Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (448), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Rode bordeaux is samengesteld uit minstrens drie verschillende druivensoorten (vin d’assemblage). In de loop der tijden, en dan vooral in de voorbije driehonderd jaar, zijn de druivensoorten in de praktijk getest op hun vermogen zich aan te passen aan het klimaat – en vooral aan elkaar, om zo een harmonisch geheel te vormen. Dat harmonische geheel moet aan tafel passen bij een veelheid aan gerechten, want rode bordeaux wordt in Frankrijk en ook bij ons haast exclusief aan tafel gedronken. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is niet overal zo. In Californië, bijvoorbeeld, drinkt men veel wijn op tuinparty’s. Veel van de Duitse witte wijn wordt dan weer buiten op het terras gedronken.

Een eerste voorwaarde voor harmonie bij een rode assemblage is dat het bittere dat uit de druivenschillen komt, van het smakelijke (‘rijpe’) type moet zijn (tannins savoureux). Schrale, onrijpe bitterheid werkt afstotend, want ze doet denken aan de gifsignaalfunctie van bitter in de natuur. Anderzijds is het bittere broodnodig. Er komt structuur van waaraan het zachte fruit kan worden opgehangen, zoals aan de takken van de bomen. Die bittere taak wordt opgenomen door de cabernet sauvignon.

Het fruit, met zijn smakelijke zachtheid, wordt bij rode bordeaux geleverd door de druivensoort rijpe merlot. Overrijpheid is hier het grote gevaar. Dan komt er confituur van gedroogde pruimen aanzetten, die in de VS overigens wordt ervaren als kwaliteit.

De zachtheidsbalans van merlot en cabernet kan worden opgefrist door een bijdrage van de blauwe druivensoort petit verdot, die zelfs bij rijpheid nog fijne zuren levert. Nuances in het rijpheidsniveau van de diverse assemblagepartners geven nuances in het potentieel en de kwaliteit van het millésime. Men zegt dan : 2009 was een merlotjaar en 2014 was een jaar voor cabernet. Bordeaux moet trouwens altijd wat ‘liggen’, omdat de assemblage moet versmelten en afronden.

Château Plantey-de-la-Croix, Haut-Médoc 2012

Goede kleurconcentratie, van het zachtrode type. Neus van zwart fruit met diepte, maar mist nuance. De smaak is stevig geknoopt en ver-smolten met goed evenwicht. Voor bij geroosterd vlees.

Delhaize : 8,99 euro.

Château Croix de Laborde, Haut-Médoc 2012

Heel goede kleur, haast inkt met een kleine evolutietoets. Genuanceerde neus met diep, zwart fruit. Goed geknoopt evenwicht en wat lengte in de mond. Kan nog wat liggen. Voor bij geroosterd vlees.

Colruyt : 6,95 euro.

Château Sigognac, Médoc 2012

Matige kleurconcentratie van het zachtrode type. Kleine evolutietoets. Houtgedragen, genuanceerde neus met zwart fruit. Stevige structuur-tannines. Moet nog wat liggen. Kan bij geroosterd vlees.

Delhaize : 7,99 euro.

Malesan, Bordeaux 2013

Wat zwakke, zachtrode, open kleur. Typische neus van mooi versmolten tafelwijn. Dunne, korte smaak.

Carrefour : 6,99 euro.

Château Lideyre, Côtes de Bordeaux Castillon 2012

Inktachtige kleur met zachtrode nuance. Fijne neus van zwart en rood fruit. De smaak is zacht, versmolten, geknoopt en even-wichtig. Voor bij geroosterde kip.

Colruyt : 9,60 euro.

Château Canteloudette, Bordeaux Supérieur 2012

Prima kleur met zachtrode, verse nuance. Kruidige neus die aan rhône doet denken. De smaak is wat ruw in de finale tannines. Tuinwijn.

Carrefour : 6,39 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content