Air France heeft dagelijks twee lijnvluchten Brussel-Bordeaux en terug. Prijzen variëren, van 200 tot 300 euro p.p. (Neder-landstalige) inlichtingen en reservering : 070 22 24 66, www.airfrance.com
...

Air France heeft dagelijks twee lijnvluchten Brussel-Bordeaux en terug. Prijzen variëren, van 200 tot 300 euro p.p. (Neder-landstalige) inlichtingen en reservering : 070 22 24 66, www.airfrance.com Luchthaven Bordeaux op 20 minuten van de stad. Om het halfuur een pendelbus naar het centrum (7 euro). Taxi ongeveer 20 euro. Rechtstreekse hst. Ongeveer 5 uur tussen Brussel-Zuid en Bordeaux Saint Jean. Zeer uiteenlopende prijzen. Boek vroeg ! Kan tot 3 maanden van tevoren. Inlichtingen en reservering : 02 528 28 28, www.nmbs.be Met de auto : reken op 9 uur. Info : Office de Tourisme de Bordeaux, 12 cours du XXX Juillet, +33 5 56 00 66 00, www.bordeaux-tourisme.com Voor info en stadsbezoeken te voet, per fiets, met een open bus, per boot. Ook daguitstappen naar de onmiddellijke omgeving met schilderachtige dorpen als Saint-Emilion, wijngaarden, middeleeuwse stadjes en oogverblindende chateaus. Ook proeverijen. Met Frans- of Engelstalige gidsen. Atout France (voorheen Maison de la France), Guldenvlieslaan 21, 1050 Brussel, 0902 88 025 ( 0,15 euro/12 sec.) www.franceguide.com Het initiatief van Jean-Pierre Xiradakis in de oude volkswijk Saint-Michel groeide sinds 1968 uit van één tot vier huizen in dezelfde straat. Naargelang het seizoen : bakken asperges of paddenstoelen bij de ingang, kippen aan het spit in de open schoorsteen. Lunchmenu 16 euro, avond 55 euro p.p. Te reserveren. La Tupina, 6 rue Porte de la Monnaie, +33 5 56 91 56 37, www.latupina.com Brasserie-bistrot op gezellig pleintje. Chez Jean, 1 place du Parlement, +33 5 56 44 44 43. Maakt deel uit van The Regent Grand, gastronomisch restaurant met zeevruchten en visspecialiteiten, geleid door chef Pascal Nibaudeau. 60 - 180 euro p.p. Te reserveren. Le Pressoir d'Argent, 5 cours de l'Intendance, + 33 5 57 30 43 04, www.pressoir-argent.comDe comeback van Jean-Marie Amat van tweesterren-restaurant Saint-James in Bouliac. Le Prince Noir heeft sinds 2008 één Michelinster. Het restaurant ligt in Lormont, op de rechteroever van de Garonne, in een bijgebouw van glas en beton bij een middeleeuws kasteel, dat een rol speelde in de geschiedenis van de streek. Tafeltjes van wit Corian, zonder tafelkleed maar met servetten van 80 op 80 cm, om daaronder - naar aloud plaatselijk gebruik - tentgewijs, kleine vogels te verorberen.Uitzicht op Pont d'Aquitaine én het Chateau du Prince Noir. Tussen 60 en 120 euro p.p. Lunchmenu 'du marché' : 30 euro p.p. Te reserveren. Chateau du Prince Noir, 26 bis rue Raymond Lis, Lormont, +33 5 56 06 12 52, www.jm-amat.com Tegenover het Grand Théâtre, trendy zwart-wit interieur, streekspecialiteiten als foie gras, oesters en côte de boeuf, maar ook sushi en Thaise curry's. 40 - 60 euro p. p. Chez Greg, 29 rue Esprit des Lois, +33 5 56 31 30 30, www.chezgreg.fr Brasserie met art-deco-interieur, bij Girondinfontein, geliefd bij plaatselijke bevolking en jonge gezinnen. Bistrot les Négociants, 4 place des Quinconces, +33 5 56 52 84 56, www.bistrotdesnegociants.fr Eigentijdse streekgerechten, achter de schermen begeleid door Jean-Marie Amat van Le Prince Noir. Ongeveer 40 euro p.p. Le Café du Théâtre, 3 place Pierre Renaudel, +33 5 57 95 77 20. Cafeetjes te over, op de oever van de Garonne, maar bij-zonder om te zien en gezien te worden in het centrum : Le Café Régent, 46 place Gambetta, +33 5 56 44 16 20. Klassiek Frans restaurant-café. Schitterende ligging, fraai terras. Theesalon van The Regent Grand Hotel, 2-5 place de la Comédie, +33 5 57 30 44 44. Elegant, chic, met terras tegenover het Grand Théâtre.