Op wandelafstand van de Bergense Grote Markt vind je het gros van de winkels. We maakten alvast een selectie van vijftien adresjes.

La Vie Moderne

Interieurarchitecte Marie-Laure Deldicque droomde ervan haar eigen baas te worden. Twee jaar geleden besloot ze, zonder haar baan in een architectenbureau op te geven, deze design- en decoratiewinkel over te nemen. Op de benedenverdieping is er plaats voor originele cadeaus (doudou-monsters, Attaribekers, geborduurde juwelen, bureauaccessoires), boven vind je artikelen voor de inrichting van een stijlvolle loft (Vitrakrukjes, lampen van Artemide en Fusion Table, tot en met een biljarttafel van Aramith).

Rue des Fripiers 19, 065 87 46 06,

www.laviemoderne.be.

Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

FlorilĆØge

Vier jaar geleden nam Isabelle Tourneur deze winkel van kinderboeken over. Zij presenteert een zeer persoonlijk assortiment boeken, en cadeauartikelen, van pluche marionetten, puzzels, houten magneetjes en poppen tot jongleerattributen. Ouders die worden geconfronteerd met bedplassende kinderen, slechte slapers, moeilijke eters en andere probleempjes vinden hier pedagogisch verantwoorde boeken, gecombineerd met doordachte, creatieve adviezen.

Rue du Grand Jour 16, 065 33 99 13,

www.librairieflorilege.be.

Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Transat

Als jong meisje al droomde ValƩrie van een eigen modeboetiek in Londen of New York. Het werd Bergen. Maar het is een love story die na 25 jaar nog altijd passie uitstraalt. Haar feeling voor trends en topmerken valt meteen op : jeans van Armani, jurken van Galliano, topjes van Jean-Paul Gaultier, handtassen van Michaƫl Kors. Voor de heren : Boss, Kenzo en Bikkembergs. Heeft meneer sneller gekozen dan mevrouw ? Dan kan hij boven een koffie nemen, of een glas wijn uit. De echte kenners weten dat er op zaterdag speciale aanbiedingen zijn op de passerelle.

Rue des Fripiers 5 & 9, 065 36 06 17 en 065 84 82 30, www.transatmons.be. Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur, maandag van 14 tot 18 uur.

Baroc

GeĆÆnteresseerd in juwelen met een verhaal ? In deze ruime winkel met hoge plafonds fonkelen de transparante displays vol authentieke creaties : fragiele, beschilderde parelmoer kunstwerkjes uit Tahiti van Titli, ecologische figuurtjes van gerecupereerd staal gesigneerd Fifi la Ferraille, fantasierijke girly sieraden met cupcakemotieven van Taratata, gedistingeerde creaties uit de collectie van Ayala Bar, en niet te vergeten de ongepolijste juwelen van de Belgische Sandrine Montard. Voeg daarbij nog de prachtige sjaals, parfums van L’Artisan Parfumeur en tassen en blouses van Les filles du MĆ©kong.

Rue des Fripiers 32, 065 36 35 11, www.barocmons.be. Maandag tot zaterdag van 9.30 tot 18 uur.

Cap Maroquinerie

Een leuke handtas ? Een paar laarsjes met bijpassende sjaal ? Je vindt het allemaal bij Cap Maroquinerie. De vrolijke Sylvie Capront zal je met de glimlach assisteren bij het maken van een keuze uit haar mooie collectie tassen (Longchamps, Lancel, Marc by Marc Jacobs, Vic MatiƩ, JƩrƓme Dreyfuss) of oogstrelende schoenen (Ash, Lola Cruz, Le Baba). Bijzonder zijn ook de dikke zijden sjaals, bedrukt met ontwerpen van de Belgische kunstenaar Henri Henin.

Rue des Fripiers 24, 065 35 18 06, www.capmaroquinerie.be. Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur, maandag van 12 tot 18 uur.

Carnaby Street

Een miniboetiek vol occassies in een barokke popstijl. Een klein paradijs voor liefhebbers van bedrukte retrojurken, fluosjaals in tule en fantasiejuwelen, tot en met fleurige badmutsen. Artistieke sfeer gegarandeerd. Kortom, the place to be voor wie een boontje heeft voor originele stukken, of voor modestudenten die ‘gedateerde’ creaties met veel plezier naar hun hand zetten. Wie goed rondsnuffelt, stuit misschien nog wel op iets van Cardin, Dior of Givenchy.

Rue de la Coupe 54-56, 065 31 86 06, www.carnabystreet.be. Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Mimolette CacahuĆØte

Zin in exquise smaken ? Dan moet je zeker eens proeven van La Tur, de kaas die Stephanie Deghilage, de eigenares van Mimolette CacahuĆØte, zeer na aan het hart ligt, een smeuĆÆge kaas uit PiĆ«mont, een mengsel van koe, geit en schaap. Vergeet ook niet een blik te werpen op de delicatessenhoek (olijfolie met eekhoorntjesbrood, biscuits van Dandoy, mangosaus van Jamie Oliver en nog veel meer). Of laat je verleiden door de heerlijke soepjes van Mimolette CacahuĆØte.

