TRADITIONAL SHERRY TRIFLE

Nodig voor zes :

Swiss Roll :

110 g bloem

4 eieren

110 g strooisuiker

2 eetlepels warm water

Lichte banketbakkerscrème :

3 dl melk

een vanillestokje

3 eieren

110 g strooisuiker

30 g bloem

En verder :

225 g goede frambozenkonfituur

1,5 tot 1,75 dl zoete of half-droge sherry

6 dl opgeklopte slagroom

rood fruit (om te dekoreren)

Een opgerolde Zwitserse cake bereiden. De oven verwarmen tot 190. Bedek een lage vorm (25,5 bij 38 cm, of een diepe ovenlade) met bakpapier en strijk het papier in met gesmolten boter. Bepoeder het papier lichtjes met bloem en strooisuiker. Klop de eieren met de rest van de suiker tot een luchtige, wit uitslaande massa. Voeg 2 eetlepels warm water toe. Strooi met de ene hand de bloem via een zeef in drie keer uit over het beslag, terwijl u met de andere hand, met behulp van een grote metalen lepel, het beslag opklopt. Giet het beslag in de vorm of ovenlade en bak de cake in 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven (het deeg is gaar als het stevig aanvoelt).

Leg ovenpapier op de werktafel en bestrooi met suiker. Draai de cake voorzichtig om op het papier. Verwijder de bakvorm en het papier dat op de bodem lag. De frambozenkonfituur over de warme cake uitstrijken. Rol de cake op door de twee dichtstbijzijnde eindjes van het papier op te tillen.

De banketbakkerscrème bereiden. Breng de melk met het vanillestokje in een pan met dikke bodem tot aan het kookpunt. Scheid de dooiers en het wit van twee eieren. De dooiers en het overgebleven ei met de suiker tot een lichte, wit uitslaande massa kloppen. De bloem al kloppende toevoegen. De kokendhete melk al roerend met de klopper toevoegen. Alles terug in de pan gieten en langzaam roerend opwarmen. Laat 2 minuten koken en blijf roeren. De pan van het vuur halen en de gebonden crème in een kom gieten. De eiwitten stijf kloppen en door de warme crème spatelen. Laat de saus afkoelen.

Stel de trifle samen. Gebruik de mooiste glazen kom die er in huis is. Bedek de binnenkant van de kom met plakjes van de opgerolde Zwitserse cake. Besprenkel de plakjes royaal met sherry. Verspreid de frambozen over de cakeplakjes en begiet alles met een gedeelte van de banketbakkerscrème. Voeg de overgebleven plakjes van de opgerolde cake toe, besprenkel opnieuw met sherry, giet de rest van de banketbakkerscrème in de kom en laat alles een nacht rusten in de koelkast. De trifle voor het opdienen versieren met geklopte slagroom en rood fruit.

BREAD-BUTTER PUDDING

Nodig voor zes :

12 korstloze sneden wit brood

55 g ongezouten boter

1/2 teelepel kaneel

200 g rozijnen of krenten

4 losgeklopte eieren

2,25 dl melk

4,75 dl room

170 g strooisuiker

1 teelepel vanille-essence

zout

kristalsuiker

Het brood met boter insmeren. 4 sneden brood met de boterkant naar onder plaatsen in een rechthoekige vorm van 20 bij 20 cm met 5 cm hoge randen. Bestrooi het brood met de helft van de kaneel en de helft van de rozijnen. Leg een andere laag boterhammen met de boterkant naar boven over de rozijnen en strooi er de rest van de kaneel en rozijnen over. Dek af met de rest van het brood, met de boterkant naar onder.

Meng eieren, melk, room, vanille-essence en een snuifje zout in een kom. Giet het beslag via een zeef over de broodtaart. Bestrooi de bovenkant met kristalsuiker. Dek de vorm af en laat alles minstens een uur rusten op een koele plaats. Doe de vorm in een warmwaterbad (het water komt tot de halve hoogte van de vorm) en zet alles 1 uur in een voorverwarmde oven van 150. De pudding verwijderen wanneer de bovenkant krokant en goudkleurig is.

– Bread-butter pudding wordt opgediend met een kom opgeklopte room.

