BLIND DATE

“Ik zie hier wel vaker mensen zeer deftige mensen in de namiddag rondhangen, in het ijle starend, op zoek naar kontakt, ” zegt Hugo De Wandeler. “Het is ook zo moeilijk. Want als je iemand het hoeft zelfs niemand van het andere geslacht te zijn een drankje aanbiedt, vermoedt die meteen slechte bedoelingen. Daar wil ik met het systeem van de blind dates wat aan doen. “

Wie op zoek is naar een toneelvriend, een bioskoopvriendin, iemand om mee te fietsen en te wandelen, of gewoon iemand om zomaar wat mee te praten, kan in de Brusselse taverne “De skieven architek” terecht. “Zulke zaken zijn delikaat, dat begrijp ik, ” zegt De Wandeler. “Ik heb liefst dat de mensen naar mij vragen. Ik probeer te voelen wat de persoon in kwestie wenst, stel een kaartje op en hang dat uit in de taverne. Het hoeft niet per se om een liefdesrelatie te gaan. Stel je voor dat iemand van Antwerpen naar Brussel verhuist en hier een nieuwe vriendenkring wil opbouwen, die kan ons systeem ook gebruiken. Ik wil alles doen, behalve voor huwelijksbureau spelen, daar heb ik geen zin in en dat is niet de bedoeling. “

De Wandeler doet dit natuurlijk niet alleen vanuit de goedheid van zijn hart. “Onze taverne ligt aan de rommelmarkt. De piekuren zijn ’s morgens en daarna wordt het rustiger. Dat kan ik met die blind dates opvangen. “

Hugo De Wandeler, De Skieven Architek, Vossenplein 50, 1000 Brussel, tel. (02) 514.43.69.

FUTURISTISCHE KOUS

Piet Leus van du Parc is entoesiast. De firma Dupont de Nemours heeft een hoogtechnologische en verfijnde versie van lycra op de markt gebracht, waarmee du Parc een panty met “3-dimensionele elasticiteit” heeft gefabriceerd. De 3D zoals men hem noemt, wordt nu al de meest revolutionaire ontwikkeling genoemd sinds de introduktie van lycra tien jaar geleden. De verwachtingen zijn hooggespannen. Zet uw tweekleurige bril op, trek uw futuristische mini aan en hul uw benen in Generation, want zo heet de nieuwe panty.

“Voor een leek klinkt het erg technisch, ” aldus Leus. “Maar het gaat om lycra dat in drie richtingen elastisch is. In de meeste produkten worden lycra-garens hoogstens in één rij op twee verwerkt. In de Generation wordt het op elke rondbrei-toer gebruikt. De elasticiteit is dus veel groter. Op het been levert Lycra 3D een zeer gelijkmatige kous op, zonder onflatterende strepen of ringetjes zoals je die bij andere panty’s hebt. Bovendien is het nieuwe lycra dubbel omwikkeld, waardoor het zacht aanvoelt. In de verpakking ziet Generation er opaak uit, omdat de steken zo dicht bij elkaar liggen. Op het been wordt hij voile. Het is werkelijk een verbazende panty. “

Als enige in België mag du Parc het nieuwe Dupont-produkt verwerken. Andere gebruikers zijn Christian Dior en Le Bourget. Een courant produkt zal het nieuwe lycra volgens Leus niet worden. “Het lycra moet twee keer omwonden worden en daar heb je speciale machines voor nodig. Het is een duur procédé en zal dat eigenlijk altijd blijven. “

De Generation is verkrijgbaar in vier kleuren en kost 499 frank.

DE MELKBRIGADE

In kalorieën-tellend en vet-vrezend Amerika is het verbruik van melk enorm gedaald, vooral bij vrouwen. Onderzoekers maken zich zorgen, want dames zouden daardoor te weinig calcium opnemen. In een poging hen aan te sporen meer van de witte motor te drinken, heeft het agentschap Bozell een campagne uitgewerkt met twintig bekende gezichten die met melksnor het produkt aanprijzen.

