1. Dock Kitchen Aan tafel bij Tom Dixon

Dock is het domein van Tom Dixon, de rockster onder de Britse designers. Helemaal in het noorden van Portobello renoveerde hij een oud magazijn uit het victoriaanse tijdperk. Dock is alles tegelijk : atelier, showroom, winkel en restaurant. Dock Kitchen is in handen van de spraakmakende jonge chef Stevie Parle. Dixon staat voor elegante chic en presenteert hier behalve verlichting en meubelen ook een select aanbod creaties van jonge de- signers uit de hele wereld.
...

Dock is het domein van Tom Dixon, de rockster onder de Britse designers. Helemaal in het noorden van Portobello renoveerde hij een oud magazijn uit het victoriaanse tijdperk. Dock is alles tegelijk : atelier, showroom, winkel en restaurant. Dock Kitchen is in handen van de spraakmakende jonge chef Stevie Parle. Dixon staat voor elegante chic en presenteert hier behalve verlichting en meubelen ook een select aanbod creaties van jonge de- signers uit de hele wereld. 344 Ladbroke Grove, W10, +44 (0)20 7400 0500 Wie er niet genoeg van krijgt, trekt spoorslags naar Dixons gloednieuwe restaurant in de Royal Academie of Arts. De de- signer pakt hier uit met een hedendaags interieur in echte Dixonstijl, inclusief goudkleurige hanglampen. Burlington House, W1, +44 (0)20 7300 5608 Viajante - Portugees voor 'reiziger' - is gelijk aan Nuno Mendes. Deze Portugese topkok gedijt blijkbaar goed in Engelse grond. Hij deed uitgebreid ervaring op bij Jean-Georges in New York en El Bulli in Catalonië, voor hij tot volle bloei kwam in het Town Hall Hotel. Zijn keuken behoort tot de energiekste van dit ogenblik, met een mix van Frans classicisme, Japans purisme en Scandinavisch 'brutalisme'. Lunch van 32 tot 45 euro, diner van 75 tot 100 euro. Patriot Square, E2, +44 (0)20 7871 0461 De eerste stek van Nordic Bakery, in Soho was al vlug het trefpunt van de aan cafeïne verslaafde incrowd uit de media- en modewereld. Nu huizen ze in Marylebone, dat zijn burgerlijke stempel in snel tempo inruilt voor een hipper imago. De noorderlingen doen alweer van zich spreken met kaneelbrioches, smørrebrød met garnalen, vlierbessensiroop, tot en met Nordic koffie, een extra aangelengde Amerikaanse koffie. Kleine gerechten vanaf 10 euro. 37B New Cavendish Street, W1, +44 (0)20 7935 3590, www.nordicbakery.com Een edwardiaanse gevel en een stijlvol ultragezellig interieur, met hier en daar een toets van India Mahdavi's sprankelende kleurenpalet. Britser kan haast niet. The Connaught is dan ook een van de drukst bezochte brunchrestaurants van Londen. Aan het fornuis staat Hélène Darroze, die dit jaar zomaar twee sterren in de wacht sleepte. Zij onthaalt haar gasten elk weekend op eggs benedict met truffels uit de Périgord, home made burger met rund uit Aberdeen, en foie gras uit de Landes, om niet te spreken van de heerlijke warme wafels. Drie gangen voor 45 euro. Carlos Place, W1, +44 (0)20 7499 7070, www.the-connaught.co.uk Pepito, een kleine Spaanse enclave midden in King's Cross, komt voort uit het naburige Camino. Een geliefd adres voor de onvervalste sherryminnaars die de Engelsen al eeuwen zijn. Pepito is een charmante bodega die wordt gerund door een honderd procent Spaans team, met als doelgroep de flegmatische genieters die houden van kleine maar verzorgde Andalusische gerechten en tapas. Vanaf 5 euro voor een glas manzanilla en 6 euro voor een hapje. 3 Varnishers Yard, Regent Quarter N1, +44 (0)20 7841 7331 Na de Brits-Italiaanse biogekleurde keuken vond de superster der tv-koks Jamie Oliver dat het tijd was voor iets heel anders. In zijn compleet nieuwe, imposante L-vormige restaurant met uitzicht op St-Pauls Cathedral trakteert hij ons op... croques en burgers. Samen met zijn kompaan, de Amerikaanse kok Adam Perry Lang, presenteert hij een ruim assortiment vlees op de grill. Efficiënt gebracht en mooi geserveerd. De Cityboys uit de buurt vinden de bacon-cheeseburger alvast verrukkelijk. Vanaf 40 à 50 euro. 20 New Change Passage, EC4, +44 (0)20 3005 8555, www.barbecoa.com Een supertrendy bar die eruitziet als een speakeasy uit de jaren twintig. Waarom niet ? Vier alchemisten brouwen hier de meest verbluffende drankjes. Of wat dacht u van een home made rum-cola waarin rook van appelboomhout werd geïnjecteerd, en die na onderdompeling in een CO2-bad een waterval van nevels tevoorschijn tovert? Cocktails vanaf 12 euro. 50-54 Blandford Street, W1, +44 (0)20 7935 0835 Een discrete gevel met grote ramen, verblindend wit meubilair en een grote open keuken zijn de basiskenmerken van deze nieuwe Italiaan. Londen is er weg van ! En dat hoeft niet te verbazen want Sam Harris bereidt hier sublieme huisgemaakte pasta, gegrild melkkalf om duimen en vingers af te likken, uitzinnige focaccia en overheerlijke panna cotta. Reken op 35 euro. 184 Bermondsey Street, SE1, +44 (0)20 7378 6809 Fully booked until... Heston Blumenthal, de ster van de moleculaire keuken en bekend van zijn driesterrenrestaurant The Fat Duck, gooit het over een nieuwe boeg. Geen vloeibare stikstof meer, maar een grill van de Zwitserse horlogefabrikant Ebel, die hem in staat stelt zich te verdiepen in het culinaire vergeetboek van het Verenigd Koninkrijk. Hij duikelt alvast enkele hoogstandjes op die hij op briljante, eigentijdse wijze herinterpreteert. Bijvoorbeeld duif met bier en artisjokken (1780), de nu al legendarische rice and flesh (1390), de hartverwarmende risotto met saffraan en kalfsstaart, en nog veel meer. Dit alles in een resoluut hedendaags interieur, met aan de ene kant het spektakel van de open keuken, en aan de andere kant het spektakel van Hyde Park en de cinemazalen. Ongeveer 80 euro per persoon. Mandarin Oriental Hyde Park, 66 Knightsbridge, +44 (0)20 7201 3833, www.dinnerbyheston.com Door François-Régis Gaudry en Elvira MassonErg diverse smaken en culturen gedijen goed in Engelse grond.