PROEF- VOORSTELLINGEN

Bij De Werf in Brugge wil het teaterseizoen maar niet eindigen. Op 8, 9 en 10 juni worden er proefvoorstellingen georganizeerd van een teaterprojekt waar nog geen titel werd opgeplakt. Het wordt gerealizeerd door Gunther Lesage (van o.m. ’t Gebroed en Het Salon), Marc Van Eeghem (diverse gezelschappen), Philippe Ceulemans (Het Salon) en Koen Van Impe (’t Gebroed ; De Stichting). Op 17 juni is er een try-out van “Reus”, door een ploeg teatermakers rond de Brugse auteur en regisseur Dirk Van Den Broecke.

Tussendoor koncerteert de jazzformatie van het David Sanchez Quartet (17 juni) en wordt de avant-première (11 augustus) voorbereid van de reisproduktie “Variations on A Love Supreme”, een muziekprojekt geïnspireerd op tema’s uit “A Love Supreme” van John Coltrane, waarvoor De Werf aan de komponisten Kris Defoort en Fabrizio Cassol opdracht gaf. Alle voorstellingen beginnen om 20 u.30.

– Info en reserv. : (050) 33.05.29.

CAFÉ-THÉATRE

In het Gasthof d’Ouwe Hoeve, aan de kerk in Deurle, speelt Arca-direkteur Jo Decaluwe op de woensdagavonden 14 en 28 juni (20 u.30) vier verhalen van Cyriel Buysse onder de titel “Och Hiere, God toch”. De belangstelling van Jo Decaluwe voor het werk van Buysse (1859-1932) is bekend en resulteerde onder meer in een reeks rake typeringen van “De Raadsheren van Nevele”. Nu speelt Decaluwe verhalen waarin o.a. God de Vader, engelen, heiligen, pastoors en de dood, een belangrijke rol krijgen. “Guust” en “Het bezoek van Engel Gabriël op aarde”, zijn oorspronkelijke Buysse-verhalen, “De pereboom van miserie” en “Fielemon de goochelaar” bewerkte en hertaalde Buysse uit het Frans, naar het werk van Charles Deulin, een Noordfranse schrijver uit de 19de eeuw.

– Reserv. : (09) 282.32.52.

ANTIGONE VERHUIST

Per 1 juli is het Westvlaams teater Antigone weg uit de teaterruimte aan de Pottelberg in Kortrijk. De laatste jaren profileerde dit gezelschap zich weer meer als een reizende troep met grootschalige produkties en daarvoor was de intieme zaal aan de Pottelberg te klein.

Voor het seizoen 1995-1996 plant Antigone drie nieuwe produkties, twee “grote” en één “kleine”. De grote produkties krijgen onderdak in de stadsschouwburg van Kortrijk, voor de kleine kan Antigone terecht bij Limelight en in het Arenateater van de stadsschouwburg.

Het nieuwe teaterseizoen begint bij Antigone op 29 september met “Kasimir en Karoline”, een “volksstuk” van Ödön von Horvath, in een regie van Hubert Damen en een scenografie van Niek Kortekaas. Daarna komt de kreatie in Limelight van “Een veelvoud van stilte”, een projekt van Wim De Wulf, die zelf regisseert. Alain Platel zorgt voor de koreografie en de muziek is van Johan Desmet. Derde produktie wordt “Kat op een heet zinken dak” van Tennessee Williams, in een vertaling van Walter Van den Broeck en een regie van Ignace Cornelissen, die eerder al “Nonkel” (Tsjechov) en dit seizoen “Bouwmeester Solness” (Ibsen) deed bij Antigone.

Het nieuwe administratieve adres van Antigone wordt : Hazelaarstraat 5 in Kortrijk.

– Info : (056) 22.68.70.

DE KORRE STIJGT

In het voorbije seizoen opende De Korre haar nieuwe ruimten aan de St.-Jacobsstraat 36 in Brugge, eerst het café, daarna een eerste zaal. Voor het uitbouwen van een tweede en grotere zaal daarboven, moet nog gewacht worden op de nodige fondsen. Inmiddels steeg het aantal abonnementen voor de Korreprodukties met 30 procent, het aantal toeschouwers met 20 procent en de reisvoorstellingen met 15 procent.

Direkteur Robrecht De Spiegelaere en artistiek leider Bob De Moor kijken in de “Korrekrant” tevreden achterom en stellen ook al een deel voor van wat daar volgend seizoen komt. Bob De Moor regisseert de “openingsproduktie” waarin onder meer Antje De Boeck en Jan Steen zouden spelen. Daarna komt “Een maan voor de misdeelden”, van Eugene O’Neill met Bob De Moor, Pieter-Jan De Smet en Lies Pauwels. Bob De Moor en Danny Keuppens regisseren.

Volgend seizoen ontvangt De Korre Stella Den Haag met “Tramlijn begeerte” (T. Williams), toneelgroep Ceremonia met “Nachtelijk symposium” van Eric Devolder, en Mark Verstraete met “De Verandering” (Kafka).

Er zijn ook hernemingen gepland van “Légendes flamandes”, verhalen van Charles De Coster, in sappig Nederlands vertaald door Filip Vanluchene en gespeeld door Bob De Moor. De tekst van de verhalen is door De Korre uitgegeven.

– Info : (050) 33.88.50.

VAN OSTAIJEN

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat dichter Paul van Ostaijen (1896-1928) werd geboren. Dat zal door onder meer een aantal teatermensen worden herdacht.

In “Alpejagerslied : een andere Paul van Ostaijen” brengt aktrice en docente kunstgeschiedenis Mieke Felix de dichter van Ostaijen in verband met de Franse dichter Apollinaire en de Duits-Tsjechische Franz Kafka. In een derde luik wordt van Ostaijen in het centrum van de turbulente kunstontwikkelingen van zijn tijd geplaatst. “Alpejagerslied” is vooral naar scholen gericht.

Eveneens voor de “kulturele school” bedoeld, is het projekt van aktrice Suzanne Saerens : “De Stad”. Via teksten van verschillende dichters en naar het voorbeeld van van Ostaijens “Bezette stad” maakt de aktrice met medewerking van de leerlingen een ingebeelde wandeling, die uitgroeit tot een collagegedicht.

Grootschaliger is het projekt “Music-Hall”, een “toneelkoncert” met gedichten van van Ostaijen, op muziek van Peter Vermeersch, uitgevoerd door twee akteurs en het orkest Prima La Musica onder leiding van Dirk Vermeulen. De regie is in handen van Guido Lauwaert en het geheel wordt georganizeerd door Het Sienjaal en het kultureel centrum De Werf in Aalst. Première op 22 februari 1996 (20 u.) in Aalst.

– Info : (09) 224.28.52 (Mieke Felix) ; (09) 384.77.84 (Suzanne Saerens) ; (053) 76.13.12 (De Werf, Aalst).

ROGER ARTEEL

Bob De Moor : De Korre heeft wind in de zeilen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content