IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : VORSTELIJKE ONTVANGST.

KONINKLIJK ONDERDAK

Zelfs het Huis van Oranje kent de weg naar het Paleis Hotel in Den Haag.

In een smal straatje in het historische Hofkwartier, het oudste deel van Den Haag, bevindt zich een eerder onopvallend ogend pand. Maar binnenin wacht een verrassing : het Paleis Hotel is weelderig ingericht met authentieke antieke prenten, oud meubilair en stoffen van Pierre Frey. De sfeer van toen voert er de boventoon. Eigenares Elisabeth le Clercq weet de discretie te bewaren, en dat is nodig, want geregeld krijgt ze gasten van het Huis van Oranje over de vloer.

Kamer 107 op de eerste verdieping ademt vertrouwen en rust uit, oogt een tikkeltje overladen van aankleding, maar ook knus en gezellig. We slapen er onder zeventiende-eeuwse balken met vele geheimen. De vluchtgangen onder de grond, naar een nabijgelegen klooster en een oude katholieke schuilkerk, zijn inmiddels dichtgemaakt. Op het einde van de negentiende eeuw woonde hier een zus van Louis Couperus, het huis met zijn kroostrijk gezin en legertje dienstpersoneel duikt in verscheidene van zijn romans op.

Het kreeg zijn huidige vorm toen Elisabeth le Clercq een inte-rieurarchitecte aansprak om het verwaarloosde pand nieuw leven in te blazen. En met succes ! Bij het ontbijt in de luchtige ruimte op de eerste etage liggen de verse kranten al klaar, schenken we thee uit zilveren theepotten, en wordt servies uit handbeschilderd Chinees blauw voorgezet. We krijgen de keuze uit diverse eiergerechten, genieten van appel en verse kiwi, en kiezen uit verschillende broodsoorten en beleg. Geen wonder dat het hof hier op gezette tijden gasten onderdak bezorgt.

Het Paleis Hotel telt twintig kamers die vanaf 155 euro per nacht kosten, inclusief ontbijten, Molenstraat 26, 2513 Den Haag, Nederland, +31 70 362 46 21, www.paleishotel.nl, info@paleishotel.nl.

UNIEKE MOLEN

In de Moulin Hideux is het heerlijk toeven, en niet alleen omdat de keuken een Michelinster kreeg.

Over de Moulin Hideux kan men alleen in superlatieven spreken. De schitterende tuin, de plas met eendjes, en voor alles de rust en de verfijning die hier hand in hand gaan. De overgrootvader van chef-eigenaar Julien Lahire kocht de vervallen watermolen in 1947. Later werd het dak verhoogd en al snel verwierf de keuken een uitzonderlijke reputatie : sinds meer dan een halve eeuw mag het restaurant een Michelinster dragen (en even zelfs twee…).

Toch geeft Julien Lahire ruiterlijk toe dat hij aanvankelijk zelfs geen omelet kon bakken, maar hij zwoer dat hij zijn kinderen in deze uitzonderlijke omgeving wilde laten opgroeien, en dat betekende dat hij de molen moest overnemen. Inmiddels is hij 33 en eigenaar, liep school bij Michel Bras en Michel Troisgros, en torst de Michelinster met fierheid.

Toen hij aan het roer kwam, liet hij de kamers en het zwembad opfrissen, installeerde een fumoir, een sauna en een hamam. Gelijk koos hij voor een ecologischer aanpak : hij stookt met houtafval, liet de rivierboorden uitmesten, en installeerde een bijenkorf, waar ook de bloemen en vogels in de omgeving van mee profiteren.

Kamer 15 kijkt uit over het gazon en is klassiek van aanpak, met een houten vloer, een zithoek met twee lage fauteuils, een marmeren badkamer, en een terras met tuinmeubilair.

Het diner is niets minder dan een feest met foie gras, krab, gerookte kreeft met komijn, kwalfszwezerik en nog veel meer. Voor een man die moeite had met een omelet is de metamorfose indrukwekkend. Al verdient ook zijn discrete vrouw Yolande een pluim voor haar aandeel in het vernieuwde succes van een klassiek adres.

De Auberge du Moulin Hideux telt 10 kamers (vanaf 175 euro) en 2 suites (vanaf 250 euro). Voor het ontbijt wordt 20 euro per persoon aangerekend, Rue du Moulin Hideux 1, 6831 Noirefontaine, 061 46 70 15, www.relais.com/hideux, hideux@relaischateaux.com

DE TIJD VAN TOEN

Het hotel van de Royal Zoute Golf Club heeft betere tijden gekend, maar heeft toch een onmiskenbare charme.

