“MOOIE SCHOENEN DOEN MEER VOOR JE HUWELIJK DAN EEN MINNAAR”

Roland Mouret gooit gezegdes in het rond die je zou willen inkaderen. “Een goed paar schoenen is even belangrijk als een minnaar”, zegt hij. “Belangrijker : ze kruiden je leven, maar stellen nooit teleur.” En : “Een vrouw moet zichzelf nooit naakt in de spiegel bekijken. Ze ziet alleen het negatieve. Ze mag zich alleen naakt tonen aan haar man, die ziet altijd het mooie.” En hij meent wat hij zegt. Want Roland Mouret is een van die zeldzame ontwerpers die echt van vrouwen houdt. Hij heeft op z’n eentje de va-va-voom-jurk teruggebracht, en sterren als Dita Von Teese, Scarlett Johansson en Rachel Weisz tonen trots hun rondingen in zijn ondertussen wereldbefaamde Galaxy Dress. “Die jurk is beroemder dan ik”, zegt hij. “Het vierkante decolleté, de pofmouwtjes, de geplooide schouders… Iedereen kent die jurk, haast niemand kent mij. Dat komt me eigenlijk heel goed uit.”

Mouret is nu ook artistiek directeur bij Robert Clergerie, het overbekende Franse schoenenmerk dat de laatste jaren helaas een beetje is ingeslapen. Behalve sympathie voor de persoon Clergerie, voor wie hij jaren geleden reclamecampagnes maakte, heeft Mouret ook een zwak voor het merk en de stijl. “Clergerie heeft zo’n prachtig werk verricht. Zijn platte derby’s zijn legendarisch. Hoe vaak zie ik bij Prada of Marni geen modellen waarvan ik denk : ze hadden best een bedankje naar Robert kunnen sturen. Ik wil de collectie herpositioneren waar ze hoort : tussen topmerken als Louboutin, Roger Vivier en Pierre Hardy.”

Terug naar die platte schoenen, die inderdaad kenmerkend zijn voor Clergerie, en die moeilijk lijken te combineren met de glamoursilhouetten van Mouret. “Natuurlijk wil ik platte schoenen maken, maar dan wel modellen die vrouwen kopen omdat ze ernaar verlangen. Niet omdat ze praktisch, makkelijk en comfortabel zijn, maar omdat je ze prachtig vindt en je je er aantrekkelijk in voelt.” Dat lijkt een constante voor Mouret : een voortdurende bezorgdheid of vrouwen (en hun mannen) zich wel mooi voelen. “Mijn ouders hadden een fantastisch huwelijk. Ik heb hen vaak verliefd gezien, geobserveerd hoe ze elkaar opnieuw konden verleiden. Daar denk ik aan als ik ontwerp. Aan het psychologische effect van mijn jurken en schoenen. Hoe ziet die vrouw zichzelf ? Hoe kijkt haar man naar haar ? En geloof me, een goed paar schoenen doet meer voor je huwelijk dan een minnaar.”

De nieuwe Robert Clergeriewinkel is een shop-in-shop op de eerste verdieping bij Delvaux, Waterloolaan 27, 1000 Brussel, 02 548 14 87.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content