Mauritius ligt in de Indische Oceaan tussen Afrika, Azië en Oceanië in. Het is een smeltkroes van culturen. Dat is zelfs merkbaar in de Givenchy Spa van het Saint Géran Hotel.

L osh Puttee, de manager van de Givenchy Spa, komt uit Durban in Zuid-Afrika, ze is van Indiase afkomst. Ze kreeg haar training in Parijs en in de Verenigde Staten. Minzaam, maar zeer kordaat, leidt zij haar kleine enclave binnen het domein van de grande dame van de Mauritiaanse hotellerie. Sinds het hotel, na een complete facelift, weer geopend werd in december 1999, is het bijna drummen om hier een paar uur van een weekje vakantie zoek te mogen maken.

Le Saint Géran wordt druk gefrequenteerd door the beautiful people die graag veel geld uitgeven voor hun uiterlijk. Want één ding weze vooraf gezegd: behandelingen in de Givenchy Spa op Mauritius zijn allesbehalve goedkoop. Een goede raad: bij aankomst meteen het uitgebreide programma van de Spa bestuderen en meteen reserveren. Je kunt later nog steeds – liefst tijdig – een behandeling afboeken, maar een gaatje vinden op het laatste moment is bijzonder moeilijk.

De Spa ligt op de turkooisblauwe lagune georiënteerd en is door een lange gang gescheiden van de rest van het hotel. Soms zie je door de smalle vensters van de behandelcabines niets meer dan een paar traag wuivende bananenbladeren en een streepje blauwe lucht, maar het is voldoende om je niet opgesloten te voelen. Heel wat gasten die van rust houden, komen hier trouwens enkel voor het kleine beschutte zwembad, waar het heerlijk zwemmen en zonnen is.

Je wordt onthaald met een glas water of een ijsgekoelde infusie, en de eerste vraag die aan dames wordt gesteld, is of ze er bezwaar tegen hebben om door een man gemasseerd te worden. Dat kan natuurlijk…

Lange vliegreizen vreten aan een mens, een behandeling tegen jetlag lijkt mij een ideaal middel om onmiddellijk optimaal van de vakantie te genieten. Bij de Enveloppement Antistress word je in handdoeken gewikkeld die gedrenkt zijn in een vloeistof waaraan elf aromatische kruiden werden toegevoegd die een relaxerende, samentrekkende, stimulerende en tonische werking hebben. Daarna krijg je een totaalmassage met droge oliën. Resultaat: een lichaam dat tintelt van energie en dat alle valse plooien van de vliegreis kwijt is.

Een alternatief hiervoor is de gewone massage met essentiële olie. De olie wordt na een kort gesprek zorgvuldig gekozen, aangepast aan karakter, temperament en persoonlijke noden. Dat ‘gewone’ staat voor een diepe massage door zorgvuldig luisterende handen; een vleugje ayurveda, een vleugje shiatsu, kortom een mooie cocktail van het beste uit Oost en West. Zoals veel hier trouwens, hoewel de officiële Givenchy-gedragsregels het manager Losh Puttee niet toestaan om dat als verkoopargument te gebruiken. Dat is naar mijn mening jammer.

De volgende dag is het tijd voor een intensieve gelaatsverzorging. Op mijn leeftijd heb je wat verbloemend een ‘rijpere huid’ wordt genoemd. Daarvoor heeft Givenchy een aangepast zorgenmenu. Het begint met de Soin Fondamental. De bedoeling is om de huid grondig te reinigen en een stuk van haar vitaliteit terug te geven. Na het reinigen onder stoom worden gezicht en hals gemasseerd met de Crème Massante Régénérante. Daarna wordt de Soin Fondamental Swisscare aangebracht, waarvan de werking wordt gestimuleerd door een behandeling met hogefrequentiegolven. De hele behandeling laat een groot gevoel van frisheid na, maar wordt nog afgewerkt met een collageenmasker.

Drie dagen later wordt mijn gezicht opnieuw grondig onder handen genomen. Deze keer krijg ik een Soin Fermeté Intense. Na het reinigen wordt een laag Swisscare Lifting Double Séquence aangebracht waarvan de werking ook geactiveerd wordt door een behandeling met hogefrequentiegolven. Daarop volgt een acupressuurmassage van het gezicht, waarbij nek en schouders niet worden vergeten. De ontspanning is compleet als de behandeling beëindigd wordt met een massage van handen en voeten. Deze verzorging zou vooral resultaat boeken bij gestresseerde mensen of mensen die recent veel zijn afgeslankt. Ik zeg nadrukkelijk ‘mensen’ want alle behandelingen zijn zowel beschikbaar voor mannen als voor vrouwen. Aan de heren wordt wel de goede raad gegeven zich vlak voor de gelaatsverzorging glad te scheren, opdat het effect beter zou zijn. Waarschijnlijk ook om de delicate handjes van de esthéticiennes niet te beschadigen…

De kers op de taart heb ik voor mijn laatste vakantiedag voorbehouden. Een massage door vier handen had ik al eens eerder in een ayurveda-centrum in Rajasthan meegemaakt maar dan liggend op de grond, met onder mij een glibberig, onaangenaam aanvoelend zeiltje. Men had mij wonderen voorspeld omtrent deze vierhandige massage met ylang-ylang.

De heren die mij onder handen zullen nemen, zijn erg verschillend van omvang en lengte, ik vraag me af hoe dat zal gaan. Eén gaat aan het hoofdeind van de massagetafel staan, één aan het voeteneind. Ik sluit mijn ogen, laat de zwoele ylang-ylanggeur en de zachte muziek bezit van mij nemen en geef mij over aan het ritme van vier vederlichte handen. Het enige wat ik nog gedacht heb is: ze moeten wel heel lang getraind hebben om zo perfect in één ritme te werken. Het denken viel weg, en alleen een groot gevoel van welbehagen bleef over. Waar was ik? Welk vierhandig sensueel wezen had bezit genomen van elk centimetertje van mijn huid? Een half uur duurt zo’n massage à quatre mains. Veel te kort, denk ik als het afgelopen is. Ik zweef op een wolk naar buiten en blijf nog zo’n uurtje op diezelfde wolk naar de zee zitten turen. Dit is de perfecte afsluiter van een week vakantie op een paradijselijk eiland.

Tessa Vermeiren / Foto’s Sven Everaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content