IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : GERESTAUREERDE PANDEN DIE EEN NIEUW LEVEN KREGEN.

Echte gastvrijheid

Le Clos du Peintre telt twee kamers die voor 105 en 115 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.Dominique koesterde een oude droom om mensen te ontvangen, maar wachtte tot de vijf kinderen het huis uit waren om die in haar dagelijkse realiteit in te passen. Vijf jaar geleden belandde ze met haar man na verkeerd te zijn gereden in Falaën, waar het voormalige schooltje van de zusters van de voorzienigheid te koop stond. Drie weken lang dachten Emmanuel en Dominique elke dag in stilte aan het huis, vooraleer ze elkaar bekenden dat ze daar hun toekomst wilden uitbouwen.

“Het interieur was lelijk, maar daar zag ik mijn eigen plannen doorheen. Ik had honderden magazines doorbladerd, wist precies hoe het moest. Het dak was in prima staat, het pastoorstuintje charmeerde me en het uitzicht met weiden en koeien herinnerde me aan mijn jeugd.” We drinken een perendistillaat in het salon van het voormalige eerstejaarsklasje, waar de schilderijen van Emmanuels vader prominent aanwezig zijn.

Ze verlieten de residentiële buurt in Jezus-Eik, haalden al wat overbodig en lelijk was uit het interieur en gaven het huis uit 1850 een nieuw leven. Sinds een jaar runnen ze twee gastenkamers die hardrood ogen ( “la couleur c’est la vie”) maar heerlijk ouderwets zijn. We slapen in de Mary Stuart-kamer met een klein baldakijn boven het bed, oude meubels, een secretaire en een badkamer met ligbad. ’s Ochtends treffen we op het gelijkvloers een superontbijt aan. Met vers brood, zelfgemaakte confituren, kaas en hesp, yo-ghurt en appelsap van de benedictinessen van Maredret die oude appelvariëteiten in ere houden. Grandioos. Maar bovenal onthoudt de reiziger de warme gastvrijheid van een uniek echtpaar.

Le Clos du Peintre, Rue du Château-Ferme 15, 5522 Falaën, 082 64 56 26 , www.leclosdupeintre.be

Nieuwerwetse gastvrijheid

La Closerie des Sacres telt twee kamers à 94 euro en een suite à 120 euro, inclusief ontbijten.Sterren, wimpels en aren zeggen misschien wel een en ander over de kwaliteit van een B&B maar laten evenveel elementen (gezelligheid en hartelijkheid bijvoorbeeld) links liggen. Omdat die persoonlijk en moeilijk meetbaar zijn. Een nacht in La Closerie des Sacres in een schattig dorpje in de Champagne onderstreept dat.

De door gebouwen en muren omsloten hoeve, waarvan de stallingen nu onderdak bieden aan gasten, oogt als geheel behoorlijk indrukwekkend, met tal van oude details. Bovendien beschikt het gastenverblijf over een ruime tuin met petanquebaan. Eenmaal binnen dient zich evenwel een heel ander soort sfeer aan. Het interieur werd grondig gerestaureerd en voorzien van zeer koel aandoende vloeren, die alle intimiteit en warmte buitengejaagd hebben. Bovendien werd overvloedig gebruik gemaakt van metalen stoelen die de eerste indruk van koelte nog versterken. Het verblijf omvat twee kamers en de suite waar we nacht doorbrengen, in een sfeer die bepaald wordt door de zeer groene voiles aan het hemelbed en de strengheid van de imitatiemeubels, uiteraard in metaal. Er is een grote badkamer met ligbad met jetstream en een aparte douche. Ook het toilet bevindt zich in een aparte ruimte.

Ondanks de gemaakte kosten (rolluiken worden vanuit bed bediend…) en de bordjes van Michelin en Gault Millau aan de gevel mist het verblijf de gezelligheid die men toch verwacht in dit soort etablissementen.

Het ontbijt is sober en Frans, zonder meer.

