Wij gaan uit eten met de trein en stappen uit op enkele passen van restaurants waar men weet wat verwennen is. Geen files, geen alcoholcontrole, geen stress. Verwittig misschien wel dat u met de trein komt en maak u niet druk om een kwartiertje vertraging.

bij de gastronoom in paliseul

Lekkerbekken kennen de weg naar Paliseul al lang. Het landelijke dorp situeert zich tussen de vallei van de Lesse en de Semois. Bij het station, aan de lijn Dinant-Bertrix, is de comfortabele herberg Au Gastronome. Het restaurant is ondergebracht in een vroegere postkoetshalte. Grootouders Libotte maakten er een café van en sinds 1956 wordt er eten opgediend. Au Gastronome mag inmiddels al heel wat jaartjes tot de beste adressen van de Ardennen worden gerekend. Bezoekers worden er hartelijk ontvangen door de eigenaars, Michel en Annette Libotte. Michel kookt en Annette en hun dochter zorgen ervoor dat alles naar wens verloopt in de weelderig in Louis XVI-stijl gedecoreerde eetzaal. Michel Libotte is een ervaren, klassiek geschoolde chef-kok, die met zijn tijd meegaat maar de smaak niet uit het oog verliest. Hij weet de meest verwende fijnproever te behagen met gerechten als: tempura van langoustines met kruiden en cromeski (deegomslag) met rundsstaart (1050 fr.), gebraden speenvarken met honinghuid, gestoomde boudin blanc, krokantje van banaan en salade van krokante oortjes (980 fr.), aan spies gegaarde duif met kruidenkaramel en aardappelbeignets met salieparfum (1150 fr.) of gelakte Barbarie-eend met peper en zoetzure saus met gember en compote van kwetsen met saffraan (1200 fr.). Au Gastronome heeft negen stijlvol gedecoreerde kamers en aan de achterkant is er een beschutte tuin met een terras aan het zwembad. Daar voelt men zich bij mooi weer ver weg op vakantie.

Au Gastronome: 2 rue de Bouillon, B-6850 Paliseul. Tel. (061) 53.30.64. Menu Prestige 3100 fr., Menu Gastronomique 1950 fr. Tweepersoonskamers met ontbijt van 3600 tot 4800 fr. Gastronomische weekends van 5500 tot 8900 fr. per persoon. Halfpension (vanaf twee nachten) 3400 fr. per persoon.

Brussel-Dinant. Vandaaruit naar Bertrix, stop in Paliseul om de 2u.

met de ober op het perron in comblain-la-tour

De treinreis van Luik naar Jemelle leidt door de schilderachtige vallei van de Ourthe en is een belevenis op zich. In Comblain-la-Tour is een klein station, waar overdag om de twee uren een trein stopt. ’s Nachts zijn er geen treinen zodat men rustig kan slapen. Het zijn vooral scholieren en bediendes die in- en uitstappen. Zo nu en dan is er ook een reiziger bij. Vooral Amerikanen weten dat je Hostellerie Saint-Roch het makkelijkst per trein bereikt. Zij die tijdig reserveren worden op het perron opgewacht door een gestileerde ober met een karaf witte wijn. Het romantische en comfortabele hotel-restaurant ligt aan het treinstation en aan de stenen brug over de Ourthe. Vanuit een weelderig gedecoreerde eetzaal en vanaf het riante terras heeft men zicht over de rivier en de wijde omgeving. Hostellerie Saint-Roch is meer dan een halve eeuw oud en is nog immer een familiebedrijf. Nicole Cawet zorgt voor een innemende ontvangst, haar rijkbesnorde echtgenoot Francis Dernouchamps en zoon Frédéric bereiden gedegen fijnkost. Evergreens van de spijskaart zijn: salade met kwartel, truite au bleu en snoek. Hostellerie Saint-Roch is een vertrouwd adres voor Vlamingen. De omgeving biedt mogelijkheden om te wandelen, te tennissen, te golven, te fietsen, te kajakken en paard te rijden.

Hostellerie Saint-Roch: rue du Parc 1, Vallée de l’Ourthe, 4180 Comblain-la-Tour. Tel. (04) 369.13.33. Kamers en suites van 4950 tot 7400 fr., arrangement “détente 24 heures” van 6250 tot 7450 fr. per persoon, halfpension van 3500 tot 4700 fr. per persoon. Maandag en dinsdag gesloten.

