Herwig Van Hove

Gavi, een witte wijn uit Piëmont, wordt gemaakt van cortese-druiven die traditioneel enkel goed genoeg waren als bijmenging in Asti-Spumante. Vanaf 1960 echter, toen de technologie ook in Italië enorm verbeterde, is men er ook echte witte wijn van gaan maken: de DOC Gavi di Gavi van het pionierbedrijf La Scolta. Toch kon de Gavi-wijn niet op tegen de buitenlandse concurrentie (vooral die van Chardonnay): er is fruit te kort, en in mindere jaren is het zuuraccent te sterk. Op hout lageren bracht geen oplossing: dat gaf wel een modieuze houttoets, maar betekende ook de dood voor het al karige fruit. Men gaat er dus meer en meer schuimwijn van maken, omdat de vrijheid om bij te sturen hier veel groter is.

Michele Chiarlo, een begenadigd wijnmaker en -handelaar in Calamandrana, die een hele reeks verdienstelijke DOC-wijnen maakt van de streken Monferrato en Alba (zoals Barbera, Gavi, Barolo, Barbaresco…), kwam onlangs met een nieuwigheid. Onder de DOC Monferrato bracht hij een assemblage van cortese (35 procent), sauvignon (35 procent) en chardonnay (30 procent), op vat vergist en dan nog een jaar op de fijne gistrest gehouden. De wijn kreeg de romantische naam: Plenilunio. Omdat bij “volle maan” alles zou mogelijk zijn, ook de versmelting van drie druivensoorten tot een zekere perfectie.

Plenilunio 1995, DOC Monferrato.

Michele Chiarlo, Calamandrana, Piëmont.

De kleur is bleek geelgroen, de zeer presente neus is kruidig met fijn hout en eerder floraal van karakter. De smaak is stevig en met mooi ingewerkt zuur en met flinke lengte. Een wijn die past bij (licht)gerookte zalm.

Chiarlo brengt nog een tweede nieuwigheid, in de categorie van de distillaten. Hij maakt van oudsher grappa van de meeste van zijn wijnen: de perskoek met alle verzamelde bitterheid van schillen en pitten wordt herbevochtigd en dan afgestookt. Daarom is grappa, en ook de Franse marc, altijd wat brutaal bitter van smaak. Chiarlo komt nu op de markt met een distillato d’uva, een alcohol gestookt van druiven, en meer bepaald van de druiven die in het vroege stadium werden uitgedund om het oogstrendement te beperken. De naam Rairi is Piëmontees dialect voor diradato (uitgedund).

Rairi, distillato d’uva.

Michele Chiarlo, Calamandrana, Piëmont.

Geur en smaak zijn uitermate verfijnd, en doen aan fijne, belegen graanjenever denken: de lengte is haast eindeloos, we zijn ver weg van de grappa-ruwheid. Rond, zacht en zalvend en dat bij 42 graden.

De producten van Chiarlo worden ingevoerd door La Ferrarese in Brussel, Tel. (02) 245.21.21.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content