Reis

Weekend Knack reisde met Lufthansa, dat rechtstreeks vliegt van Brussel naar Karthoem. Info : www.lufthansa.com, 02 745 44 66. Vanuit Aswan in Egypte varen er boten over het Nassermeer tot in Wadi Halfa. Georganiseerd reizen kan ook, al is dat een stuk duurder. Globtours, een Duits reisbureau dat ook een kantoor in Karthoem heeft, reist met jeeps en tenten door Soedan. Info : +49 9 982 28 32 40, globtours-sudan@yahoo.com

Documenten

Een internationaal paspoort, nog zes maanden geldig na terugkeer. Een visum, aan te vragen bij de ambassade van Soedan. Begin er tijdig aan. Bij aankomst : onmiddellijk je reisroute bepalen en op papier zetten ( travel permit), een toestemming om foto’s te nemen en een laissez-passer voor de sites aanvragen.

Munt

Officieel wordt er gerekend in dinar : 1 euro = ongeveer 291 dinar. Maar op straat tellen de mensen nog altijd in ponden, de vroegere munteenheid. 1 pond = 413 dinar.

Inentingen

Gele koorts, hepatitis A en B, tetanus, difterie, polio, buiktyfus, malariapreventie . Raadpleeg de Travelphone van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (0900 101 10) voor verdere info.

Klimaat

Het is snikheet het hele jaar door : 45°C is geen uitzondering. In de woestijn koelt het ’s nachts fel af, in de stad blijft het heet. Regenseizoen : van juni tot september, beste reisperiode : van november tot maart.

Taal

Arabisch. Weinig mensen spreken Engels.

Verblijf

In de meeste hotelletjes deel je een kamer met minstens tien andere mensen. Maar door de enorme gastvrijheid vind je altijd en overal een slaapplaats. In de woestijn kan je overnachten in een karavanserai. Het kost niets, je moet er gewoon iets eten of drinken.

Qua voedsel is er van alles één soort : brood, poedermelk, confituur. Verder eet je er vooral foul (bruine bonen met ui en tomaat en kruiden), brokken ondefinieerbaar vlees, een soort sla en tomaten, soms eieren. Drink uitsluitend flessenwater. Vermijd rauw voedsel.

Godsdienst en gedragscode

In Soedan geldt de sharia : extreme regels zoals ‘geen alcohol’, ‘geen contact met westerlingen’, ‘het vrouwengezicht bedekken’. Maar de meeste mensen trekken zich daar niets van aan. Op overtredingen staan wel middeleeuwse straffen, zoals stokslagen in het publiek. Westerse vrouwen moeten hun benen bedekken, maar een T-shirt met korte mouwen is geen probleem. Soedan is een superveilig land.

Literatuur

Er bestaan nog geen reisgidsen. In een ‘Lonely Planet’ over Egypte van 1990 of voordien, is er een stuk aan Soedan gewijd. De meeste info is nog bruikbaar.

Info

Ambassade Soedan : Franklin Rooseveltlaan, 124,

1050 Brussel, 02 647 51 59, sudanbx@yahoo.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content