Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (426), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Het wijngebied Rioja – van het Spaans rio (rivier) en de riviernaam Oja – omvat zo’n 62.000 hectare (2013) en is jaarlijks goed voor 2,7 miljoen hectoliter wijn, waarvan tachtig procent rood. Het maximumrendement voor rood is 45 hl/ha, voor wit 63 hl/ha. De wijn wordt voor 63 procent in het binnenland verbruikt (1,7 miljoen hl). De rest (1 miljoen hl) wordt geëxporteerd. Het grootste deel van de uitvoer (70 procent) gaat naar vier landen : Groot-Brittannië, Duitsland, de VS en Zwitserland. België is goed voor 0,31 miljoen hl (2013), toch zo’n 4 miljoen flessen per jaar. Opvallend is dat ons land hiermee in 2013 de grootste relatieve stijging (+31,7 procent) realiseert van alle importerende landen. Zou de recente relatieve hoge kostprijs van bordeaux er voor iets tussen zitten ?

De huidige riojawijn is in grote mate beïnvloed door Bordeaux. Toen meeldauw omstreeks 1840 in Bordeaux voor grote problemen zorgde, kwamen Franse groothandelaars over de Pyreneeën de wat slapende Baskische wijnboeren wakker schudden. De volledig op Franse leest geschoeide bodega’s Riscal en Murrieta dateren van toen. Toen de fylloxeraplaag vanaf 1860 de bordeauxse wijngaarden volkomen vernietigde, kwamen de Franse handelaars in nog grotere aantallen van over de Pyreneeën om zich te bevoorraden, en begon voor Rioja een periode van ongekende bloei die veertig jaren zou duren. De Bordeauxse barriques werden ingevoerd en de wijn werd op hout gelagerd. De bodega’s maken nu nog altijd grote indruk met hun vatenkelders. Campo Viejo bijvoorbeeld heeft 45.000 barricas.

De basisdruif voor rioja is tempranillo (40.000 ha). In iets koudere jaren kan de wijn soms schraal uitvallen. Hij krijgt dan wat body van garnacha en bouquet van de gracianodruif.

De gelagerde riojawijnen, crianza of reserva, passen goed bij gerijpte stoofpotten en bij de onovertroffen Ibericoham.

Torre Aldea, Rioja 2013

Normale kleurconcentratie, open aan de rand en fris rood. Stevige neus (type gedroogd secundair fruit) na opschudden. De smaak is fris. Moet passen bij het type geroosterde kip en kaas van harde

zuivel.

Colruyt : 3,93 euro.

Antaño, Rioja 2011, Crianza

Sombere volumekleur, wat open aan de rand. Fijne neus met veel nuance en gezond oud hout. De smaak is perfect versmolten en voldoende fris. Typische stoofpotwijn.

Carrefour : 7,59 euro.

Castillo San Lorenzo, Rioja Reserva 2007

Lichte kleur met een kleine evolutietoets aan de rand. Neus met mooi fruit en gezond oud hout. In de mond komt een smakelijke, geknoopte wijn. Moet passen bij het type geroosterde kip.

Delhaize : 6,19 euro.

Los Molinos Tempranillo, Valdepenas 2012

Mooie verse rode kleur. Uitbundige fruitneus (kers). Aangename smaak, fris en zacht. Lekker bij gebraden kip.

Carrefour : 4,89 euro.

Coto de Imaz, Rioja Reserva 2008

Sombere, diepe volumekleur, wat open aan de rand. Fijn genuanceerde neus, ook na opschudden, en met gezond oud hout. De smaak is fijn en genuanceerd, fris en versmolten. Stoofpotwijn.

Colruyt : 9,05 euro.

Castillo San Lorenzo, Rioja 2012

Sombere volumekleur, met een nuance van vers. Neus van jong fruit. De smaak is aangenaam vers. Voor bij kip en stevige voorgerechten.

Delhaize : 4,39 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content