De Britse modeontwerper toont de weg naar zijn favoriete markten, musea en de beste cheesecake van Londen.

Toen Sir Paul Smith op zijn zeventiende als gepassioneerd wielrenner tegen een auto knalde, drie maanden in het ziekenhuis belandde en zijn droom moest opbergen om professioneel sportman te worden, had hij nooit kunnen denken dat hij vandaag de coolste modeontwerper van Groot-Brittannië zou zijn. In 1970 opende hij zijn eerste modewinkel in zijn geboortestad Nottingham, nadat hij bevriend was geraakt met een aantal kunststudenten en deel wilde uitmaken van hun extraverte clubje. Het was een shop van negen vierkante meter en Paul Smith verkocht er kleding van andere ontwerpers. Pas toen de jongen uit Nottingham zijn vrouw Pauline leerde kennen, een kunstenares en ontwerpster, leerde hij de echte kneepjes van het ontwerpersvak.

Ondertussen ontwerpt de Britse designer kinderkleding, vrouwen- en mannencollecties, en accessoires – van dassen tot tandenborstels. Zijn gebrek aan een modeopleiding bleek zijn sterkte : in zijn beginjaren zocht Paul Smith manieren om eenvoudige kledingstukken een onverwachte toets te geven, door kleuraccenten of een opvallende snit. Ruim drie decennia later is classic with a twist nog altijd zijn handelsmerk. De kostuums van Paul Smith worden vandaag gedragen door iedereen, van de Britse premier David Cameron tot de Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde. Met meer dan driehonderd shops wereldwijd, waarvan meer dan tweehonderd in Japan, is Paul Smith een van de meest succesvolle Britten in de mode. Knack Weekend wilde weleens weten hoe een dag eruitziet in het leven van de bijna zeventigjarige ontwerper, die zijn ruitjespakken het liefst combineert met streepjessokken.

OCHTENDMENS

“Ik ga iedere ochtend zwemmen in het bad van de Royal Automobile Club in Piccadilly, een oude, prachtige privéclub. Ik arriveer daar heel erg vroeg, tussen half zes en zes uur, voor er andere zwemmers zijn, wat fantastisch is. Nadien maak ik soms een korte stop langs Tate Modern of Tate Britain, twee van Londens beste musea. Ik vind het heerlijk om rond te dwalen langs de kunstwerken voor er andere bezoekers staan te drummen. Daarna ga ik naar mijn studio in Covent Garden, waar ik de tijd heb om achterstallig werk in te halen voor de rest van het team arriveert. Ik ontbijt meestal met een kom van wat ik ‘donkey food’ noem – andere mensen noemen het muesli – ondertussen werk ik verder. Die eerste uren in de ochtend zijn mijn favoriete moment van de dag.”

SPEELGOED EN TAPAS

“Ik maak niet echt tijd om te lunchen, liever ga ik over de middag even langs het Museum of Childhood, in Bethnal Green in het oosten van de stad, dicht bij Brick Lane. Ik ben gefascineerd door speelgoedontwerpers, hoe ze denken en werken, omdat het niet eenvoudig is om een kind te plezieren (Smith is een geducht verzamelaar en ook zijn winkels staan vol met speelgoed, objecten en boeken die hij verzamelt of toegestuurd krijgt van fans, EL). Heb ik toch tijd om te lunchen, dan ga ik naar Borough Market, aan London Bridge Station, die altijd een bezoek waard is. Van woensdag tot zaterdag staat daar een voedselmarkt met vele geweldige kraampjes waar verse groenten en fruit verkocht worden. Mijn favoriete tapasrestaurant maakt deel uit van de markt : Brindisa. Londen heeft nog enkele andere befaamde markten : op zondag ga ik soms bloemen en planten kopen op de bloemenmarkt van Colombia Road; en de antiekmarkt Portobello Road Market is bekend om haar aanbod vintagekledij. De hele dag door loop ik ook foto’s te nemen van alles wat onderweg mijn aandacht trekt. Echt alles kan als inspiratie dienen voor mijn collecties (Paul Smith neemt zelf ook de foto’s voor zijn Instagramaccount, EL).”

ONDER DE MENSEN

“Als ik in de namiddag in Londen blijf, en niet naar het buitenland moet reizen, keer ik terug naar mijn studio om te werken. In de weekends kun je mij vaak vinden in een van mijn shops in de stad, omdat ik graag onder mijn klanten ben. Mijn favoriete shop is momenteel onze flagshipboetiek in de buurt Mayfair, op Albemarle Street, nummer 9. De winkel opende drie jaar geleden en is ontworpen door een jong architectenbureau, 6A genaamd. Ze ontwierpen een echte gietijzeren façade voor de winkel. Het is een prachtig stukje design dat al allerlei prijzen won. Het patroon van de gevel hebben we nu in reliëf laten persen op een collectie lederen accessoires, waaronder kredietkaarthouders en portemonnees. Die collectie doopten we No. 9, naar het adres van de boetiek.”

GROENE GEDACHTEN

“In tegenstelling tot vroeger heb ik niet echt veel tijd meer om te fietsen, maar als ik me voor meetings door Londen moet verplaatsen, doe ik dat meestal met de tweewieler. Tijdens de zomer maak ik wel bewust tijd voor mijn favoriete hobby. Ik heb een zomerhuis in Toscane en als ik daar op vakantie ben doe ik niets liever dan rijden over de open wegen en velden. Zalig!

Voor ik ’s avonds naar huis keer, passeer ik soms langs Holland Park, in het westen van de stad, vlak bij waar ik woon. Het is een magische plek. Je kunt er ronddwalen en het gevoel krijgen dat je honderd kilometer van de stad verwijderd bent.”

FLANEREN

“Als ik in het weekend niet in een van mijn winkels sta of in het buitenland ben, ga ik weleens flaneren door de stad. Mayfair is mijn favoriete buurt voor kunstgalerijen en heeft de wereldbekende Bond Street. Ik ben een muziekliefhebber en in Soho vind je nog altijd fantastische platenzaken. Mijn favoriete boekenwinkel is Daunt Books op Maryle- bone High Street, met prachtige, eindeloos lange boekenrekken en gangen gemaakt uit eikenhout.

Ik vind het moeilijk om mijn favoriete restaurant te noemen: waar ik ga eten, hangt volledig af van mijn humeur en van waar ik die dag zin in heb. Maar met een bezoek aan The Wolseley op Piccadilly doe je nooit iets fout. Ik kom er al lang en heb er nog nooit slecht gegeten. Hun vanille-cheesecake is gewoonweg heerlijk!”

Tekst Elke Lahousse & Foto’s Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content