CITROEN-KIPPESOEP
...

CITROEN-KIPPESOEPNodig voor zes : een kip van 1,5 kg 0,6 l kippebouillon 1 ui, gehakt 2 grote vleestomaten, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden 1 soeplepel verse blaadjes dragon 1 teelepel geraspte citroenschil zout en vers gemalen peper 2 geschilde en in blokjes gesneden (Cyprus) aardappels 200 g op maat gesneden okra's gehakte (jalapeno) pepers naar smaak 150 g maïs uit blik het sap van een citroen gehakte peterselie paprikapoeder De kip in stukken snijden. Doe de bouten en het karkas in een grote pan, samen met de bouillon, gehakte ui en tomaat, dragon en citroenschil (de kippeborsten apart houden). 3 kopjes water toevoegen, kruiden met zout en peper en alles aan de kook brengen. 20 minuten onder deksel laten sudderen. Voeg de borsten toe en laat alles sudderen tot het borstvlees juist gaar is. Haal het vlees uit de soep en laat het afkoelen. Voeg de aardappelblokjes toe en kook ze gaar in de soep. 10 minuten nadat men de aardappels heeft toegevoegd, gaan ook de okra's in de soep. Wanneer de stukken kip genoeg zijn afgekoeld, wordt het vlees van het karkas en de botten gehaald, eerst fijngehakt en vervolgens terug in de soep gedaan. Gehakte pepers en maïs in de soep doen, alles terug aan de kook brengen en 5 minuten laten sudderen. Het citroensap door de soep roeren, bestrooien met gehakte peterselie en paprikapoeder en onmiddellijk opdienen. - Dit gerecht komt uit Libanon. TONG MET CITROENSAUSNodig voor vier : 8 tongfilets 45 g bloem 1 ei 1 1/4 dl droge, witte wijn 125 g paneermeel 3 eetlepels boter 2 eetlepels olijfolie 2 kleine citroenen 4 eetlepels water 1 eetlepel gehakte bieslook zout en versgemalen witte peper Neem drie soepborden. Doe de bloem met wat peper en zout op een bord. Klop in het tweede bord het ei los met een lepel witte wijn. Doe het paneermeel in het derde bord. Bestuif de filets aan beide zijden met bloem, wentel ze door het ei en haal ze door paneermeel. Bak de gepaneerde filets aan beide zijden goudbruin in een mengeling van boter en olie. Leg de filets in een ovenschotel en houd ze warm in een lauwe oven. Schil de citroenen, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Laat de rest van de boter smelten in de koekepan. Voeg de plakjes citroen, de rest van de wijn en het water toe en laat het vocht 4 minuten inkoken. Breng de saus op smaak met zout en peper. Vis, citroenschijfjes en saus op borden schikken en bestrooien met bieslook. - Dit recept komt uit Californië. KALFSSCHENKELS MET GREMOLATANodig voor vier : 4 grote of 8 kleine schijven kalfsschenkel van 2,5 cm dik 125 g bloem 2 eetlepels boter 1/8 l droge, witte wijn zout en versgemalen peper 1 gehakte ansjovisfilet het sap van een citroen geraspte schil van 1/2 citroen 2 eetlepels gehakte peterselie Wentel de schijven kalfsschenkel door de bloem en schud de overtollige bloem af. Bak het vlees in een braadpan op matig vuur aan beide zijden bruin. Schenk de wijn in de pan en laat het vocht gedeeltelijk verdampen. Kruid het vlees met peper en zout. Doe een deksel op de pan en laat alles 1 1/2 uur zachtjes sudderen. Eventueel zo nu en dan een klein scheutje water in de pan gieten. Voeg de gremolatamengeling van geraspte citroenschil, citroensap en gehakte ansjovisfilet toe, bestrooi met peterselie en dien op met saffraanrijst. - Voor deze traditionele bereiding uit het Italiaanse Veneto komen de beste stukken vlees uit het midden van de schenkel, waar het bot kleiner is. CITROEN- EN JOGHURTCAKENodig voor zes tot acht : 100 g boter 175 g suiker 2 eetlepels geraspte citroenschil 3 eieren, gescheiden 175 g witte bloem 1,75 dl joghurt 75 g gekonfijte citroenschil Glazuur : 100 g gezeefde poedersuiker 1 eetlepel citroensap Roer de boter en suiker tot een lichte en luchtige massa. Klop hier eerst de geraspte citroenschil en vervolgens de eidooiers één voor één door. Voeg om en om de gezeefde bloem en joghurt toe. Hak de gekonfijte citroenschil en roer ze door het beslag. Klop de eiwitten stijf en spatel de sneeuw door het beslag. Giet het mengsel in een ingevette cakevorm en zet de vorm 1 uur in een voorverwarmde oven van 180. Verwijder de cake als deze gerezen en bruin is. Laat de cake een weinig afkoelen in de vorm. Stort het baksel op een rooster om helemaal af te koelen. Bereid het glazuur door poedersuiker en citroensap tot een papje te roeren. Strijk het glazuur over de cake. - Dit recept is afkomstig uit de regionale, Griekse keuken.