Aan het einde van de prachtige, groene Sparrendreef in Knokke ligt het aards paradijs, tenminste voor wie van de natuur houdt en ook nog graag een golfballetje slaat. Het clubhuis, dat via een poort en een binnentuin bereikbaar is, is enkel toegankelijk voor golfers. Maar wie er een nacht boekt, geniet van dezelfde faciliteiten. Opmerkelijk genoeg bezit het hotel slechts twee sterren, snel zal duidelijk blijken waarom. Het gebouw uit 1926 heeft betere tijden gekend, alhoewel het niet zonder charme is. In de gang passeren we een marmeren toilettafel met kunstbloemen, op de trap hangt een waarschuwing : only regular shoes please !

De kamer is eenvoudig met een opvallend detail : de muren zijn behangen met canvas in tinten van geel. We zouden van een eigen stijl kunnen spreken, als het geheel geen wirwar van stijlen herbergde. Er staan rotanstoelen, een werktafel, een radio (oud maar niet vintage), een moderne flatscreen. Maar het is er rustig en het uitzicht door het raam is vijf sterren waard : de passant kijkt uit over het terras en de eerste tee, met daarachter een prachtig, licht glooiend landschap in tinten van groen en met talrijke zeldzame boomsoorten. ’s Morgens zullen we er door het gefluit van de vogels gewekt worden.

Bij onze aankomst in de namiddag bestellen we koffie op het terras, en laten de weldoende invloed van de sfeer op ons inwerken. ’s Avonds maken we een wandeling over het terrein, en vergapen ons aan het groen en aan de villa’s die errond staan.

Omdat het woensdagochtend is, kunnen we het ontbijt niet op het terras nemen, maar in het restaurant. Dat ontbijt is eenvoudig, met fruitsap uit de fles, wat kaas en verschillende potjes confituur. De bediening is uitermate vriendelijk.

Het Royal Zoute Golf Clubhouse telt zeven kamers die vanaf 160 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten, Caddiespad 14, 8300 Knokke-Heist, 050 601617, www.zoute.be.

UNIEKE GASTVRIJHEID

In B&B Buitenplaats Bemelen, in Nederlands Limburg, wordt u op de high tea verwacht.

Louise Oosterweel is een bijzondere vrouw. Goedlachs, gastvrij en een beetje formeel in haar taalgebruik. Maar voor alles iemand die van mensen houdt, ook als ze ruim over tijd aankomen voor de high tea. Achter de poort ligt een wat rommelige binnenplaats met een verwaarloosd uitziend tuintje en een weinig stijlvolle, nieuwerwetse glazen deur. Maar binnen bevindt zich een alleraardigst interieur : vloeren met oude tegels, een charmante houten trap, en een kamer waar de gebakjes wachten die bij de high tea horen, alles geserveerd in ouderwetse borden, en vergezeld van dito kopjes en theekan. Een belevenis.

De kamer op de eerste verdieping is ruim, met een lit-bateau, een kleine open haard met een schoorsteenmantel in Delftse tegels, een bescheiden sac-à-perlesluster en een houten vloer. Op de achtergrond een Nespressomachine en een bescheiden flatscreen. Wie de ramen opengooit, kijkt uit op het heuvelende landschap in dit zuidelijk deel van Nederlands Limburg (Maastricht ligt op tien minuten rijden). Het bed blijkt van uitstekende kwaliteit, de nachtelijke stilte een zeldzamer wordende toegift. Het enige minpunt is de badkamer met ligbad, douche en toilet, waarvoor men op de gang moet, een ongemak dat de andere kamer mist.

Het ontbijt oogt als een harmonieus vervolg op de high tea, met een eitje met basilicum, broodjes en croissants, en vers gebakken brood van Pieter, die ook zelf de kersenjam maakte. Smalle streepjes kaas, bloemen en kaarsen vervolledigen het plaatje. Voor wie langer dan één nacht blijft, is er nog een andere ontbijtkamer met uitzicht over de privétuin, waar Louise ’s morgens de kaarsenluchter aanmaakt. Een uniek adres om te koesteren.

B&B Buitenplaats Bemelen telt twee kamers die voor 90 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten en high tea, Gasthuis 55, NL-6268 NN Bemelen, Nederland, +31 43 407 38 33, www.buitenplaatsbemelen.nl, info@buitenplaatsbemelen.nl.

DOOR PIERRE DARGE & FOTO’S PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content