“Je zal me er waarschijnlijk om haten, maar ik heb nog nooit van mijn leven moeten letten op wat ik eet. Omdat ik zo druk bezig ben, neem ik snel iets tussendoor. En ik drink veel melk. Vetarme melk. Even voedzaam als gewone melk en net wat mijn lichaam nodig heeft. Enfin, dat en een kast vol ultrakorte, superstrakke zwarte jurkjes. ” Aldus Naomi Campbell. Lauren Bacall zegt dat ze het beu is om een legende genoemd te worden, omdat legendes in haar optiek dood zijn. Terwijl zij net springlevend is, dankzij u raadt het al melk.

De foto’s werden genomen door Annie Leibovitz die naar verluidt een klein loon zou hebben aanvaard in ruil voor een leven lang gratis melk. Ze zal in totaal twintig vrouwenportretten maken. Naast Naomi en Bacall maken onder andere aktrice Joan Rivers en topmodel Christie Brinkley deel uit van de melkbrigade.

PUUR POLYESTER

In een eerbetoon aan slechte smaak begon Jeff Errick met het verzamelen van polyester hemden. “Ik was op zoek naar iets dat niemand anders interesseerde, iets waarvan niemand houdt. Polyester hemden voldoen prima aan die omschrijving, ” aldus Jeff. In de jaren zeventig gepromoot als “wonder-stof”, werd polyester al snel niet alleen synoniem voor kreukvrij, maar ook voor smakeloos. De syntetische vezel bracht het slechtste in de fabrikant naar boven en de meest kitscherige hemden waren onveranderlijk van polyester. “Ik kijk vaak naar sommige ontwerpen en vraag me af hoe mannen zoiets durfden aantrekken, ” zegt Jeff. “Zo eentje met een kopie van de Mona Lisa op, dat kan toch eigenlijk niet. ” Jeff Errick heeft een verzameling van zeshonderd hemden, maar stelt tweehonderd polyester hoogtepunten tentoon in het Museum of Modern Mythology in San Francisco. De expo kent een onverwacht groot sukses. Teken van een come-back ? Errick hoopt van niet, toch niet met het polyester van toen. “Het laat geen lucht door en houdt de geur vast, wat niet altijd aangenaam is voor de medemens. “

CYBERIA

Een verbanning naar Cyberia hoeft niet langer onaangenaam te zijn. Het is nu immers een café in de Londense West End waar de klant niet enkel koffies maar ook computers vindt. Tee met het Internet. Met melk of met E-mail ? Een tafeltje bij het raam graag met zicht op de information superhighway.

OP HET NACHTKASTJE VAN ANNE DE LYON

Sinds m’n achttiende grijp ik vaak terug naar “I Ching” van Richard Wilhelm, een jezuïet en de eerste Europeaan aan wie de beginselen van I Ching werden uitgelegd. Ik vind het een essentieel boek. Ik raadpleeg het altijd opnieuw en vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit de relatie tussen dieren of metalen tot het binair stelsel. Of vanuit de kunst bijvoorbeeld. Wat mij zowel in I Ching als bij kunst aantrekt, is niet het estetisch onderzoek, maar de kommunikatieve funktie. Bij beide is er die link met de natuur, met het lichaam, maar ook met het “heilige”.

De catalogus “La Peinture des Aborigènes d’Australie” van Françoise Dussart, uitgegeven bij Parenthèses, sluit daar perfekt bij aan. Een mooie lay-out, mooi papier en helemaal niet duur. Het is een ode aan Karl Kup Ka (1913-1983), een Tsjech die veel gedaan heeft voor de kunst van de Australische autochtonen. Prachtige kunst overigens, die zowel individuele als sociale, profane als geestelijke dingen verwoordt. Hoe meer ik daarin bladerde, hoe sterker een onderzoek naar “stardom” zich opwierp. Hoe komt het dat iemand zich onder het voorwendsel van kunst, ook als persoon verheft en niet alleen als kunstenaar ? Dat leidde me naar “De geboorte van de tragedie” van Friedrich Nietzsche, dat ik nog op straat gespeeld heb in Avignon. En wat blijkt : de pilaren van de Griekse tragedie waren niet de akteurs, maar het verband tussen dionysische en apollinische faktoren bij de mens.

Meestal lees ik drie, vier boeken tegelijk. In dit geval was mijn uitgangspunt het sociaal belang van kunst, niet de showbizz die er momenteel van gemaakt wordt. (MW)

Anne De Lyon is artistiek producer en regisseur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content