PLACE VENDÔME

Niet te missen in Parijs, en dé plaats om met de neus tegen de vitrines ‘ooit, als ik geld heb’ te verzuchten, is de place Vendôme. Al ruim tweehonderd jaar hét symbool van de Franse luxe dankzij de vele grote couturiers die er gevestigd zijn, en vandaag het ultieme juwelenwalhalla. Een overzicht van de grote huizen en hun glansrijke geschiedenis.

Chopard 1, place Vendôme

CLOWN Caroline Scheufele, die samen met haar broer de leiding heeft over Chopard, houdt van een goed idee. Nadat ze het eerste Happy Diamonds-horloge zag, tekende ze een juweel in de vorm van een clown met de typische dansende diamanten in zijn buik. Haar vader zag haar schets en liet het als verrassing voor zijn tienerdochter maken. En zo zette de horlogespecialist zijn eerste stap in de juwelenbranche.

VIP Ondertussen oogsten haar ontwerpen internationaal succes, mede dankzij haar aanwezigheid op menige rode loper. Daar paradeert wereldster Rihanna ook graag met haar creaties, wat onlangs tot een samenwerking leidde die geïnspireerd is op haar geboorte-eiland Barbados, met een jungle-versie van de bekende Ice Cube-lijn en een gebloemde collectie haute joaillerie.

LOUIS VUITTON 2, place Vendôme

NIEUW Na twee jaar verbouwingswerken opende Louis Vuitton dit najaar de deuren van zijn nieuwe en majestueuze stek, die twee historische panden verenigt tot een ware vitrine van 1400 m² verspreid over vier verdiepingen van de Louis Vuitton-knowhow.

EVOLUTIE Na een eerste collectie juwelen in 2001 en een intrede in de horlogerie in 2002, hoort daar sinds 2009 ook de haute joaillerie bij, en zo herbergt deze parel zelfs een eigen atelier, zoals het een grote speler betaamt.

EXCLUSIEF De haute joaillerie die Laurenz Bäumer ontwerpt is vanaf nu enkel in deze luxetempel verkrijgbaar. Eén voorbeeld daarvan is een uitzonderlijke solitaire diamant van dertig karaat, geslepen in de vorm van een bloem die het bekende monogram van het huis oproept.

REPOSSI 6, place Vendôme

DE HYPE Gaia Repossi is zonder twijfel de it-girl van de place Vendôme. Haar winkel werd er in 1986, het jaar van haar geboorte, door haar vader Alberto geopend.

JONG GEWELD Amper 21 jaar later werd Gaia – de vierde generatie van de Turijnse familie juwelenmakers – aangesteld als creatief directeur. In 2010 lanceerde ze haar doorbraakcollectie Berbère. Dat de jonge vrouw die reeds samenwerkte met toonaangevende conceptstores zoals Colette in Parijs en Dover Street Market in Londen een trendsetter is, bleek opnieuw in 2014, toen ze haar collectie haute joaillerie Serti Sur Vide voorstelde, waarin de diamanten op de huid lijken te zweven.

MIKIMOTO 8, place Vendôme

EIGEN KWEEK Het heeft Kokichi Mikimoto bloed, zweet en tranen gekost, maar na ettelijke mislukte pogingen en een haast fatale plaag rode algen slaagt hij erin de eerste cultuurparels te kweken. Hij brevetteert zijn uitvinding in 1896 en perfectioneert haar enkele jaren later met een tweede patent voor ronde parels.

AZIATISCH Hij wordt hofleverancier van de Japanse keizerlijke familie en telt ook de Britse Eduard II onder zijn klanten. Mikimoto is de uitvinder van de moderne Japanse joaillerie, die in de jaren 70 naar New York, Londen en Parijs uitbreidt en vanaf dan ook diamanten en andere edelstenen in zijn ontwerpen verwerkt.

FAMILIE Zijn droom en visie leven voort in de zesde generatie Mikimoto’s, die nu aan het roer staat van het bedrijf dat nog steeds de wereldleider in parels is.

