Rainbow Cops

Van links naar rechts: ondervoorzitter Muriel Rouyr, ondervoorzitter Christa Poosen en voorzitter Yannic Lecomte. "Wij geven het signaal dat iedereen welkom is bij de politie." © Alexander Popelier

Uitvalsbasis: Brussel

Oprichting: 2012

Leden: 90

“Ik ben altijd mezelf geweest bij de politie”, vertelt Christa Poosen (51), commissaris in de lokale politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. “Wanneer collega’s of selectiecommissies naar mijn privé- leven informeerden, vertelde ik hun over mijn vriendin, en dat was het dan. Ik ging er gewoon van uit dat ik iets kon doen voor de samenleving en dat er hier een plek voor mij was. Van smakeloze grappen en pesterijen vanwege andere collega’s heb ik me nooit veel aangetrokken – ik was op mijn achttiende thuis uit de kast gekomen en was al achtentwintig toen ik overstapte van de zorgsector naar de politie. Maar niet iedereen staat even sterk en mondig in zijn schoenen. Dan kunnen vernederingen volstaan om er de brui aan te geven.”

De politie is niet meer de machowereld waarin zij midden jaren negentig haar weg zocht, benadrukt Christa. “Destijds was er geen of nauwelijks aandacht voor diversiteit en werd homofobie in het korps niet aangepakt. Nu komen die thema’s aan bod in elke basisopleiding van de politie en hebben veel politiezones een referentiepersoon die klachten over homofobie intern kan onderzoeken.”

Initiatieven die er mee kwamen dankzij de inzet van de Rainbow Cops, de vereniging van LGBT-personeelsleden van de politie. “Die heeft een onzichtbare groep binnen de politie een stem gegeven”, zegt Christa, zelf ondervoorzitter van de vereniging. “We zijn ook aanwezig op diverse Pride-evenementen. Een belangrijk signaal dat iedereen welkom is bij de politie.”

Ook in het contact met de burger drukken de Rainbow Cops hun stempel. Zo werden met hun hulp nieuwe richtlijnen ingevoerd voor de registratie en opvolging van discriminatie en haatmisdrijven, en voor de omgang met transgenders. Inspanningen waarvoor de vereniging in december 2017 beloond werd met een prijs door de Circle of Police Leadership, de beroepsorganisatie voor hogere leidinggevenden van de politie. “Een bewijs dat de politietop waardeert wat we doen.”

Zijn alle problemen daarmee opgelost? “Sommige collega’s zitten ook nog steeds in de kast uit angst voor negatieve reacties. Maar als andere grote organisaties en de samenleving nog werk te verrichten hebben, dan kun je van de politie moeilijk iets anders verwachten.”

rainbow-cops-belgium.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content