Brussel-Luik. Vandaaruit naar Jemelle, stop om de 2 u. in Comblain-la-Tour.

achter het station in kortrijk

In de Minister Pieter Tacklaan, achter het Kortrijkse station, bevindt zich het honderd jaar oude huis van een Engelse vlashandelaar. Zo’n tien jaar geleden richtten Brigitte en Filip Bogaert de patriciërswoning met grote middelen in tot chic restaurant. Het duo had te hoog gemikt, de zaak ging over de kop en het huis kwam leeg te staan. Nu proberen Jacques Pélissier en Nicole Vancraeyveldt het opnieuw. Zij verhuisden met hun restaurant St. Christophe van het landelijke Wevelgem naar de grote stad. Jacques Pélissier is Fransman en werkte onder meer met Alain Chapel. Nicole was lerares. De nieuwe St. Christophe heeft opulente eetvertrekken en wat er op het bord komt is feestelijk, origineel en smakelijk. Zomerse voorbeelden zijn: carpaccio van zeekreeftjes uit Guilvinec met gekonfijte tomaat en kruidenboter (980 fr.) en soepje van knolselder met een aroma van zwarte truffels en mini-botercroissant (1000 fr.).

Gastronomisch restaurant St. Christophe: Minister Tacklaan 5, 8500 Kortrijk. Tel. (056) 20.03.37. Jubileummenu 3000 fr., geselecteerde wijnen inbegrepen. Gesloten op zondag en maandag.

Regelmatige verbindingen vanuit alle grote steden.

bij den notaris in aalst

Hostellerie Mirage heeft zijn onderkomen in een notariswoning uit het begin van deze eeuw, gelegen op een steenworp van het monumentale station van Aalst. Een voorname ingangspoort geeft toegang tot een ruime parking. Binnen wachten weelderig ingerichte eetzalen en een rijkgevulde spijskaart. In Mirage wordt op niveau gewerkt: dat is duidelijk. Eigenaar/chef-kok is Luc Van Lierde. Hij kreeg een klassieke opleiding in bekende restaurants (onder meer in De Bijgaarden waar zijn leermeesters Lurkin, Snyckers en Schlissinger waren). Luc Van Lierde is een aanhanger van de haute cuisine en heeft klassiekers op de kaart als: marmer van ganzenlever en huisgerookte eendenborst in spiegel van cactusvijgen (1200 fr.), Noorse kreeft in papillote (1750 fr.) en poularde uit Bresse in zeezout (2600 fr. voor twee). Er zijn zeven eenvoudige kamers die in de nabije toekomst verbouwd zullen worden tot vier grote luxekamers.

Hostellerie Mirage: Stationsstraat 21, 9300 Aalst. Tel. (053) 77.41.60. Marktmenu van zes gangen 2975 fr.

Regelmatige verbindingen vanuit Brussel en Gent.

een eeuweling in halle

Het verhaal van Les Eleveurs begon honderd jaar geleden, toen Jules César De Brouwer en zijn vrouw Joséphine een herberg openden langs het kanaal van Halle. Het was een afspanning waar paarden, rijtuigen, kruiwagens en zelfs lijkkoetsen werden verhuurd en een ontmoetingsplaats voor fokkers van Brabantse paarden. Zoon Léon maakte van Les Eleveurs een volwaardig hotel-restaurant: zijn vrouw Germaine had de leiding over de keuken en zette tussendoor vijf kinderen op de wereld. Hun zoon Pierre nam de zaak over in 1972 en heeft nog steeds de leiding. Hij wordt bijgestaan door de vierde generatie in de persoon van zoon Andy, die de functie vervult van maître d’hotel. Van de vele hotels die rond de eeuwwisseling in de buurt van het station floreerden, blijft alleen nog Les Eleveurs over. Bij lekkerbekken is het restaurant bekend voor bereidingen met paling, slakken, niertjes, chateaubriand en wild en ook vanwege de goedgevulde wijnkelder (ruim 20.000 flessen!). Typische zomergerechten zijn: kreeft op gemengde salade (750 fr.), kalshersenen met tartaar (425 fr.) en krokant slaatje van kalfszwezerik met frambozenazijn (490 fr.). Momenteel is het station van Halle een grote bouwput, waarin wordt geploeterd om de HST vrije doorgang te verlenen. Door deze werken maken treinreizigers voorlopig gebruik van het noodstation aan de sluis, dat zo’n 500 meter verderop ligt.