DIOR 8, place Vendôme

NACHTVLINDER Victoire de Castellane was lange tijd een flamboyante verschijning in het Parijse nachtleven van de jaren 80. Haar look en gevoel voor humor overtuigden ook Karl Lagerfeld van Chanel – waar Victoire stage liep – om haar onder zijn vleugels te nemen. Na veertien jaar maakte ze de overstap van diens accessoires en fantasiejuwelen naar de volledig nieuwe afdeling haute joaillerie bij Dior.

MAGISCH Er waaide een frisse wind over de place Vendôme met een verrassende waaier aan nieuwe materialen, kleuren en volumes, een overweldigende vrouwelijkheid met een vleugje rock. Het perfecte evenwicht tussen het DNA van Dior en haar kunstzin zorgt al bijna twintig jaar voor verwondering.

CHAUMET 12, place Vendôme

KEIZERLIJK Chaumet is bijna niet los te denken van het Franse Consulaat en Eerste Franse Keizerrijk. Zo vroeg Napoleon Bonaparte aan Marie-Etienne Nitot, de stichter van het huis, om de symbolen van zijn macht vorm te geven. Nitot ontwierp onder meer het zwaard voor diens keizerlijke kroning in 1804 en gebruikte daarvoor de Franse kroonjuwelen, meer bepaald Le Régent, de mythische diamant van 140 karaat uit de kroon van Lodewijk XV die nu in het Musée du Louvre te bezichtigen is. Keizerin Joséphine, met haar onverzadigbare drang naar juwelen, bracht de hofleverancier – alsook andere juweliers – haast dagelijks een bezoek.

Chopard
Chopard© FOTO'S GF

VERHUISD Chaumet vestigt zich eerst op nummer 15, waar nu het Ritz-hotel staat en pas later op het nummer 12 van de bekende plaats waar het nog steeds is.

CHANEL 18, place Vendôme

THUIS Gabrielle Chanel was een habituee van de place Vendôme. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw logeert Coco regelmatig in het Ritz, waar ze in 1937 zelfs haar intrek neemt – in wat nu de Chanel-suite is – op de derde verdieping met zicht op de octogonale plaats die voor haar altijd een bron van inspiratie is geweest.

ACHTHOEK Place Vendôme duikt ook vandaag nog in tal van ontwerpen op. Zo is de kast van het bestsellerhorloge Première uit 1987 erdoor geïnspireerd, net zoals, dertig jaar later, de recente Gallery Collection haute joaillerie. Naast de herkenbare achthoekige vorm wordt in sommige stuks ook de ketting van de iconische 2.55-handtas verwerkt. Want net zoals weleer weet Chanel de codes van het huis te koppelen aan de juiste combinatie van eerbied en durf.

VAN CLEEF & ARPELS 20-22, place Vendôme

NEEF & NICHT In de tweede helft van de negentiende eeuw trekken twee families uit Amsterdam en Gent naar Parijs om er in de juwelenhandel aan de slag te gaan. In 1895 trouwt Alfred Van Cleef met zijn nicht Estelle Arpels en wanneer in 1906 een van haar broers zich met Alfred associeert, ontstaat het beroemde huis dat zich op de place Vendôme vestigt en in 1932 naar het nummer ernaast uitbreidt.

ZIP Ondanks de crisis van de jaren dertig blijft innovatie troef, zoals bij de lancering van de gepatenteerde Serti Mystérieux, waarbij edelstenen rand tegen rand worden gezet en helemaal tot hun recht komen omdat het frame niet zichtbaar is. Uit die tijd dateert ook het concept van de bekende Zip of het omvormbare juweel met ritssluiting dat tot op de dag van vandaag populair is.

BUlGARI 25, place Vendôme

DE FILM Naast legendarische edelstenen zoals de Taylor-Burton diamant of de La Peregrina-parel die Filips II ooit aan Mary Tudor schonk, omvatte de juwelencollectie van Elizabeth Taylor de grootste namen en dan vooral veel Bulgari. In haar biografie vertelt ze dat een van de grootste voordelen van het opnemen van Cleopatra in Rome de Bulgari-winkel was.

