PROEVEN IN GROEP

© MICHEL VAERWIJCK

Om de 400ste (!) aflevering van onze rubriek Château Simple te vieren, werd exclusief voor Knack Weekend-lezers een bijzondere wijnproeverij georganiseerd met wijnschrijver Herwig Van Hove als mentor.

De feestproeverij had plaats op de Brusselse wijnbeurs Megavino. Herwig Van Hove had voor de gelegenheid een aantal bijzondere wijnen geselecteerd die hij liet beoordelen door de deelnemende lezers. Volgens onze wijnexpert is proeven in groep interessant omdat men zijn mening kan toetsen aan die van anderen en van de groep. Hij heeft wel bedenkingen bij de werking van zogenaamde ‘jury’s’ die wijnen ‘punten’ geven, op een maximum van twintig. “Daarbij gaat men ervan uit dat die juryleden twintig verschillende kwaliteitsklassen kennen en ze bovendien kunnen onderscheiden. Wat nonsens is.”

Volgens Van Hove kent iedereen wel drie klassen : goed, neutraal en slecht. (En bovenop eventueel ‘zeer goed’ en ‘zeer slecht’). Om zich een idee te vormen van de ‘mening van de groep’ kan men zich dus het best baseren op het aantal ‘goed’-beoordelingen per fles. Hoe meer, hoe beter de wijn wordt bevonden. En zo werd ook te werk gegaan op de feestproeverij. Met volgende resultaten.

Riesling Spätlese 2011, Fritz Haag, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Mosel

Met 71 % positieve nominaties één van de drie ex-aequo-winnaars. Dat bewijst dat kwaliteitsvol zoet het goed kan doen op onze markt. Het is dan ook een wijn met grote klasse, met fijn edel zoet dat helemaal niet plakkerig overkomt : het wordt gecompenseerd door fris zuur.

Langbeen in Terhagen : 17,95 euro.

Terra Montosa, 2011 Rheingau, Riesling

Ook een van de drie winnaars met 71 % positieve nominaties. Een prachtige, minerale, voldoende droge riesling met indringende zachtaardigheid.

Langbeen in Terhagen : 17 euro.

Chianti Classico 2009, Fontodi

De derde winnaar met 71 % positieve nominaties. De wijn is krachtig en toch soepel met diepte en lengte : een grote Chianti Classico.

Selezione Vini Italiani in Zonhoven : 25,85 euro.

Brunello di Montalcino 2007, La Velona

42 % ‘goed’-beoordelingen. De wijn is wat ruw in de tannines en moet op fles nog verzachten en versmelten. Hij heeft wel een groot potentieel maar is nu streng en zonder charme.

Selezione Vini Italiani in Zonhoven : 41,85 euro.

Château Pontac-Lynch, Margaux 2010

Haalt 63 % ‘goed’-vermeldingen. Het betreft een grote bordeaux, typisch voor het soepele jaar 2010 en voor de appellation Margaux. Nu al mooi gebonden.

Delhaize : 18,36 euro (promotieprijs).

Menetou-Salon 2012

Slechts 25 % ‘goed’-vermeldingen. De wijn zet heel sterk aan in de neus maar deemstert wat weg in de finale. Zeer typische sauvignonexpressie.

Delhaize : 6,47 euro (promotieprijs).

Gevrey-Chambertin 2009, A. Bichot

Ook slechts 25 % nominaties. Nochtans mooi typische pinotneus en heel goed van kleurconcentratie, maar in dit stadium nog wat ruw en onversmolten.

Colruyt : 19,99 euro.

Montagny Premier Cru 2010

38 % positieve nominaties. Wijn met een diepe neus en goed van lengte, maar wat gedragen door expliciete alcohol.

Colruyt : 9,30 euro.

Besluit : De proeversgroep verlangt van een wijn onmiddellijke perfectie. Het oordeel is streng maar rechtvaardig.

De wijnen voor deze feestproeverij werden door Langbeen, Delhaize, Selezione Vini Italiani en Colruyt gratis ter beschikking gesteld.

DOOR HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content