SOEP VAN WINTERGROENTEN
Nodig voor vier :
1 selder
het wit van 3 preien
2 dikke uien
1 teentje knoflook
250 g witte bonen
3 raapjes
250 g mager spek
3 l bouillon
peper en zout
20 g boter
De bonen weken en halfgaar koken. Het spek in reepjes snijden, in een soeppan doen en kort bakken in boter. De groenten versnijden en toevoegen aan de spekjes. De bouillon in de pan gieten. Alles aan de kook brengen en 30 minuten laten sudderen. Kruiden met zout en peper.
* Wil men een dikke soep hebben, dan voegt men samen met de versneden groenten twee geraspte aardappels toe.
SCHAAP OP ZIJN ENGELS
Nodig voor vier :
4 plakken schapevlees
(bout of grote koteletten)
1 soeplepel olie
3 teentjes knoflook
1 fijngesneden ui
1 klein blikje tomatenpuree
3 soeplepels citroensap
1/2 koffielepel zout
1/4 koffielepel zwarte peper
1/2 koffielepel saliepoeder
4 soeplepels donkerbruine suiker
1/2 kopje bouillon (1/2 blokje)
4 soeplepels worcestershiresaus
2 koffielepels mosterd
De olie in een pan verwarmen, versneden ui, gehakte of geperste knoflook, tomatenpuree, citroensap, zout, zwarte peper, saliepoeder, donkerbruine suiker, worcestershiresaus en mosterd toevoegen. Enkele minuten laten sudderen, de bouillon bij de groenten gieten, mengen en opnieuw aan de kook brengen.
Het vlees in een vuurvaste schaal schikken, overgieten met saus en afdekken met aluminiumfolie. De schaal in een voorverwarmde oven van 200 zetten en alles een half uurtje laten sudderen.
Opdienen met sla of prinsessenboontjes en aardappelpuree gemengd met een weinig fijngesneden rauwe of kort gestoofde prei.
GEBAKKEN GRIESMEELBLOKJES IN VRUCHTENSAUS
Nodig voor vier :
120 g griesmeel
1/2 l melk
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker
snuifje zout
100 g bloem
50 g boter
Vruchtensaus :
2 lepels gelei van rood fruit
1 lepel water
een lepeltje maïszetmeel
De helft van de melk met de vanillesuiker opwarmen. De andere helft van de melk met het griesmeel mengen. De griesmeelmengeling door de kokende melk roeren. De griesmeelpap in een laag van 2 cm dik uitstrijken in een schaal met lage randen. Laten afkoelen.
Een vruchtensaus bereiden. De gelei in een pannetje smelten en binden met in water opgelost maïszetmeel. De gesteven griesmeelpudding in blokjes snijden. De blokjes door de bloem halen. Wat boter in een pannetje laten smelten en de blokjes aan alle kanten goudbruin bakken.
* Christien Van Velthoven leerde van haar moeder om de pan waarin melk wordt gekookt, eerst met water om te spoelen : op deze manier plakt gekookte melk niet tegen de panwand.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier