IN DE RUBRIEK OVERNACHTEN BUNDELEN WE MAANDELIJKS VIER ADRESSEN PER THEMA. DEZE WEEK : OUDE PANDEN KRIJGEN EEN TWEEDE LEVEN.

Alles kan beter

LA FERRONNIèRE TELT ZEVEN KAMERS VANAF 80 EURO PER NACHT, INCLUSIEF BUFFETONTBIJTEN.Wie te voet uit Bouillon de steile Voie Jocquée volgt, staat na enkele tientallen meters voor een alleraardigst gebouwtje dat boven het stadje uittorent. Daar streken Wim en Angélique tien jaar geleden neer om er een nieuw leven uit te bouwen, nadat de gastheer het vak geleerd had in diverse restaurants.

In hartje winter ligt La Ferronnière er wat kil en verlaten bij, en op maandagavond blijft het restaurant bovendien gesloten. De kamer op de eerste verdieping die we betrekken, is wel in orde, zonder meer. Degelijk logement voor een eerlijke prijs. Wie wat meer wil, kan beter kiezen voor de beide kamers die uitkijken op de tuin en over Bouillon. Ze kosten iets meer, maar bieden extra ruimte en licht en werden van Louis XVI-meubilair voorzien. Voor een tikkeltje meer, krijgt men veel meer.

Wim Philips heeft een zekere reputatie opgebouwd als chef, maar daar viel op maandagavond dus niet van te proeven. Eigen schuld natuurlijk.

Minder leuk vonden we het ontbijt. Het buffet was rijkelijk gevuld met zalm en ander lekkers, maar stond opgesteld in het ijskoude restaurant waar de tafels al gedekt waren voor ’s middags. Het tafeltje dat ons was voorbehouden stond gelukkig naast de radiator maar geen mens had eraan gedacht om die even op te zetten. Doodjammer, want we herinneren ons het mooie uitzicht op zomerse dagen en de romantische sfeer van een plek die echt wel de moeite loont. Met een beetje geluk zullen zomerse bezoekers ook al terecht kunnen in de vijf nieuwe kamers die in een gebouwtje langszij worden ingericht.

La Ferronnière, Voie Jocquée 44, 6830 Bouillon, 061 23 07 50, www.laferronniere.be

Casual chic

HOTEL JULES TELT 95 KAMERS, VANAF 135 EURO. VOOR HET ONTBIJT WORDT 14 EURO PER PERSOON AANGEREKEND.Het is niet zozeer de wereld die verandert, dan wel de taal. Een haarkapper noemt zich tegenwoordig ongegeneerd een hair designer, terwijl sleetse meubels nu als vintage worden omschreven en hun prijskaartje zien verveelvoudigen. Hotel Jules, in het negende arrondissement van Parijs, opende een jaar geleden de deuren en noemt zich casual chic. Dat wilden we wel eens ervaren.

Het begon alvast mooi : we kregen een upgradekamer toegewezen, met weinig licht maar warme kleuren en een lederen toiletrek in de badkamer, maar ontvluchtten die meteen omwille van de zware sigarettengeur. Geen probleem voor de receptie, waar gastvrijheid en vriendelijkheid de toon zetten. De standaardkamer bleek nog kleiner en iets minder uitgesproken van stijl, maar efficiënt opgedeeld, correct zonder meer. Er was tv, er kunnen video’s worden besteld en er is wifi (beide tegen extra betaling).

De ontbijtzaal, die aantrekkelijk oogt, werd aangekleed in de stijl van de Amerikaanse diners uit de jaren vijftig en bevindt zich in de kelder. Het ontbijt zelf is redelijk, maar verre van uitzonderlijk voor 14 euro per persoon.

Het leuke aan Jules is de bedrieglijke kleinschaligheid : de bezoeker heeft de indruk te overnachten in een klein, gepersonaliseerd hotel in een negentiende-eeuws gebouw met een pittige bar. Terwijl er in de realiteit niet minder dan 95 kamers zijn. De grootwarenhuizen Le Printemps en Galeries Lafayette bevinden zich op wandelafstand, enkele in elkaar overlopende overdekte galeries ook.

Hotel Jules, 49 / 51 Rue La Fayette, F-75009 Parijs, +33 142 85 05 44, www.hoteljules.com.

