Vijf jaar na haar eerste boek is de gezonde keuken van Pascale Naessens een begrip in Vlaanderen. Volgende week stelt ’s lands best verkopende auteur haar zesde boek voor. “Van de cijfers lig ik niet wakker”, zegt ze. “Voor mij volstaat het dat ik een verschil kan maken.”

Destijds schreef ze Mijn pure keuken omdat ze er nu eenmaal de tijd voor had, vertelt Pascale Naessens (46), “niet uit berekening”. Ex-model, voormalige omroepster, tv-presentatrice wier contract ten einde liep : in 2010 leek niets erop dat Naessens zich opmaakte voor een nieuwe carriĆØre. Anno 2015 voert ze met vijf boeken – goed voor meer dan een miljoen verkochte exemplaren – de bestsellerlijsten aan, heeft ze een handvol internationale prijzen verzameld, en loven zowel dokters als voedingsspecialisten haar eetfilosofie : niet minder gaan eten of volgens strikte regels, wel bewuster en natuurlijker.

“Veel van wat ik doe, heeft met voelen te maken”, zegt Naessens, wier activiteiten ook een keramieklijn bij Serax, een collectie bij Meubelen Mintjens, en olijfolie omvatten. “Uiteindelijk is dat ook de kern van mijn boodschap : luister naar je lichaam en je buikgevoel. Veel mensen voelen het niet meer wanneer ze roofbouw plegen op hun lichaam, ziek worden of op een burn-out afstevenen. Wie in de keuken het contact met zichzelf herstelt en daar andere keuzes maakt, doet dat misschien ook daarbuiten.”

Naessens vertelt graag hoe moeizaam het succes op gang kwam. Hoe uitgevers aanvankelijk geen interesse toonden in “het zoveelste BV-kookboek”, en hoe ze met vallen en opstaan haar eerste kommen vormgaf in haar atelier, na een toevallige ontmoeting met een keramiste in TunesiĆ«. “Zoek er allemaal geen grote plannen achter. Ik ben gewoon iemand die niet kan stilzitten.”

Als onderneemster houdt u de zaken anders strak in handen. Bij u zit er geen management of tv-zender achter, geen producten waar u zelf niets mee te maken hebt.

Pascale Naessens : Omdat het de enige manier is om mijn ideeƫn zuiver te houden. Ik ga enkel in zee met mensen met wie het klikt. Axel Van Den Bossche en Frank Lambert van Serax, de fotografen met wie ik werk : dat steunt allemaal op wederzijds aanvoelen en vertrouwen. Ik kan veel bewondering hebben voor een fotograaf, maar als die zich niet kan vinden in mijn uitgangspunt, dan beginnen we er beter niet aan. Ik wil geen artistieke boeken maken, maar mensen haalbare recepten aanbieden, iets dat ze kunnen gebruiken in het echte leven. (toont me op haar telefoon enkele e-mails van lezers) Reacties van mensen die beter voor zichzelf gaan zorgen en van hun gezondheidsproblemen afraken : daar doe ik het voor.

Hoe blikt u terug op uw modellenwerk en de eetproblemen waarmee u toen kampte ?

Dat was een keiharde periode, ook al omdat ik geen topmodel was en mijn eigen boontjes moest doppen. Ik wilde vermageren en begon te diĆ«ten. Binnen de kortste keren ontwikkelde ik extreme eetgewoonten. Ik hongerde mezelf uit of vrat me vol, en ik voelde me steeds ellendiger. Tot ik uiteindelijk hulp vond in de wetenschap en de literatuur. Wat doet voeding met je lichaam en geest ? Wat zijn gezonde eetgewoonten ? Dat ben ik toen allemaal gaan uitvlooien, en dat doe ik nog steeds. Achteraf bekeken heb ik dus enorm veel te danken aan die periode. Anders waren mijn boeken er misschien nooit gekomen, en zou ik mijn verhaal nooit op zo’n onderbouwde manier kunnen vertellen.

Hebt u niet gewoon het gat in de markt gevonden ?

Dat vind ik zo’n foute opmerking. Wie mijn parcours een beetje kent, redeneert zo niet. Dan heb ik het niet alleen over mijn eetproblemen, maar ook over de zoektocht naar mezelf. Ik heb jarenlang gedacht dat ik niets kon, dat ik nergens echt goed in was, tot ik besefte dat ik het gewoon veel dichter bij huis moest zoeken. Dat is ook wat ik anderen altijd vertel : vertrek van wie je nĆŗ bent en wat je nu gelukkig maakt, niet vanuit de vraag wat je zou willen worden.