La Closerie des Sacres, 7 rue Chefossez, F-51110 Lavannes, Frankrijk, 0033 326 02 05 05, www.closerie-des-sacres.com

Thuis bij oma

Hotel Langlois telt 24 kamers en 3 suites, verdeeld over zes etages. Overnachtingen voor twee vanaf 100 euro. Ontbijt à 13 euro per persoon.Hotel Langlois vlakbij de Trinité-kerk in hartje Parijs ontvangt al sinds 1896 gasten, ook al was er aanvankelijk een bank in het gebouw gevestigd. Die lange staat van dienst, in combinatie met de monumentale gevel en entree, schenken vertrouwen. Naast het feit dat het decor al in de film The truth about Charlie (van Jonathan Demme, de maker van The Silence of the Lambs) als achtergrond fungeerde. Toen het hotel in 1997 werd overgenomen van de familie die het 101 jaar had gerund, werd ook een grondige renovatie doorgevoerd zonder evenwel aan de stijl te raken. De badkamers werden vernieuwd en de ramen van dubbele beglazing voorzien, waardoor straatgeluiden volledig buiten worden gehouden.

De gast vindt er de charme uit de belle époque terug, gekruid met meubilair uit de jaren twintig en dertig dat op veilingen werd verzameld. In de gangen vragen de oude schilderijen om aandacht, beneden springt de lekker ouderwetse lift in het oog. Kamer 55 blijkt naar Parijse normen gigantisch met een bed, een kleerkast en een werktafel met marmeren blad die zo bij oma thuis had kunnen staan. De badkamer is klein, maar voorzien van een ligbad. En er is airco, televisie en zelfs roomservice.

In het ontbijtsalon op het gelijkvloers is slechts plaats voor tien personen, zodat naar wens en zonder extra kosten ook op de kamer wordt geserveerd. De aangeboden keuze is indrukwekkend : versgeperst fruitsap, een gekookt eitje, brood en croissants, feta, olijven, ham, confituren en een kersverse Figaro of International Herald Tribune. Voor grote eters beslist zijn 13 euro waard.

Hotel Langlois, 63 rue Saint-Lazare, F-75009 Parijs,

033 148 74 78 24, www.hotel-langlois.com

Paradijs in een smal steegje

La Ruelle is een huisje voor twee personen dat voor 90 euro per nacht wordt verhuurd, inclusief de ontbijten. Vanaf drie nachten krijgt u tien procent korting.In een achterafstraatje van Profondeville, op drie stappen van de vredig stromende Maas, hebben Dominique en Thierry Flon een klein huisje naast het hunne van de ondergang gered. “We wonen hier twintig jaar”, zegt de binnenhuisarchitecte, “maar pas twee jaar geleden hebben we aandacht besteed aan dat bijhuisje, vroeger een stalling voor paarden, en dan nog pas omdat het dak op instorten stond. Ik vond het zonde om het verder te laten verkommeren en besloot mezelf gelijk een plezier te gunnen : dat van thuis gasten te ontvangen.”

Het huisje heeft een aparte voordeur die de bezoeker in een piepklein salonnetje brengt met een keurig tafeltje, twee stoelen en een glazen deur met uitzicht op de heel fraaie tuin waarin zich ook een zwembad van grijze steen bevindt. Het toilet is in een aparte, piepkleine ruimte ondergebracht. Op de etage en onder het dak bevindt zich de slaapkamer, sober en eigentijds maar wel gezellig, met een badruimte met douche, een wastafel en een oude kleerkast. Ondanks de beperkte ruimte voelt het geheel niet beklemmend aan. Door het ontbreken van echte gordijnen valt er wel veel licht binnen zodra de zon opkomt.

Het ontbijt wordt bij Dominique en Thierry thuis geserveerd, waar alles van een sobere, goede smaak getuigt. Er komt verse kiwi op tafel, fruitsap, broodjes en croissants, confituren, kaas en ham. En Dominique straalt, want ze vindt dat het werk haar veel voldoening geeft, verheugt zich op de verhalen van de gasten en is blij als ze ’s avonds mensen in de tuin hoort.

La Ruelle, Ruelle Pyot 7, 5170 Profondeville, 081 41 13 50 en 0473 60 14 19 , www.la-ruellechambresdhotes.be

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content