DE REALITEIT Het is ook op die set dat de vonk tussen Burton en Taylor, allebei getrouwd, oversloeg, wat voor het nodige schandaal zorgde. “Ik liet Liz kennismaken met bier, zij stelde me voor aan Bulgari “, grapte Richard Burton, die tot twee keer met de diva trouwde en haar met juwelen overlaadde, zoals de smaragden en diamanten parure die ze onder andere droeg toen ze in 1966 haar Oscar in ontvangst nam.

BOUCHERON 26, place vendôme

HET PAND Zijn eerste boetiek lag aan de place Royale, maar Frédéric Boucheron wilde een meer exclusief adres en verhuisde al snel naar de place Vendôme. Hij koos het pand om de bijzondere lichtinval, waardoor zijn ontwerpen schitterden van zonsopgang tot het vallen van de avond.

GRAVIN Op dit adres woonde ook de gravin di Castiglione of ‘La Divine Comtesse’, die er een appartement huurde. Ooit was ze de minnares van Napoleon III, die ze van haar land- genoten Camillo Cavour en Victor Emmanuel warm moest maken voor de eenmaking van Italië. Maar als ‘mooiste vrouw van de eeuw’ kreeg ze ook van andere aanbidders juwelen en was ze een belangrijke ambassadrice van Boucheron.

WELDRA GEOPEND Met het oog op de 160ste verjaardag van het huis wordt het pand in een nieuw kleedje gestoken.

BUCCELLATI 1, rue de la Paix

LEERJONGEN Bijna een eeuw geleden startte een jonge en ambitieuze Mario Buccellati zijn eigen zaak door de Milanese juwelier over te nemen waar hij als leerjongen het vak onder de knie kreeg. Daar raakte hij gefascineerd door antieke technieken. Zijn favoriete tijdperk was de Italiaanse renaissance, die hij van Venetiaanse invloeden voorzag, waardoor zijn ontwerpen vaak als kant of damast ogen of aanvoelen.

TAFELZILVER Die herkenbare stijl is nog steeds het handelsmerk van het huis dat wereldwijd bekendstaat om zijn tafelzilver en zijn tijdloze juwelen, waarvan de Dream manchette-armband op menig verlanglijstje pronkt.

PIAGET 7, rue de la Paix en 16, place Vendôme

BOERDERIJ Het verhaal van de specialist van de ultradunne horloges begint in 1874 in de Zwitserse Jura, wanneer George-Edouard Piaget een atelier in de familiale boerderij inricht. Zijn zoon volgt hem op en deponeert in 1943 het merk Piaget.

NOOIT GEZIEN In de jaren zestig neemt de manufactuur verschillende goudsmederijen over. Dan volgen de nooit eerder geziene stenen – zoals opaal of malachiet – wijzer- platen en de trendy manchethorloges die van Piaget een felbegeerde ‘joaillier en horlogerie’ maken.

AMALFI De eerste juwelen komen er pas in 1990 en sinds enkele jaren ontwikkelt Piaget ook zijn haute joaillerie, waarvan de collectie Sunlight Journey geïnspireerd is op de kleurrijke Amalfitaanse kust met, uiteraard, ook enkele opmerkelijke manchetarmbanden én -horloges.

MELLERIO 9, rue de la Paix

KONINGSHUIZEN Al in 1613 kregen de Mellerio’s van Maria de’ Medici per koninklijk besluit toelating om in juwelen te handelen. De juwelier zal vanaf dan alle Franse koninginnen bedienen, net zoals de koningshuizen van onder meer Spanje, Italië en Nederland klant zijn. Zo draagt koningin Máxima vandaag nog de parure met diamanten en robijnen die ooit voor koningin Emma werd gemaakt.

