BOQUERONES
...

BOQUERONESDe ansjovis schoonmaken en ontgraten. De vis met zout bestrooien en acht uur laten marineren in wijnazijn. Drie teentjes geperste knoflook, gehakte peterselie en een scheut olijfolie toevoegen.MOSSELEN A LA VINAGRETADe mosselen in een grote pan doen en aan de kook brengen. Onder deksel laten koken tot de schelpen openstaan. De mosselen uit de schelp halen en in een kom doen. De versneden ui, paprika, olijfolie en azijn naar smaak, en een half glas mousserende witte wijn toevoegen.OLIVASNodig: 250 g olijven, zout, 2 laurierblaadjes, 2 teentjes knoflook, een takje tijm, een pikant pepertje De olijven in een kom doen en zout, laurierblaadjes, versneden knoflook en pepertje toevoegen. Met een lepel mengen.ESCALIVADA CON ANCHOASNodig: 1 aubergine, 1 rode en 1 groene paprika, 2 teentjes knoflook, 1 ui 2 tomaten, olijfolie, geroosterd brood, gezouten ansjovis De aubergine, paprika, knoflook, ui en tomaten op de barbecue roosteren tot de groenten bijna zwart zien (je kan de groenten ook inwrijven met olijfolie en onder de grill in de oven zetten). De groenten pellen, versnijden, op geroosterd brood leggen en afwerken met olijfolie en filets van ansjovis.SEPIANodig: 400 g inktvis, olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, enkele takjes peterselie De inktvis schoonmaken en bakken met versneden knoflook en ui. Op smaak brengen met peper en zout en afwerken met gehakte peterselie.SARDINASNodig: 400 g sardines, 2 teentjes knoflook, 1 ui, olijfolie De sardines schoonmaken: de ingewanden en de koppen verwijderen. De vis met de versneden ui en geperste knoflook bakken in olijfolie. Op smaak brengen met peper en zout.GAZPACHONodig: 2 kleine komkommers, 2 flinke vleestomaten, 1 grote ui, 1 groene paprika, 1 teentje knoflook, 4 sneden wit brood, 1 l water, 2 eetlepels wijnazijn, peper, zout, olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 lepel suiker (facultatief) De aangegeven ingrediënten schoonmaken, bij elkaar doen en in de blender van de mixer vermalen. De smaak controleren, eventueel zout, peper en/of suiker toevoegen en laten koelen in de koelkast.GAMBAS CON GABARDINANodig: 600 g gamba's. Voor het deeg: 3 eieren, 11 g gist (een zakje instant gist), een flesje bier, Spaanse kleurstof (vervangt saffraan), zout, peper, 200 g bloem Meng de bloem en de gist. Voeg de drie dooiers, de kleurstof en het flesje bier toe. Meng tot een homogeen beslag. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het beslag. Haal de staarten van de gamba's uit hun pantser en behoudt de achterste staartvinnen. Wentel de gamba's door het beslag en frituur de staarten in heet frituurvet. Dien onmiddellijk op.Ook inktvisringen kan men op deze manier bereiden.TORTILLANodig: 7 eieren, 2 gekookte aardappelen, 100 g champignons, 150 g groene asperges, 11 g gist, olijfolie De asperges beetgaar koken in gezouten water. Eén ei mixen met de gist. De rest van de eieren toevoegen. De asperges, aardappels en champignons versnijden en in olie bakken. De eieren bij de groenten gieten en de tortilla als een koek bakken.ROMESCONodig: 50 g gepelde hazelnoten, 50 g gepelde amandelen, 4 à 5 tomaten (zonder huid en zaden), 4 takjes peterselie, 1 gedroogde paprika ("nora", te koop in de Spaanse winkel), een scheutje azijn, 1 dl olijfolie, zout en cayennepeper De ingrediënten vermalen in de blender van de mixer. Deze dipsaus is lekker bij geroosterde of gebakken pijpui of selder.