PRIMEURS VAN EIGEN KWEEK

'Sity', de bank van Milan Verstraete. © GF

Dat ze niet stilzitten, onze jonge Belgische designers. Het resultaat ? Flink wat nieuwe Belgische objecten, allemaal pas of bijna op de markt.

1 DESIGN AFFAIRS

Het was net voor de zomer, tijdens de afstudeerweek, dat aan de Gentse Kask School of Arts Design Affairs werd voorgesteld, een designlabel dat objecten op de markt zet van pas afgestudeerde studenten van de opleiding. Docent en designmanager Saskia Westerduin is creatief directeur van het label : “Het is belangrijk dat studenten zo snel mogelijk met de ‘echte wereld’ in contact komen, en dit is een perfecte manier.” Voor-lopig in de collectie : sjaals en plaids (vanaf 250 euro) van Hermine Van Dijck, een deurstop (20 euro) van Cas Moor, een handtas (250 euro) van Michael Von Der Crone en een buitenbank van Milan Verstraete.

www.designaffairs.be

2 SYLVAIN WILLENZ

Sylvain Willenz, onze eigenste Belgische Designer van het jaar 2009, bracht de afgelopen jaren meubelen uit bij gerespecteerde merken als Cappellini, Hay en Stattmann Neue Moebel. Dat hij ook van kleine objecten houdt, bewijst hij met deze Padded Sleeves, laptophoezen (vanaf 9 euro) voor het Nederlandse Concrete.

www.concretecases.com

3 WASTE’UP

Waste’Up doet aan design en recycling. Concreet wil dat zeggen dat afgedankte materialen en producten herboren worden in nieuwe objecten. Het platform opent deze maand een pop-upshop met werk van acht jonge Brusselse ontwerpers en het vaste atelier, dat mensen opleidt tot schrijnwerker en metaalbewerker.

Waste’Up, bij Recyclart, Vitrine 21, van 14 tot 27 september, Ursulinenstraat 25, Brussel, www.wasteup.be

4 SERAX

Serax, dat vanuit Kontich naam maakte als verdeler van bloempot-ten, serviezen en kleine decoratie, richt zich steeds meer op grotere meubels en verlichting. En daar-voor werkt het samen met Belgi-sche ontwerpers. Dit najaar komt er nieuw werk uit van onder meer Luc Vincent, Nico Van Dijck en Cathérine Lovatt. Studio Simple brengt onder meer een krukje (138 euro), tafel (695 euro), kandelaar (47,99 euro) uit. Die bedachten ze oorspronkelijk voor een expo in de galerie Valerie Traan in Antwerpen waar ze elke dag één object maakten.

www.serax.com

5 RAPHAËL CHARLES EN PASCAL BREUCKER

We zien het graag gebeuren dat concept stores, die internationale merken vertegenwoordigen, ook durven uit te pakken met lokaal jong talent. Smets in Brussel presenteert de Radiuslampen van Pascal Breucker en van Raphaël Charles een commode voor het Italiaanse Mogg (vanaf 2682 euro) en Multiple, diens tafel met magneten (35 euro per stukje). Die laatste passeerde al wereldwijd op blogs en websites, maar is nu voor het eerst te koop in eigen land.

www.smets.eu

6 DIALOGUE

Eternum, de fabrikant van messen, lepels, vorken en ander servies, no-digde tien jonge ontwerpers uit naar hun fabriek en daagt hen uit een nieuw bestek te maken. Dat resultaat wordt in combinatie met een ander object van de jongeren getoond op de groepstentoonstelling Dialogue. U ontdekt ze vanaf 9 september.

Espace Wallonie, Grasmarkt 25, Brussel, www.dialogue2013.com

7 MWA

MWA (Makers With Agendas) is de naam van het nieuwe label dat architect Julien De Smedt en William Ravn uit de grond stampten. Dat Julien geregeld in fietshoofdstad Kopenhagen vertoeft, bewees hij eerder dit jaar al door als eerste object een fiets te lanceren. Een reeks objecten die ze vanaf 13 september in de Siblingsfactory tonen zijn kleiner : een kapstok (20 euro), dienblad (80 euro), rek (150 euro), schraag (240 euro) en een theeset.

MWA, Makers With Agendas, Siblingsfactory, Oude Graanmarkt 33, Brussel, www.siblingsfactory.com, www.mwa.eu

DOOR LEEN CREVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content