Waar de festivalwei doorgaans grossiert in gummilaarzen, vissershoedjes en verbrande lijven, toont het podium zich vaak van zijn schoonste kant. De look van Pete Doherty of Roisin Murphy kent internationale copycats, maar ook de Belgische muziekscène produceert stijliconen. Onder de festivalloep : acht Belgische podiumlooks.

Jan Paternoster – Black Box Revelation

Stijl : schijnbaar nonchalant

Motivatie : “Ik draag altijd strakke broeken. Ik heb nu eenmaal smalle benen. Daarboven een T-shirt, vaak wit of zwart of met een illustratie, geen logo’s. Er zit weleens een gat in mijn T-shirts. Naar merken kijk ik niet. Ik heb één paar schoenen, een enkelhoog leren exemplaar met hiel, van het Britse Swear. Een leren jas straalt nonchalance uit, maar ik draag het niet om in een bepaald rijtje thuis te horen. Het past gewoon bij ons muziekgenre, spreekt een bepaald publiek aan. Het imago van een band draait niet enkel rond de muziek. Oh, en een short is het lelijkste kledingstuk ter wereld. Dat is een halve broek ! Crazy.”

Onmisbaar : leren jas

Sponsordeal met : Diesel

Dress-a-like : Oasis

Onze designertip : Dsquared2, Acne Jeans

Festivalzomer : Cactus, Boomtown, Suikerrock, Pukkelpop

Els Pynoo – Vive La Fête

Stijl : avant-garde, powerdressing

Motivatie : “Vrouwelijk en sexy, zo moeten mijn podiumoutfits zijn. Ik beweeg veel, dan wil ik mijn benen vrij kunnen bewegen. Een lange broek zal ik nooit dragen, maar ik hou wel van stuks die het lichaam benadrukken, zoals een korset. Ik hou van rare volumes en uitdagende looks. Lingerie is altijd mijn vertrekpunt, de speelse setjes van La Fille d’O zijn me op het lijf geschreven. Ik ben nog inspiratie aan het opdoen voor mijn festivallook, fotoboeken met oude Hollywoodactrices helpen me daarbij. Qua make-up ga ik voor festivals voor donkere smokey eyes. Het publiek achter in de wei moet ook mijn gelaatsuitdrukkingen kunnen zien.”

En de shoes ? Blote voeten

Sponsordeals met : La fille d’O, Converse

Dress-a-like : Roisin Murphy

Onze designertip : Bruno Pieters, Maison Martin Margiela

Festivalzomer : Dour, Feest in het park, Brussels summer festival

Tim Vanhamel

Stijl : kameleontisch chic

Motivatie : “Vorig jaar zijn veel foto’s verschenen van mij in leren jasje, ruitjeshemd, Ray Ban zonnebril en All Stars. Dat was de look voor mijn akoestische plaat. Maar ik loop er elke dag anders bij, nu eens als hiphopper, een andere keer sta ik in pyjama op het podium of in short met voetbalsokken. ‘Hoezo, da’s toch ne rocker ?’ zeggen mensen dan. Met mijn huidige project, Disko Drunkards, kan echt alles. Als het maar niet normaal is, wel tongue in cheeck. Merkgevoelig ben ik nooit geweest, behalve toen ik acht was. Maar ik wil het publiek wel iets meer geven dan een T-shirt en jeans. Het enige waar je me nooit in zult zien, is een kostuum. Dat vind ik te gemakkelijk als podiumlook. Dat werkt alleen als je ook in het dagelijkse leven altijd zo gekleed gaat.”

Obligaat : donkere zonnebril

Sponsordeals met : Wrangler, Cos

Dress-a-like : MGMT

Onze designertip : Vivienne Westwood, D&G

Festivalzomer : Dour, Feest in het park, Lokerse feesten

Bent van Looy – Das Pop

Stijl : nerdy dandy

Motivatie : “Een festival lokt qua outfit een groter gebaar uit dan een clubconcert. Ik hou van stereotiepe looks die iedereen kent : een polo, een short, haar in een schuine zijstreep. Dat zijn archetypes waar je oneindig op kunt variëren. Een gele polo met een zwart strikje, of een pistachegroene short, dat schrikt mij niet af. Al passen er niet veel schoenen bij een gele short. Ik heb old-school sneakers, maar ook paarse metallic schoenen van Lanvin. Muzikanten die ook iets met hun look vertellen, zijn inspirerend. Zoals David Bowie. Ook de muziek en look van Das Pop wil zijn publiek in een bepaalde wereld binnentrekken.”