SUMMER PUDDING

Nodig voor zes :

170 g frambozen

340 g aardbeien

75 g bramen

75 g aalbessen

75 g bosbessen

2 soeplepels frambozencrème of cassis

1 wit brood, in dunne sneetjes

Frambozenpuree :

340 g frambozen

50 g glaceersuiker

Suikersiroop :

260 g strooisuiker

4,5 dl water

Boter

Smeer een puddingvorm van 1 à 1,5 liter (of zes individuele vormpjes) in met een dun laagje boter. Haal de steeltjes en sterretjes van het fruit. Was de vruchten en laat ze uitlekken.

Bereid de frambozenpuree door de vruchten en de glaceersuiker samen in de blender van een mixer te pureren. Zeef de puree.

Bereid de suikersiroop door 4,5 dl water te koken met 260 g strooisuiker. De heldere siroop laten afkoelen.

Meng de helft van de frambozenpuree met bijna alle suikersiroop. Breng alles aan de kook en laat tot twee derden van het volume inkoken. Voeg frambozencrème of cassis toe. Voeg vervolgens het fruit toe en haal de pan van het vuur (het fruit moet heel blijven). Alles laten afkoelen en zeven. De siroop bewaren.

Verwijder de korst van het brood en snijd de boterhammen, op één na, in drie repen. Doop het brood in de fruitsiroop en bekleed de vorm met de geïmpregneerde stroken brood. Zorg ervoor dat iedere reep iets over de andere uitsteekt. Vul de volledig met brood beklede vorm met fruit en houd enkele mooie vruchten opzij voor de dekoratie. Dek af met een ronde plak brood. Leg een groot bord boven op de vorm, doe daar een zwaar gewicht op en laat alles een nacht op een koele plaats rusten.

Meng de overgebleven frambozenpuree met het restje suikersiroop. Draai de pudding om op een grote schaal, verwijder de vorm en schep de frambozensaus over de pudding. Versier met het resterende fruit.

– Summerpudding wordt altijd opgediend met een kom versgeklopte room.

TRADITIONELE KERSTPUDDING

Nodig voor zes :

450 g gemengd gedroogd fruit (rozijnen, krenten)

50 g gehakte amandelen

50 g gehakte kersen

50 g gemengde gekonfijte sinaasappel- en citroenschil

2 losgeklopte eieren

100 g gesmolten margarine

100 g bloem

100 g verkruimeld wit brood

100 g bruine suiker

2 soeplepels brandy

4 soeplepels donker ale bier

1/4 teelepel zout, nootmuskaat, kaneel en kruidenmix (te koop in de Engelse winkel)

1 geraspte appel

raspsel en sap van

1 citroen

raspsel en sap van

1 sinaasappel

Om te flamberen :

3 à 4 soeplepels brandy

Marineer het gedroogde fruit een nacht in brandy en ale. Meng de ingrediënten voor de puddingmix zeer zorgvuldig in een grote kom (volgens de traditie doen alle familieleden mee en mag ieder familielid tijdens het mengen een wens doen).

Neem een puddingvorm van 1,2 liter, smeer bodem en wanden in met vetstof en leg op de bodem een cirkel van met vet ingesmeerd bakpapier. Doe de puddingmix in de vorm en bedek de bovenkant met ingesmeerd bakpapier. Dek de vorm af met een dubbele laag aluminiumfolie. Bind alles zeer zorgvuldig dicht en maak een lusje bovenaan om de vorm makkelijk uit het kokend water te tillen. Zet de puddingvorm in een pan en giet tot halve hoogte van de vorm kokend water. Laat het water zes uren zachtjes koken en voeg kokend water toe wanneer dat nodig is. Haal de pudding uit de pan en dek de bovenkant af met nieuw ingevet bakpapier en alumumiumfolie. Bewaar de op deze manier verpakte pudding op een koude, donkere en droge plaats (kerstpuddings worden vaak zes tot drie maanden op voorhand gemaakt).

De pudding wordt voor het opdienen opnieuw drie uren in een warmwaterbad gepocheerd. Draai de vorm om boven een schotel, giet 3 à 4 soeplepels brandy over de pudding, flambeer de brandy en serveer de “vlammende” kerstpudding met brandyboter en opgeklopte room.

– Brandyboter maakt men door 75 g ongezouten, malsgeroerde boter te mengen met 75 g glaceersuiker en 2 à 4 soeplepels brandy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content