Voor wie gezond wil eten, maar baalt van calorieën tellen, porties afwegen en eenzijdige of ronduit bizarre diëten is er nu het eetplan van de Oostendse voedingsconsulente Sandra Bekkari. Toegankelijk, no nonsense en met de nadruk op genieten van smaak en kleur.

Belgische vrouw dikste van Europa in 2030.” Geef toe, de voorspelling van de Wereldgezondheidsorganisatie op het Europees congres over obesitas begin mei in Praag klonk bepaald onheilspellend. Volgens de WHO zal Europa tegen 2030 te maken hebben met een immense obesitasepidemie. Op dit ogenblik heeft 42 procent van de Belgische vrouwen boven de achttien jaar een BMI van meer dan 25. In vijftien jaar tijd zou dit aantal dus meer dan verdubbelen. Van de Belgische mannen zouden dan ongeveer zeven op de tien te zwaar wegen. Hoe dat komt, is de logische vraag. Worden we niet voortdurend om de oren geslagen met informatie over voedsel en de invloed daarvan op gewicht en gezondheid ? Toegegeven, de richtlijnen zijn soms best verwarrend. Ooit waren vetten de grote boosdoeners. Maar nu niet meer, of toch niet allemaal. We moeten opletten met koolhydraten, maar met welke precies en in welke hoeveelheden ? En hoe zit het nu precies met dat glaasje wijn bij het eten ?

Over één ding zijn alle voedingsdeskundigen het eens : diëten heeft geen zin. Leven op appels en zwarte koffie, op rijstwafels of koolsoep, we hebben het allemaal weleens geprobeerd. Nu weten we dat periodes van extreem weinig eten, al dan niet gepaard met het gebruik van maaltijdvervangers en dieetpillen, op lange termijn alleen maar tot gewichtstoename leidt. Gezond en gevarieerd eten, dat is de boodschap. Maar laat het aannemen van een nieuw eetpatroon nu een van de moeilijkste gedragsveranderingen zijn. Mensen zijn gewoontedieren. Wie al zijn hele leven boterhammen met beleg als ontbijt eet, zal maar moeilijk overschakelen op een dagelijkse portie havermout. Alle zoetigheid uit je leven bannen is lastig als je van huize uit hebt meegekregen dat zoet gelijkstaat met troost. Dat verklaart het falen van sommige eetplannen. De principes zijn wellicht verdedigbaar, maar een te drastische omschakeling is niet realistisch. Bovendien heeft niet iedereen tijd en zin om op zoek te gaan naar de vaak exotische ingrediënten waarvan in sommige eetplannen sprake is.

Waarmee we bij Sandra Bekkari en haar Sana-methode belanden. Na opleidingen voedingsleer in binnen- en buitenland startte ze in 2008 een adviesbureau met een netwerk van voedingsdeskundigen en diëtisten. Iedere consulente heeft haar eigen praktijk, een deel van het team is actief in de bedrijfswereld. Bedrijven doen een beroep op Sana om hun medewerkers te begeleiden naar een gezonder eetpatroon. In sommige wordt er dagelijks een Sana-lunch aangeboden.

Heeft Sandra Bekkari met haar methode het warm water opnieuw uitgevonden ? Nee, de pijlers ervan zijn welbekend. Veel plantaardig voedsel eten, voor de vezels, de vitaminen en stoffen als antioxidanten. Sterk bewerkte producten mijden (frisdrank, zoute en zoete snacks), minder rood vlees eten ten voordele van gevogelte en vis. En zorgen voor een regenboog van kleuren op je bord, dat brengt meteen de nodige variatie. Nee, wat de Sanamethode bijzonder maakt, is de realistische aanpak. Geen sprake van verboden voedingsmiddelen, van calorieën tellen of minutieus afwegen van ingrediënten. Eten moet opnieuw genieten worden, zonder dwang of schuldgevoelens. Sandra Bekkari gelooft in het stapsgewijs werken naar een gezondere levensstijl. Doelen stellen is motiverend, zolang het bereikbare doelen zijn, zowel op korte als lange termijn. Ook kleine veranderingen helpen : dagelijks frisdrank vervangen door water resulteert in een gewichtsverlies van vijf kilogram op jaarbasis. Consequent de trap nemen in plaats van de lift, boodschappen doen met de fiets betekent óók meer lichaamsbeweging. Verder hanteert ze de 80/20 regel : als je levensstijl op termijn voor 80 procent aansluit bij de Sana-methode, blijft er nog 20 procent die je zelf kunt invullen. Dat stukje chocola mag dus, als je dan maar niet alle koekjes bij de koffie of thee opeet. Genieten is ook een kwestie van keuzes maken.

Voor de recepten in Nooit meer Diëten vond Sandra Bekkari inspiratie in eigen keuken en in haar samenwerking met chefs tijdens kookdemonstraties en in de (bedrijfs)restaurants die ze begeleidt. Ze zijn eenvoudig, snel te bereiden en vooral het bewijs dat gezond en lekker perfect samengaan !

Nooit meer diëten, Sandra Bekkari, Borgerhoff &Lamberigts, 192 pagina’s, 24,95 euro.

DOOR LINDA ASSELBERGS & FOTO’S FOODPHOTO / LUK THYS

Eten moet opnieuw genieten worden, zonder dwang of schuldgevoelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content