Met gemengde gevoelens

JULEVI TELT DRIE KAMERS DIE TEGEN 65 à 85 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ONTBIJTEN.Er valt veel te zeggen voor de Eupense B&B Julevi. Het gerestaureerde pand uit halverwege de negentiende eeuw ligt in het historische hart van de stad, overnachten is er betaalbaar en de gastvrouw neemt enthousiast onze koffer over om hem drie etages hoog te dragen naar de kamer waar we verblijven. Ook over die kamer valt niet echt te mopperen. Ze is ruim, bezit een flatscreen en er is wifi. Maar tegelijkertijd ademt ze een zeker gebrek aan persoonlijkheid uit, op het ongezellige af. Het ligt aan het meubilair, de houten vloer, het uitzicht op de industriële gebouwen rondom. Uiteraard gaat het om een subjectieve indruk, maar toch. Bovendien zijn toilet en douche op de gang, en dat is nooit gezellig.

Op de eerste verdieping bevindt zich een L-vormige ruimte, en ook daar heeft mevrouw Mattens haar best gedaan. In een kast bevindt zich een goedgevulde minibar en een espressomachine. Op een tafel langszij wachten de hele dag enkele gebakjes onder een glazen stolp. Alleen ademt de living met de marmeren sierschouw eenzelfde soort ongezelligheid uit als de slaapkamer. Het is alsof de bewoners het huis gisteren hebben verlaten en de gasten er ’s anderendaags hun intrek hebben genomen. Via een rommelige keuken komt men in een alleraardigste kleine veranda die uitkijkt over de zogenaamde kloostertuin. Wie er plaatsneemt en de ogen sluit, beleeft er een aangenaam moment. Wie de ogen opent, moet op een anticlimax rekenen.

Bij het ontbijt komen ham en meloen op tafel, vers fruitsap, yoghurt, brood, kaas en vlees en nog veel meer. En toch waren we niet helemaal tevreden over ons verblijf in deze B&B, waar de gastvrouw zelf niet woont.

Julevi, Heidberg 4, 4700 Eupen, 0478 49 32 36, www.julevi.be.

Aandacht voor elk detail

LA MARCHANDERIE TELT TWEE KAMERS DIE TEGEN 125 EN 135 EURO WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF ONTBIJTEN.Nicolas Pirson is lang op zoek geweest naar zijn bestemming. Met een diploma notariaat op zak werkte hij acht jaar als klerk bij zijn vader, tot bleek dat zijn roeping elders lag. Hij volgde kookcursussen, werkte twee jaar in een immobiliënzaak, en belandde via het elimineren van wat hij niet wilde in zijn huidige situatie : gastheer van een heel fraaie B&B in de Maasvallei, op tien minuten van Namen.

La Marchanderie is gehuisvest in het achttiende-eeuwse huis dat zijn overgrootvader kocht, maar waar de familie nooit zelf in woonde. Na meer dan twee jaar restaureren bezorgde de vrijgezel het huis een nieuw leven en een nieuwe bestemming. Wie er langskomt, wordt gegrepen door de harmonieuze combinatie van oud en nieuw, een ervaring die al in de gang en in de zitkamer begint, waar een oude plankenvloer zo mooi contrasteert met moderne stukken.

De twee kamers op de eerste verdieping zijn vooral groot en luchtig, We kiezen voor de Zuidkamer en vinden er kwaliteitsbeddengoed, een ruime badkamer met zowel ligbad als douche, en uitzicht op de binnenplaats en de gebouwen waarachter zich het zwembad bevindt.

’s Avonds proeven we van de niet geringe kookkunsten van de gastheer in de eetkamer met de gloeiende houtkachel, de weelderige gordijnen van wilde zijde, en de vederlichte Leggerastoelen. Ook het ontbijt met een entree van witte kaas met frambozen en met zelfgemaakte confituren is het vermelden waard. Maar voor alles maakt de gastheer La Marchanderie tot een uitgelezen plek, met zijn attentie voor zijn gasten en voor elk detail in de aankleding van het huis.

La Marchanderie, 26 Rue de Cotibeau, 5100 Naninne, 0496 20 46 10, www.lamarchanderie.be.

Door Pierre Darge – Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content