SPORT Het huis, dat al meer dan tweehonderd jaar in de door Napoleon I aangelegde rue de la Paix gevestigd is, is ook in de sportwereld geen onbekende en vervaardigt al sinds 1955 de Franse Ballon d’Or voor de beste voetballer van het jaar evenals de Roland Garros Coupe des Mousquetaires sinds 1981. Of hoe veertien generaties onafgebroken een unieke familiekroniek schrijven.

cartier 13, rue de la Paix en 23, place Vendôme

IN DE COULISSEN In 1914 ontwerpt Cartier zijn eerste luipaardvlekkenmotief. Rond die tijd tekent zich ook het lot af van Jeanne – alias Pan-Pan – Toussaint, een cocotte van Belgische komaf en boezemvriendin van Coco Chanel. Le Tout-Paris ligt aan haar voeten en aan het einde van de oorlog valt ook Louis Cartier voor haar charmes. Een huwelijk zal er echter nooit van komen, maar als zijn minnares maakt Jeanne zich wel vertrouwd met het juweliersvak.

FANTASIE Ze kan amper tekenen, maar schopt het dankzij haar rijke verbeelding en onmiskenbaar modegevoel tot artistiek directeur en ontwerpt de eerste figuratieve panter, die haar haar bekende bijnaam oplevert en voorgoed het embleem wordt van het huis, want niemand minder dan juwelenfreak Wallis Simpson koopt het juweel in 1949.

DINH VAN 16, rue de la Paix

SIXTIES Zijn stiel leert de Frans-Vietnamese Jean Dinh Van bij Cartier, zijn stijl uit hij vanaf 1965 met een eigen label. Hij wil draagbare juwelen ontwerpen en haalt zijn inspiratie voornamelijk uit het dagelijkse leven, dat hij van een vleugje humor voorziet. Zo worden eenvoudige voorwerpen zoals een punaise, slot of scheermeesje tot juwelen verheven.

GEDURFD In 1976 opent hij een boetiek in de rue de la Paix. Wanneer hij er in de jaren 80 de plastic horloges van Swatch verwelkomt, heeft de pers het over een ’tragedie’. Zijn doorgaans minimalistische stijl vind je ook terug in de meest recente collectie Le Cube Diamant, waarvan de cuff armband serieus wat diamanten telt.

LYDIA COURTEILLE 231, rue Saint-Honoré

RARITEITEN De winkel van Lydia Courteille zou je als een kunst- en rariteitenkabinet kunnen omschrijven. Je vindt er antieke juwelen – Lydia’s eerste grote liefde – en haar eigen collectie, die ondertussen 30 jaar bestaat.

DE FAN Misschien loop je er Keizer Karl tegen het lijf, want Lagerfeld vertrouwt op haar om zijn collectie originele juwelen van de legendarische Suzanne Belperron aan te vullen.

CHINA Lydia’s eigen creaties zijn minder uitgepuurd, maar even gedurfd en kleurrijk, en geven ook vooral haar onbegrensde verbeelding weer. Zo tapte ze in haar meest recente collectie Un automne à Pékin (naar de roman van Boris Vian) die ze onlangs in Hongkong voorgesteld heeft, uit de rijke geschiedenis van het Hemelse Rijk en feng shui in het bijzonder.

LOUIS VUITTON
LOUIS VUITTON© FOTO'S GF
REPOSSI
REPOSSI© FOTO'S GF
MIKIMOTO
MIKIMOTO© FOTO'S GF
MIKIMOTO
MIKIMOTO© FOTO'S GF
DIOR
DIOR© FOTO'S GF
CHAUMET
CHAUMET© FOTO'S GF
CHANEL
CHANEL© FOTO'S GF
VAN CLEEF  & ARPELS
VAN CLEEF & ARPELS© FOTO'S GF
BUlGARI
BUlGARI© FOTO'S GF
BOUCHERON
BOUCHERON© FOTO'S GF
BUCCELLATI
BUCCELLATI© FOTO'S GF
PIAGET
PIAGET© FOTO'S GF
MELLERIO
MELLERIO© FOTO'S GF
cartier Jeanne Toussaint, minnares van Cartier, schopte het tot artistiek directeur van het huis.
cartier Jeanne Toussaint, minnares van Cartier, schopte het tot artistiek directeur van het huis.© FOTO'S GF
DINH VAN
DINH VAN© FOTO'S GF
LYDIA  COURTEILLE
LYDIA COURTEILLE© FOTO'S GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content