Hotel-restaurant Les Eleveurs: Basiliekstraat 136, 1500 Halle. Tel. (02) 361.13.40. Terras op binnenplaats. Lunch 1250 fr., vijfgangenmenu 1650 fr. Hotel: logies van 880 tot 4500 fr., luxekamers in de omgebouwde paardenstallen. Arrangement met gastronomisch avondmaal van 5 gangen, kamer en ontbijt voor 3000 fr. Gesloten op vrijdag, zaterdagmiddag en zondagavond.

Lijn Brussel-Halle, om de 20 min.

bij de eerste kok van België in Sint-Genesius-Rode

Michel Doukissis kwam met zijn ouders van Griekenland naar België. Hij werd opgeleid tot kok en maakte carrière in de keukens van grote Brusselse hotels. Michel Doukissis was al vijf jaar chef-kok van het Leopold Hotel, toen hij besloot om deel te nemen aan de wedstrijd Prosper Montagné. Hij eindigde op de eerste plaats en behaalde met deze overwinning de titel Eerste Kok van België ’97. De prijs was voor hem de drijfveer om in zijn woonplaats Sint-Genesius-Rode met een eigen restaurant te beginnen. Tegenover het station vond hij een huis waarin een traiteur had gewoond. Het bakstenen gebouw is van buiten te herkennen aan de blauwe luifels. Binnen wordt men verrast door de stemmig in aardse kleuren gesponste en sober gedecoreerde vertrekken. Plankenvloeren, rotan meubilair en elegant gedekte tafels zorgen voor een warme sfeer. In de borden komen hedendaagse, evenwichtige en mooi gepresenteerde feestgerechten, zoals: op de huid gebakken riddervis met paupiettes (opgerold pakje) van kikkerbillen op een crème van Riesling, en saffraan of tulband van zeetong en kreeft met gekonfijte prei met het parfum van gember en een mousseline van ratte du touquet.

Restaurant Michel D.: Stationstraat 182, 1640 Sint-Genesius-Rode. Tel. (02) 381.20.66. Lunch: 690 fr., Ontdekkingsmenu van 5 gangen 1300 fr. Bij mooi weer kan men in de tuin eten.

Lijn Brussel-Charleroi, om het uur.

een populair eethuis in sint-agatha-berchem

Brasserie de la Gare is geen deftig gastronomisch restaurant maar een populair eethuis, gelegen tegenover frituur Terminus en het nostalgische station van St.-Agatha-Berchem. Op deze plaats werden eertijds kamers verhuurd aan reizigers. Het bijbehorende café had in de jaren ’20 het grootste bierdebiet van Noord-Brussel. Uit die tijd dateren de statige gipsen kolommen en het in de bakstenen gevel gemetselde naambord. De brasserie werd enkele jaren geleden overgenomen door een professioneel trio, bestaande uit Christian Rillaert, echtgenote Jeanine De Brouwer en François Vankueken. Christian begon zijn carrière in de schaduw van het Atomium, waar hij van taverne Pergola een bedevaartoord maakte voor liefhebbers van américain. Vennoot François is evenmin een beginner. Hij heeft de realisatie van de populaire Brasserie Max in het nabijgelegen Basilix Shopping Center op zijn naam. Het trio liet het interieur van de volkse Brasserie de la Gare opkalefateren, met respect voor de aanwezige spiegels en het cafémeubilair. Het decor van het bruine café werd verrijkt met een Delvaux-achtig fresco. Eten in de Brasserie de la Gare is een Brusselse aangelegenheid, een onderonsje van de toffe pei’s.

Brasserie de la Gare: Gentse steenweg 1430, 1082 Brussel. Tel. (02) 469.10.09. Weekmenu’s van 775 tot 975 fr. Zondag gesloten.

Stoptrein Brussel-Aalst, om het uur.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content