Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Peter en Stefaan runden in Beringen-Paal tien jaar lang een huiskamerrestaurant waar klanten enkel op reservatie terechtkonden. De zaak werd zo’n succes dat de perfectionisten het almaar drukker kregen. “Op zeker moment gingen we in overdrive“, herinnert Stefaan zich, die zelfs hartklachten kreeg. Het was meteen duidelijk dat ze het om te overleven en gezond te blijven over een andere, natuurlijker boeg moesten gooien.

Een vakantiehuis in de Famenne, dat ze omwille van de ligging uit tientallen andere hadden uitgekozen en dat toch wat groot was uitgevallen, was de aanleiding tot een nieuw leven. “Stefaan kan als geen ander mogelijkheden visualiseren”, zegt Peter. “Voeg daar zijn passie voor en inzicht in binnenhuisinrichting bij, en je krijgt een idee van wat de toekomst van een nauwelijks bewoonbare boerderij met een gevelbreedte van 22 meter kan zijn. Stefaan zat boordevol ideeën, ik slaagde erin de meeste ervan uit te voeren, soms met hulp van derden.”

We zitten bij een glas witte wijn in de voormalige koestal, maar niets herinnert er aan het verleden. De stal is uitgebouwd tot een schitterende zitruimte met oude meubels en kleine spullen, een vrij eclectisch geheel, en voor één keer niet de zoveelste Flamant-kopie. Het verhaal achter de verbouwing is zonder meer indrukwekkend, omdat bijvoorbeeld de vloer tot op de rots werd uitgebroken, er een eerste verdieping werd gecreëerd en her en der mooie antieke meubels bijeen werden gesprokkeld. De fraaie houten schoorsteenmantel in de zitkamer is eigenlijk uit een oude twijfelaar ontstaan.

De vier kamers liggen op de eerste verdieping en zijn allemaal van een badkamer-met-douche voorzien. Er is een boudoirkamer in donkergroen, een duplex-chaletkamer en een smalle rozenkamer met tegen de muur ingelijste kopieën van werk van de schilder Rédouté. Zelf betrekken we de waterkleurige kamer met een piepklein raampje, foto’s van vroeger en een stapel oude valiezen. Maar ook met alle modern comfort, inclusief televisie.

Dat de b&b meteen op veel bezoek mocht rekenen, lag aan de mailinglist van tweeduizend klanten die de jongens uit hun vorig leven hadden bijgehouden. Maar evenzeer aan de prachtige sfeer, het gevoel voor verfijning en de attentie van het duo voor hun gasten, die ’s avonds ook nog culinair verwend worden met een driegangendiner. De hébergerie is een adres om te blijven.

Ligging : landelijk

Sfeer : romantich

Reistijd : 90 minuten rijden van Brussel

Prijsklasse : correct

IN DE BUURT

Durbuy is niet alleen de kleinste stad ter wereld, er vallen ook een paar merkwaardige attracties te zien. Zoals het Parc des Topiaires in de vallei van de Ourthe, met zijn collectie van gesnoeide buksbomen verspreid over een oppervlakte van meer dan 1 hectare. Toegang 4,50 euro. Info : 086 21 90 75

Ook de confituurfabriek van Saint-Amour, waar gelei op basis van bloemen en wilde vruchten wordt gemaakt, is een (gratis) bezoek waard. Info : 086 21 12 76.

Hébergerie de Petite Enneille

Petite Enneille 31, 6940 Durbuy, 0477 67 65 34, www.hebergerie-de-petite-enneille.be

De hébergerie telt vier tweepersoonskamers die tegen 80 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Voor één nacht betaalt men 85 euro. Het diner (enkel op reservatie) kost 30 euro, exclusief drank.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content