TENTOONSTELLING VIKTOR & ROLF – Viktor & Rolf zijn buitenbeentjes in de modewereld. Ze lanceerden een nepparfum met geurloos water, hebben een volledig op zijn kop gedraaide winkel in Milaan, en ontwerpen kleding die vaak beter in een museum past dan in een winkel. De Barbican Art Gallery in Londen wijdt deze zomer een grote tentoonstelling aan het Nederlandse ontwerpersduo.

door Ellen De Wolf

Modekunstenaars

Viktor Horsting en Rolf Snoeren ontmoetten elkaar op de modeacademie van Arnhem. Na hun studies beslisten ze samen een minicollectie te ontwerpen en hun kans te wagen op het gerenommeerde modefestival van Hyères. Ze kaapten de drie hoofdprijzen weg en gaan sindsdien als duo door het leven. Al vijftien jaar lang verovert het eigenzinnige tweetal de modewereld met hun theatrale defilés, surreële creaties en allesomvattende modefilosofie. Tijdens hun recentste defilé voor de komende winter stuurden ze een duidelijke No-kreet de catwalk op. Volgens de ontwerpers een protest tegen de vluchtigheid van de mode. Bij het grote publiek zijn ze vooral bekend dankzij hun collectie voor H&M in 2006. Ook hun damesparfum Flowerbomb, met een flacon in de vorm van een handgranaat, en het parfum Antidote voor heren zijn erg populair.

Miniatuurmodellen

De tentoonstelling The House of Viktor & Rolf geeft een overzicht van de opvallendste ontwerpen van het duo van de afgelopen vijftien jaar. Hoogtepunten zijn onder meer de champignonachtige kragen uit de collectie Atomic Bomb (1998-1999), ontwerpen uit de Russian Doll-collectie (1999-2000), waarbij één model tegelijkertijd de hele collectie droeg, en de befaamde creaties met hoofdkussens uit de boudoircollectie Bedtime Story (2005-2006). De meesterwerken werden voor de tentoonstelling tot in het kleinste detail nagemaakt op miniatuurschaal. Materialen werden heruitgevonden en pareltjes opnieuw gemaakt. De silhouetten worden getoond op porseleinen poppen, ontworpen door een Belg. Het idee haalden Viktor & Rolf bij de Franse couturiers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog poppen gebruikten om hun ontwerpen in Amerika te verkopen. De museumwinkel wordt speciaal voor de gelegenheid omgebouwd tot een The House of Viktor & Rolf-winkel, waar je accessoires, parfum en kleding van de heren kunt kopen. Daarnaast verschijnt er ook een rijkelijk geïllustreerd boek met essays van modekenners Caroline Evans en Susannah Frankel.

The House of Viktor & Rolf, van 18 juni tot

21 september in de Barbican Art Gallery, Londen.

Info : www.barbican.org.uk of +44 20 7638 4141.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content