SOEP VAN WINTERGROENTEN
...

SOEP VAN WINTERGROENTENNodig voor vier : 1 selder het wit van 3 preien 2 dikke uien 1 teentje knoflook 250 g witte bonen 3 raapjes 250 g mager spek 3 l bouillon peper en zout 20 g boter De bonen weken en halfgaar koken. Het spek in reepjes snijden, in een soeppan doen en kort bakken in boter. De groenten versnijden en toevoegen aan de spekjes. De bouillon in de pan gieten. Alles aan de kook brengen en 30 minuten laten sudderen. Kruiden met zout en peper. * Wil men een dikke soep hebben, dan voegt men samen met de versneden groenten twee geraspte aardappels toe. SCHAAP OP ZIJN ENGELSNodig voor vier : 4 plakken schapevlees (bout of grote koteletten) 1 soeplepel olie 3 teentjes knoflook 1 fijngesneden ui 1 klein blikje tomatenpuree 3 soeplepels citroensap 1/2 koffielepel zout 1/4 koffielepel zwarte peper 1/2 koffielepel saliepoeder 4 soeplepels donkerbruine suiker 1/2 kopje bouillon (1/2 blokje) 4 soeplepels worcestershiresaus 2 koffielepels mosterd De olie in een pan verwarmen, versneden ui, gehakte of geperste knoflook, tomatenpuree, citroensap, zout, zwarte peper, saliepoeder, donkerbruine suiker, worcestershiresaus en mosterd toevoegen. Enkele minuten laten sudderen, de bouillon bij de groenten gieten, mengen en opnieuw aan de kook brengen. Het vlees in een vuurvaste schaal schikken, overgieten met saus en afdekken met aluminiumfolie. De schaal in een voorverwarmde oven van 200 zetten en alles een half uurtje laten sudderen. Opdienen met sla of prinsessenboontjes en aardappelpuree gemengd met een weinig fijngesneden rauwe of kort gestoofde prei. GEBAKKEN GRIESMEELBLOKJES IN VRUCHTENSAUSNodig voor vier : 120 g griesmeel 1/2 l melk 50 g suiker 1 pakje vanillesuiker snuifje zout 100 g bloem 50 g boter Vruchtensaus : 2 lepels gelei van rood fruit 1 lepel water een lepeltje maïszetmeel De helft van de melk met de vanillesuiker opwarmen. De andere helft van de melk met het griesmeel mengen. De griesmeelmengeling door de kokende melk roeren. De griesmeelpap in een laag van 2 cm dik uitstrijken in een schaal met lage randen. Laten afkoelen. Een vruchtensaus bereiden. De gelei in een pannetje smelten en binden met in water opgelost maïszetmeel. De gesteven griesmeelpudding in blokjes snijden. De blokjes door de bloem halen. Wat boter in een pannetje laten smelten en de blokjes aan alle kanten goudbruin bakken. * Christien Van Velthoven leerde van haar moeder om de pan waarin melk wordt gekookt, eerst met water om te spoelen : op deze manier plakt gekookte melk niet tegen de panwand.