SPRUITJESSOEP MET SPEK
...

SPRUITJESSOEP MET SPEKNodig voor vier ; 1/2 kg spruiten 100 g dik gesneden ontbijtspek 2 eetlepels boter 1 1/2 eetlepel bloem 3/4 liter (vlees)bouillon nootmuskaat 3 eetlepels madeira of sherry zwarte peper zout De spruiten overdwars doormidden snijden. Het spek in reepjes van 3 cm snijden. De boter in een ruime pan smelten. De bloem door de boter roeren en het mengsel twee minuten opwarmen zodat de bloemsmaak verdwijnt. De bouillon al roerende in de pan bij de bloem gieten. Onder voortdurend roeren aan de kook brengen en de spruiten toevoegen. Kruiden met een snuifje nootmuskaat, zwarte peper en slechts een weinig zout. De pan afdekken en de soep 15 minuten rustig laten koken. De spekreepjes krokant bakken en bij de soep doen. Op smaak brengen met madeira of sherry en indien nodig bijkruiden met peper en zout. SPRUITENTIMBAALNodig voor vier : 1 kg spruiten arachide-olie 4 individuele vormpjes of 1 soufflévorm 50 g paneermeel 50 g fijngehakte uien 5 eetlepel boter nootmuskaat, witte peper en zout 50 g geraspte gruyèrekaas 5 eieren 2 1/2 dl melk De spruiten schoonmaken, kort koken en klein snijden. De oven verwarmen tot 165. De vorm(en) invetten met olie. Strooi wat broodkruim in de vorm(en) en beweeg ze heen en weer, zodat de volledige binnenkant met broodkruim wordt bedekt. Schud het teveel weg. Smoor de versnipperde uien in een eetlepel boter onder deksel zacht en glazig. Schep de uien in een kom. Voeg peper, zout, nootmuskaat, kaas en broodkruim toe. Klop de eieren door dit mengsel. Breng de melk met 4 eetlepels boter aan de kook. Klop de hete melk in een dun straaltje door het eiermengsel en voeg de klein gesneden spruiten toe. De vulling in de vorm gieten. Zet de vorm in een pan met kokend water. Zet de pan in de onderste helft van de voorverwarmde oven. Regel de temperatuur zo dat het water tegen het kookpunt blijft en laat de timbaal gaar worden (30 tot 40 minuten, afhankelijk van het formaat, een breinaald moet er schoon uitkomen). Neem de vorm(en) uit de pan en laat alles 5 minuten rusten. Maak de inhoud van de vorm los door met een mes langs de binnenkant te gaan. Stort de timbaal op een voorverwarmde schaal en giet rondom saus (mousselinesaus of een béchamelsaus met kaas of tuinkruiden). - Deze bereiding kan men in een grote soufflévorm of in individuele timbaalvormpjes klaarmaken. De spruitjestimbaal kan worden opgediend als een zelfstandig lunchgerecht of als begeleiding van gebakken kalfsvlees of kip. De bereide timbaal kan men in het warmwaterbad lange tijd warm houden. Op voorhand bereide timbalen zijn makkelijk terug op te warmen. BEIGNETS VAN SPRUITENNodig voor vier : 500 g spruitjes Beignetbeslag : 250 g bakkersbloem 1 pakje gist (44 g) 30 cl blond bier 2 soeplepels lauw water 1 koffielepeltje zout De spruitjes schoonmaken en 8 tot 10 minuten in gezouten water koken. Laten uitlekken. Gist in een grote kom doen en 5 minuten laten ademen. Voeg 2 soeplepels lauw water toe, meng zodat de gist oplost en voeg al roerende met een houten lepel, beetje bij beetje, het bier toe. De bloem in een zeef doen en in twee keer over het biermengsel strooien, terwijl men tegelijkertijd het beslag krachtig roert tot een gladde en lichte substantie (indien nodig extra bier toevoegen). Voeg zout toe en meng opnieuw. Dek de kom af met een doek en laat alles 1 1/4 uur rusten op kamertemperatuur. Verwarm de frituur. Het gerezen beslag omroeren. De spruitjes door het beslag halen, in het hete frituurvet dompelen en tot goudbruine beignets bakken. De beignets laten uitlekken op keukenpapier in een grote schaal. Als men deze schaal in een oven van 60 zet, blijven de beignets warm, terwijl men een tweede lading spruitjes frituurt. - Zelfs wie normaal niet van spruitjes houdt, zwicht voor deze krokante beignets. De spruitjes in deegjasje kunnen worden opgediend bij geroosterd of gebraden vlees. SPRUITEN MET KASTANJESNodig voor vier : 1 kg grote spruiten 500 g kastanjes 2 eetlepels boter 1 stengel bleekselderij 1/8 liter droge, witte wijn zout Kruis de kastanjes aan de vlakke kant met een scherp mes in. Leg de kastanjes op een bakplaat en pof ze in een voorverwarmde oven. Verwijder schillen en vliezen. Snijd de spruiten in vier en de stengel bleekselder in schijfjes. Doe de kastanjes met de versneden groenten in een stoofpan met gesmolten boter. Laat alles 5 minuten fruiten, voeg de wijn en wat zout toe, breng alles aan de kook en laat onder deksel zachtjes circa 10 minuten stoven tot al het vocht is opgenomen. Heet opdienen bij gebraden gevogelte of gebakken worst. - Spruiten kunnen goed gekombineerd worden met allerlei soorten noten. In plaats van kastanjes kan men voor dit recept ook amandelen of walnoten gebruiken.