Vroeger was u de vrouw van Paul Jambers, nu is het haast omgekeerd.

Zelf hebben we dat nooit zo beleefd. Ik heb nooit in zijn schaduw gestaan, en op financieel en professioneel vlak heb ik altijd op mijn eigen benen gestaan. Laat staan dat hij me bepaalde kansen opgeleverd zou hebben. De waarheid is dat ik me twee keer zo hard moest bewijzen, of op voorhand al geen kans maakte. Daar ben ik boos om geweest, zeker. Maar dat heb ik nooit omgezet in frustratie, wel in energie. Dan ging ik er nog harder voor.

Speelt Paul ook een rol binnen uw activiteiten ?

Ik kom uit een gezin van zelfstandigen (Naessens’ ouders hadden een groothandelszaak in dranken), delegeren is niet mijn sterkste punt. Zeker in het begin wilde ik het honderd procent alleen doen, zonder hem om advies of zijn medewerking te vragen. Anderzijds maakt mijn gedrevenheid het soms ook moeilijk om interessante voorstellen en uitnodigingen af te slaan. Mettertijd ben ik het nut van zijn ervaring en hulp dus wel gaan inzien.

Wat als ‘Puur Eten 2’ straks aantoont dat de hype voorbij is ?

(fel) Welke hype ? De boeken hebben zonder hulp van een tv-programma een publiek gevonden, en tot nog toe deed elke nieuw boek het beter dan het vorige. Bovendien bouwt Puur Eten 2 verder op de eerder verschenen titels. Het zou dus vreemd zijn mocht de verkoop in elkaar zakken. Maar ik lig niet wakker van de cijfers. Een monstersucces is op zich geen must, de wetenschap dat ik een verschil maak in het leven van mensen volstaat.

Is een nieuw kookprogramma niet gewoon een kwestie van tijd ?

Niemand zit daarop te wachten. Ik zou het dus alleen doen als ik een verschil zou kunnen maken, zeker omdat mijn boeken over zoveel meer gaan. Ze gaan ook over gezondheid, en je lichaam en leven in eigen handen nemen. Om dat goed naar televisie te vertalen, heb je een andere aanpak en een stevig budget nodig. Kortstondig de verkoop aanzwengelen, zegt me niets. Ik zie mijn verhaal op de lange termijn.

Zou een coachingopdracht iets voor u zijn ?

Oh nee, het woord alleen al. ‘Mij maakt het niet uit wat je eet’, zeg ik altijd wanneer ik een lezing geef, en dan schrikken de mensen (lacht). Ik geloof honderd procent in vrijheid. Het enige wat ik doe, is mensen weerbaar maken en hen informeren. Uiteindelijk moet iedereen zelf zijn verantwoordelijkheid nemen.

Durven vrienden nog te koken in uw buurt ?

Ik merk wel dat ze zich niet helemaal laten gaan wanneer we samen eten. Dan bedanken ze plotseling voor nog een stukje brood (lacht). Maar met de regels in andermans keuken moei ik me niet. Als iemand met liefde voor je kookt, proef je dat op je bord, en dan geniet ik daar intens van.

Mag ik u bellen voor een groot pak frieten met mayonaise ?

Ik verbied mezelf niets. Ik heb wel een eenvoudig principe : zeventig Ć  tachtig procent basisvoedsel, en dertig Ć  twintig procent comfortfood, of dat nu frieten, ontbijtkoeken, chips of chocoladerepen zijn. Die honderd procent samen maken van mij een gezond en gelukkig mens, en dus voel ik me nergens schuldig over. Op die manier kan je lichaam trouwens wel wat hebben. Het probleem is dat de verhoudingen in onze westerse samenleving vaak omgekeerd zijn, met de bekende gevolgen.

Puur Eten 2, Lannoo, 24,99 euro, verschijnt op 10 september. Info : www.purepascale.com.

Door Wim Denolf & Foto Filip Van Roe

“Wie in de keuken het contact met zichzelf herstelt en daar andere keuzes maakt, doet dat misschien ook daarbuiten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content