Bovenin de kleerkast : snobbish polo’s

Sponsordeals met : Levi’s, Gaspard Yurkievich

Dress-a-like : Mika

Onze designertip : Marc Jacobs, Gucci

Festivalzomer : vanaf augustus, maar exacte locaties nog niet bekend

Lady Linn

Stijl : vleugje fiftiesnostalgie

Motivatie : “De fiftiesjurkjes en pumps die ik draag voor concerten met de Magnificent Seven, hebben een logische reden : ze passen bij de sfeer van onze muziek. Een jeans zou iets te respectloos zijn voor het muziekgenre. Ik koop die zwierige kleedjes bij straatmerken als Zara of H&M, of bij de winkel Zoot in Gent. Verder denk ik er niet over na, de muziek primeert. Al bewonder ik wel iemand als Roisin Murphy die zowel in look als sound sterke concepten uitdenkt. Mijn festivallook is dezelfde als die van onze zaaloptredens, maar voor Werchter gaan we ons wel eens in het nieuw steken.”

Basisstuk : bustierkleedje

Sponsordeals met : niemand

Dress-a-like : Lily Allen

Onze designertip : Michael Kors, Luella

Festivalzomer : Rock Werchter, Kneistival, Bruksellive, Suikerrock, Maanrock

Baloji

Stijl : streetwear-de-luxe

Motivatie : “De cliché hiphoplook met baggy broeken en XL-sweaters met een kap vind ik passé. Ik hou van een verfijndere podiumlook. Congolese muzikanten uit de sixties inspireren mij, soulzangers ook. Zij stralen een grote elegantie uit. Ik ben een grote fan van Marc Jacobs, Burberry of Martin Margiela. Designerkleding combineer ik graag met leren sneakers, zoals van Nike. En ik ben verzot op accessoires.”

Zwicht voor : horloges en brillen (en tientallen topdesigners)

Sponsordeals met : Café Costume, Wesc, Nike, Louis Vuitton, Le Fabuleux Marcel de Bruxelles

Dress-a-like : Kanye West

Onze designertip : Kris Van Assche, Lanvin

Festivalzomer : vooral in Frankrijk, vanaf oktober in België

Soulwax – 2 Many Dj’s

Stijl : retestrak in het pak

Motivatie : de Dewaelebroers kregen we niet tijdig te pakken voor commentaar, maar uit een oud interview met De Standaard leren we : “Wit, omdat zwart verloren gaat in het decor en wit het licht net onderstreept. Een smoking, omdat we geen gewone rockband zijn en altijd na middernacht spelen. Een smoking hoort perfect thuis in het rijtje van elegantly wasted dat ons lief is. Denk aan de foto’s van Helmut Newton, denk aan Roxy Music ten tijde van Manifesto. Met kostuums heeft het publiek altijd het gevoel dat je je best doet. Mode is, net als muziek, een kunstvorm.”

Rechterhand : hun kleermaker

Sponsordeals met : Café Costume

Dress-a-like : the Killers

Onze designertip : Paul Smith, Dior Homme

Festivalzomer : Rock Werchter

Eva Gijsels – Zita Swoon

Stijl : Africa revisited

Motivatie : “Kleur en prints zijn de enige constante in onze outfits bij Zita Swoon. Qua stijl kan echt alles, we maken onze outfits zelf en mixen die met tweedehandsspullen of merken die ons sponsoren. Ik vertrek altijd van een extreem kapsel en daarop bouw ik mijn outfit verder. Ik kan gerust met een hanenkam, een cocktailjurk en All Stars op het podium verschijnen. Ik kleed me naar de mood van de dag, maar wel altijd esthetisch verantwoord.”

Basisbehoefte : wilde haarbos of pruik

Sponsordeals met : Le Fabuleux Marcel de Bruxelles, Just in Case, Biography by Engels-Strijbol

Dress-a-like : Lauryn Hill

Onze designertip : Dries Van Noten, Marni

Festivalzomer : Traumzeit festival (Duitsland)

Om uw muzikale festivalhonger te stillen, neemt u maar beter snel de festivalspecial van Focus Knack ter hand !

Door Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content