MACHT

Wat valt er nog te beleven tijdens de laatste week van het tweede KunstenfestivaldesArts ? Tot en met 27 mei speelt de Compagnie van de Frans-Vietnamese koreografe Ea Sola “Sécheresse et Pluie”, een stuk waarin ze samen met danseressen van boven de 55 op zoek gaat naar de wortels van een uit de 14de eeuw stammende populaire kultuur, de hat chéo, een mengeling van muziek, dans en teater. Te zien in het Théâtre Varia.

Ook “Yellow Flowers under the Sky in the Homeland”, een performance van de Chinese groep Xi Ju Che Jian en regisseur Mou Sen, is nog te zien tot en met 27 mei, maar dan wel in de Brenta Fabriek aan de Antwerpsesteenweg.

Eveneens tot en met 27 mei kan men in het Lunatheater gaan kijken naar “Snakesong/Le Pouvoir”, het tweede deel van de trilogie waaraan Jan Lauwers en zijn Needcompany sedert vorig jaar bouwen. Inspiratiebronnen waren dit keer de Griekse myte van Leda en de zwaan, teksten van Bataille en tenslotte Lauwers’ obsessie voor tema’s als seks, macht en geweld. De akteurs zijn Viviane De Muynck, Franco di Francescantonio, Ina Geerts, Matthew Weimer, Carlotta Sagna en Mil Seghers, een bont internationaal gezelschap dat Engels, Frans en Italiaans bezigt in de voorstelling. De muziek, speciaal gekomponeerd door de Nederlander Rombout Willems, is een stuk voor viool, altviool, contrabas, klarinet, trompet, trombone, twee stemmen en twee piano’s.

– Reserv. : (02) 511.20.05.

EPOS

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het KunstenfestivaldesArts produceren samen de voorstelling “Sa Naqba Imourou (Celui qui a vu et touché le fond des choses)”. De tekst is een teaterbewerking van het Gilgamesj-epos, een eeuwenoud verhaal over de zoektocht van een man die verscheurd wordt door zijn verlangen om aan de beperkingen van het leven te ontkomen. Het stuk werd geschreven en geregisseerd door Ali Khedher en Hawa Djabali, de twee bezielers van het Centre Arabe d’Art et de Littérature, een kleinschalige organizatie die los van elke politieke of religieuze bedoeling de Arabische kultuur wil bekendmaken.

Het gaat om een bescheiden enscenering, met een grote rol voor de muziek. De “voldragen produktie” wordt geprezenteerd in december van dit jaar.

“Sa Naqba… ” is te zien in Les Tréteaux (tegenover de KVS) op 26 mei om 20 uur en op 27 mei om 15 en om 22 uur.

– Reserv. : (02) 217.69.37.

INCEST

Samen met regisseur Jan Ritsema bij ons bekend door zijn werk bij het Kaaitheater maakte Joop Admiraal in 1991 de onvergetelijke voorstelling “U bent mijn moeder”. Nu werd bekendgemaakt dat beide Nederlanders volgend seizoen opnieuw met elkaar in zee gaan. Joop Admiraal speelt vanaf november in de regie van Ritsema “Phaedra”, een bewerking van de incesttragedie die Jean Racine in 1677 schreef. Het is een projekt om reikhalzend naar uit te kijken, te meer omdat de “Phaedra” die Dora Van der Groen dit seizoen bij het Zuidelijk Toneel ensceneerde een sterk ingekorte bewerking van een tekst van Hugo Claus toch sterk ontgoochelde. Wie wil gaan kijken hoe Elsie De Brauw, Jos Verbist, Katelijne Damen en Steven Van Watermeulen akteren in dit noodlotsdrama over een moeder-zoon-passie, kan nog terecht in de Velinx in Tongeren (24/5) en in Westrand in Dilbeek (26/5).

– Reserv. : (02) 66.20.30 (Dilbeek) en (012) 38.38.00 (Tongeren).

LUST

In de film “Une Sale Histoire” uit 1977 vertelt Jean Eustache het verhaal van een akteur die aan kollega’s het relaas doet van zijn obsessie, namelijk door een uitsparing van een toiletdeur van een café kijken naar het kruis van vrouwen. Deze praatfilm over voyeurisme, lust en perversie wordt momenteel bewerkt tot een toneelstuk bij het Noord Nederlandse Toneel in Groningen. “Een smerig verhaal” gaat in première op 6 juni op een speciale lokatie en wordt geregisseerd door Albert Lubbers. Spelers zijn o.a. Patrick Deleu, Christo van Klaveren, Fabienne Meershoek.

Deze akteurs zijn op dinsdag 30 mei ook te zien in het Cultureel Centrum Ten Weyngaert in Vorst. Want daar speelt dat Noord Nederlandse Toneel “Geloof, Hoop en Liefde”. Regisseur Albert Lubbers maakte van het stuk dat Ödön von Horvath schreef in 1932 een heldere, droefgeestige voorstelling, gedrenkt in een jaren-dertig-kabaretsfeertje.

