Pizza hawaï

Op een dag brengt je lief een plantje voor je mee. Enkele dagen later maakt zij het uit. Daar zit je te staren naar dat rare plantje, je afvragend hoe jouw gebroken hart ooit zal genezen. Zo begon het zeven jaar geleden voor de Nederlandse journalist Lex Boon. Een ananasplant en groot verdriet. Waar kwam het vandaan? Waarom had ze het gekocht? Voor de journalist werd de zoektocht een remedie voor het verdriet. Hij zou ananasexpert worden.

Het resultaat van vijf jaar opzoekingswerk, reizen en ontmoetingen is nu gevat in het boek Ananas. Nooit van mijn leven kijk ik nog met dezelfde ogen naar dat stuk fruit. Wat een mooi patroon, geen wonder dat het een dankbaar motief werd in architectuur en decoratie. Maar evengoed ligt daar de schuldige van de pizza hawaï, bedacht door een naar Canada uitgeweken Griek.

Het was Columbus die de eerste exemplaren naar Europa bracht, waar de ananas gauw een statussymbool werd. Zo gefascineerd was men door de exotische vrucht dat men in Engeland naar een feest ging met een ananas in de hand.

De eerste afbeelding ervan is op een portret van de Nederlandse weduwe Agnes Block, die in een kas aan haar zomerhuis eind zeventiende eeuw de eerste ananas in Europa wist te kweken.

Lex Boon stopt niet bij de geschiedenis. Hij reist naar Thailand, waar boze ananasboeren de snelweg blokkeren, hij overnacht in Schotland in een ananaskasteel, hij reist naar Hawaï, waar de ananas voor het eerst op grote schaal werd gecultiveerd, en naar de grootste producent van verse ananas vandaag, Costa Rica. (Thailand en de Filipijnen zijn dan weer de grootste producenten van ingeblikte.) Hij leert ons wie meneer Dole en meneer Del Monte waren, en wat het cijfer betekent op het etiket van je ananas, die ocharme 3 euro kost in de supermarkt en van zo ver wordt ingevlogen. Hij doorweeft alle weetjes met zijn persoonlijke geschiedenis – we reizen de hele tijd een beetje mee.

“Als het om geur en smaak gaat, is er geen nobeler stuk fruit in de wereld”, schreef de Nederlandse VOC-arts Jacob Bontius in 1629, maar wist je dat een ananas, in tegenstelling tot appelen of bananen, na de pluk niet ‘doorrijpt’? Dat hij niet geel hoeft te zien om rijp te zijn? Dat hij verwant is met je kamerplant, de bromelia? Dat er jaarlijks in de hele wereld 17 miljard ananassen worden geoogst? In het onderhoudende Ananas lees je het, en nog veel meer.

Ananas, Lex Boon, uitgeverij Meulenhoff, 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content