Op rommelmarkten en in esoterische winkels gaan waterpijpen steeds vlotter over de toonbank.

Maar ook op festivals, studentenkoten en in uitheemse restaurants wordt er tegenwoordig duchtig gelurkt. Wat maakt waterpijpen zoveel leuker dan sigaretten of sigaren roken ? “Het zit hem in het aansteekritueel”, beweert Kris Merket, een 22-jarige kotstudent en waterpijproker. “De ceremonie begint met water in de kolf te gieten. In het aarden kommetje bovenaan doe je 30 gram natte waterpijptabak met daarboven een stukje aluminiumfolie, waar je een dertigtal gaatjes in prikt. Je verhit een rond kooltje (diameter 3 cm) en legt het roodgloeiend op de folie. De rook van de verbrande tabak kun je via een lange slang met een mondstuk aanzuigen. De rook borrelt eerst door het water, waardoor hij wat afkoelt en gezuiverd wordt. Pas na een tiental minuten is de waterpijp gebruiksklaar. Geen ordinaire sigaretpauze dus.”

“Voor mij is het leukste aan waterpijpen de zachte smaak van de rook in je mond”, zegt Monir Mouso, Belg van Syrische afkomst. “Je hebt niet het gevoel dat je aan het roken bent, omdat je niet expliciet de teer of nicotine smaakt. Je inhaleert eigenlijk geparfumeerde lucht. Mijn favoriete tabakssmaken zijn appel, aardbei, kers, koffie en munt, maar ook tabak met bijvoorbeeld kokos-, mandarijn-, anijs- of colaparfum is te vinden.”

“Bovenal is het een gezelligheidsgebeuren. Je moet er je tijd voor nemen”, zegt Pat Mechele, mede-uitbaatster van Kana Karam, een Gents café waar er vaak gewaterpijpt wordt. In Egypte, Tunesië of Syrië worden sigarettenpaffers als gestresste types aanzien. Mensen die een waterpijp roken, gelden daar als relaxte en sociale mensen. “Als de pijp meerdere slangen heeft, kun je ze in groep oproken”, weet Pat. Het mondstuk van één slang doorgeven kan ook, maar dat is eigenlijk hygiënisch onverantwoord. Infectieziekten worden zo immers gemakkelijk verspreid.

Het Duitse Federale Instituut voor Risicoanalyse (BfR) heeft nog slecht nieuws voor (toekomstige) waterpijprokers. “Je rookt langer en inhaleert per ’trek’ veel meer rook van een waterpijp dan van een sigaret. Zo krijg je meer schadelijke stoffen als teer, nicotine, lood, arseen en nikkel in je bloed”, luidt het verdict. Voor je gezondheid moet je het dus niet doen, want een waterpijp roken is minstens even verslavend en ongezond als een sigaret. Maar misschien wel dubbel zo intens en genietbaar. n

Tekst Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content