Van Albert Lubbers zullen we trouwens volgend seizoen nog meer horen. Bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg regisseert hij volgende lente “Als de Bladeren in Vallombrosa”, een nieuw stuk van Lars Norén, met in de hoofdrollen Nand Buyl en Hubert Damen. Bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg regisseert Lubbers “Eerste Liefde”, een tekst van Beckett en “De Storm” van Shakespeare, alweer met Nand Buyl.

– Reserv. : (02) 347.16.86.

LIEFDE

Fort 33 is de naam van een ongesubsidieerd toneelgroepje dat professionele ambities lijkt te koesteren. Artistiek leider is Stef Driezen, als dramaturg betrokken bij de groep Torka T. van het Antwerpse Fakkeltheater.

Fort 33 heeft aan het einde van dit seizoen een opstoot van energie. Een paar weken geleden ging “Hoe onmiddellijk is binnenkort ? ” in première. Deze produktie “rond seropositiviteit” is nog te zien in het kultureel centrum Jan Tervaert in Hamme op 29 mei en in de Stadsschouwburg van Kortrijk op 31 mei.

Op vrijdag 26 mei gaat alweer een nieuwe produktie van Fort 33 in première : “Zij en Ik”. Het gaat om een monoloog van de Fransman Michel Boujenah waarin vertaler/bewerker Rudi Delhem in de huid van wel twintig personages kruipt om een verhaal te vertellen van “een eenvoudige zuivere liefde”. Voor de regie tekent Martine Willequet. Te zien op 26, 27 en 28 mei in kultureel centrum Luchtbal aan de Columbiastraat in Antwerpen.

– Reserv. : (03) 281.64.75.

EDWARD VAN HEER

Regisseur Jan Lauwers (r.) en de twee hoofdakteurs van “Snakesong/Le Pouvoir”, Viviane De Muynck en Mil Seghers.

TOONDAGEN (1)

Elke woensdagnamiddag zijn kinderen en jongeren tussen 7 en 20 jaar aktief in de Kopergietery (Blekerijstraat 50, Gent) waar ze met 4 dramadocenten van het Speelteater aan een of ander teaterprojekt werken. Op het einde van het toneelseizoen willen ze dan ook het resultaat van hun training tonen. Op 27 en 28 mei (telkens vanaf 15 u.) worden toondagen georganizeerd. De teaterzaal van de Kopergietery fungeert als centraal punt. Maar ook op zolder, in de repetitieruimte, in de gang en wellicht ook op straat, prezenteren 8 groepen hun eindwerk. Op beide dagen wordt hetzelfde programma afgewerkt. Reserveren is noodzakelijk.

– Reserv. : (09) 225.10.78.

TOONDAGEN (2)

In de grote zaal van (La Métaphore) in Rijsel (de Gaulleplaats 4) worden drie “klassieke” stukken getoond, die geregisseerd worden door Pierre Debauche en gespeeld door een gezelschap dat vooral bestaat uit leerlingen van de regisseur.

Debauche is in 1930 in België geboren en studeerde Romaanse filologie in Leuven. Hij volgde dansles en deed aan bewegingsteater met Heiko Kolt (1902-1977), de Estlander die in het Vlaamse land vooral naam maakte als koreograaf van de vlaggenspelgroep Thor.

Pierre Debauche wilde echter akteur worden en werd leerling van de aktrice Tania Balachova. In 1961 begon hij ook te regisseren en hij ontpopte zich als een specialist in het oprichten van gezelschappen en het stichten van teaters.

In Rijsel komt Debauche zijn regies tonen van “Ruy Blas” van Victor Hugo (tot 27 mei), van “La Mouette” (“De meeuw”) van Anton Tsjechov (30 mei tot 3 juni), en van twee korte stukken van de Marivaux : “La fausse suivante” (in 1994 door Benno Barnard vertaald voor TheaterTeater als “Wat volgt is vals”) en “L’ Epreuve” (6 tot 10 juni).

Alle voorstellingen beginnen om 20 u.30, op donderdag om 19 u. Er wordt niet gespeeld op zondag en maandag.

Na de voorstelling van 7 juni is er gelegenheid tot een gesprek met de spelers en met de regisseur.

– Reserv. : (00-33) 20.40.10.20.

LEXICON

Veelzijdig auteur Jack Verstappen geeft in eigen beheer een lexicon uit met bio- en bibliografische gegevens omtrent Vlaamse toneelschrijvers. Evenals P.S. Maxim Kröjer, die in 1959 in zijn “Theater A-Z” (twee delen) toneelauteurs uit de hele wereld samenbracht, gaat ook Verstappen niet selektief te werk. Zowel kwalitatief te negeren, als uit de tijd geraakte auteurs zijn opgenomen naast de groten van vroeger en nu. Daarmee wil Verstappen verwijzen “naar de bodem waaruit het heden groeide”.

Het boek telt 192 bladzijden en is geïllustreerd met 47 autentieke dokumenten en 175 portretten. Tot 15 juni kost het 799 frank. Daarna 999 frank. Het kan besteld worden bij Toneelfonds J. Janssens, Te Boelaerlei 107, in 2140 Antwerpen.

– Info : (03) 366.44.00 (J. Janssens)

ROGER ARTEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content