Planeetstand

Planeetstand © ISTOCK

Een natuurlijke wijn is altijd een biologische wijn, gemaakt van biologisch gekweekte druiven. Maar natuurlijke wijnmakers gaan nog een stap verder. Terwijl in biowijn nog additieven toegelaten zijn (zoals suiker, zuren, tannines, industriƫle gisten en enzymen), voegt een natuurlijke wijnmaker niets toe. Tenzij een minimale dosis sulfiet om de wijn tegen oxidatie en bacteriƫn te beschermen. Al beweren sommige natuurlijke wijnmakers dat gezond druivensap van nature voldoende sulfiet produceert tijdens de gisting. Natuurlijke wijnmakers laten de wijn ook zo veel mogelijk met rust : zo vermijden ze het gebruik van pompen en van agressieve methodes om wijn te concentreren en te filteren.

Op sommige wijnen tref je de term ‘biodynamisch’ aan. Die slaat op een filosofie waarbij specifieke natuurlijke preparaten gebruikt worden in de wijngaard. Bovendien wordt er bij de uitvoering van bepaalde handelingen rekening gehouden met de stand van de planeten. Een natuurlijke wijn kan biodynamisch zijn, maar dat hoeft niet.

Tekst Bruno Vanspauwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content