Rue des Fripiers 15, 065 84 54 00. Maandag tot donderdag van 8.30 tot 15.30 uur, vrijdag van 8.30 tot 18 uur en zaterdag van 9.30 tot 18 uur.

Tant qu’il y aura des hommes

Paul Smith, Mer du Nord, Caroline Biss, Essentiel. Op een oppervlakte van 200 mĀ² wordt in deze winkel hulde gebracht aan de klassieke kledingstijlen, zowel als aan de sportieve maar elegante outfits. De heren vinden hun gading op de benedenverdieping, terwijl de dames boven alles vinden.

Rue de la Coupe 30, 065 36 04 37, www.tantquilyauradeshommes.be. Dinsdag tot vrijdag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur, op zaterdag van 10 tot 18.30 uur.

Ma sĀ£ur et moi

Maria Barraco werkte 14 jaar in een textielbedrijf en vond het onrechtvaardig dat vrouwen boven de 44 vaak aan hun lot worden overgelaten. Ze besloot er zelf iets aan te doen. Samen met haar zus Giovanna runt ze nu een concept store met kleren voor alle maten : van extra slank tot volslank, inclusief zwangerschapskleding. Of je nu een 38 of een 58 hebt, de twee zussen bieden je een passende oplossing (Nill’s, Mais il est oĆ¹ le soleil ?, Fragile), zonder complexen want “hier word je correct aangekleed, wat ook je maatje is.”

Rue de la Coupe 18, 065 84 15 12,

www.masoeuretmoi.be.

Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18.30 uur.

Push Art Shop

Herenhemden en schilderijen zijn de twee sleutelwoorden in deze concept store. Artistieke paspoppen dragen effen hemden met bedrukte kragen en manchetten, naast T-shirts van exclusieve merken, en zijn omringd door werken van een lokale kunstenaar en digipainting-creaties van de eigenares, Nathalie Pousseur. Ook met de extra services – foto’s afdrukken en het manueel op doek spannen – accentueert Push Art Shop het eigen profiel !

Rue de la Clef 8, 0479 08 07 95,

www.pushartshop.com. Maandag tot vrijdag van 11 tot 18 uur, zaterdag van 12.30 tot 18 uur. Dinsdag gesloten.

Mine de rien

Isabelle Fourneau wilde een kledingzaak voor vrouwen beginnen, maar deze halftijdse lerares tekenen besefte op tijd dat ze toch meer hield van het contact met kinderen. Ze richt zich nu op een vrijmoedig en ongedwongen cliĆ«nteel van 0 tot 18 jaar. Met haar merkenkeuze (Garcia, IKKS, Antony Morato) trekt ze veel trendy jongeren aan. Ook de mama’s kunnen hier altijd wel een of ander hip accessoire op de kop tikken.

Rue de la Coupe 16, 065 84 03 48,

www.boutique-minederien.be.

Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18.30 uur.

Entre filles

Van oorsprong is Carine Ballaera ontwerpster van juwelen in geslepen glas, maar sinds een jaar is ze ook de eigenares van deze boetiek met kleding voor actieve vrouwen : aansluitende jeans van Corleone, tunieken van IKKS of perfect passende jasjes van Gas. Trouwe klanten mogen hun kleren zelfs thuis uitproberen.

Rue de la Coupe 14, 065 82 35 11.

Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Aquatinte

Speels en fantasierijk, zo kun je Aquatinte omschrijven. Een adres voor wie een cadeau zoekt : vazen van Pantone, creaties in papier-machĆ© van de Belgische GeneviĆØve Mathieu, zakagenda’s, maar ook juwelen. Blikvanger : de kunstwerkjes in geelkoper van Nadja Carlotti.

Rue d’HavrĆ© 28, 065 33 56 41.

Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Metropolis

Liefhebbers van brocante en snuisterijen komen ongetwijfeld aan hun trekken in het kleine, gezellige Metropolis. Hier vind je zowel blikken dozen uit de sixties, omaporselein of speelgoed uit papa’s kinderjaren. Een Proustiaanse sfeer.

Rue de la Coupe 10, 0494 88 90 23.

Van 9 tot 18 uur. Gesloten op zondag,

maandag en donderdag.

L’Instant ThĆ©

Tijdens een studieverblijf in Groot-BrittanniĆ« leerde Katerine Romanowicz, van opleiding actrice, het Engelse theeritueel appreciĆ«ren. Na haar terugkeer werkte ze een tijdje als secretaresse in een cultureel centrum, maar ze bleef zich verdiepen in de wondere theewereld. Vorig jaar startte ze haar eigen theewinkeltje. Enkele van haar favorieten : Dammann FrĆØres, Palais des thĆ©s, Kusmi Tea en Harney & sons. Heel apart is ook de pandathee, een heerlijk ruikende groene thee met lychee en bamboe.

Rue des Fripiers 12, 065 58 68 14.

www.instant-the.be.

Woensdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Door Valentine Van Gestel – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content