Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

De moderne stadsmens heeft weinig tijd voor huidverzorging, terwijl zijn of haar huid toch zwaar te lijden heeft onder stress en luchtvervuiling. Multifunctionele producten en verzorgingslijnen met anti-stress- of anti-vervuilingselementen zijn de oplossing.

ANTI-VERVUILING

Meer dan driekwart van de mensen woont of werkt in een stad. Als je na een dag in de stad met een watje over je gezicht gaat, ziet dat vuil, zelfs als je geen make-up op hebt. Stadslucht is slecht voor de huid. Smog, vet en vuil verstoppen de poriën en verstikken de huid. Regelmatig een intensieve reiniging is onontbeerlijk.

Ook het kantoorleven stelt de huid zwaar op de proef. De grootste luchtvervuiler is sigarettenrook. De meeste gebouwen zijn zo goed afgesloten dat er te weinig verse lucht binnenkomt. De aanvoer wordt tot een minimum beperkt om de temperatuur constant te houden en zo energieverlies te voorkomen. De warme lucht van radiatoren droogt de huid uit, ook lampen en computers produceren extra warmte.

In de zomer is airconditioning de grote boosdoener. Daar kan je wat tegen doen met een luchtbevochtiger en een goede moisturizer. Een dagcrème als Daywear van Estée Lauder is speciaal ontworpen voor de stadsmens. Deze crème voedt en hydrateert de huid optimaal. Acht anti-oxydantia neutraliseren de schadelijke gevolgen van vervuiling, rook en UV-stralen. Een zonnefilter met factor 15 beschermt en geeft vrije radicalen geen kans. Bij Biotherm is er Hydra-Detox, dat ontgiftend werkt om beter te kunnen hydrateren. De crème bevat een AH-complex dat dode huidcellen verwijdert en een vitaminencomplex dat je huid weer doet stralen. Voor mannen bestaat er een aparte lijn, aangepast aan hun huid.

Clarins was in 1991 een van de eerste om met een anti-vervuilingscomplex in de make-uplijn uit te pakken. Alle foundations, oogschaduwen en lippenstiften bevatten elementen die bescherming bieden tegen luchtvervuiling.

TIJD BESPAREN

Echte luxe vandaag is: tijd. Dat geldt ook voor de gelaatsverzorging. We willen geen apart potje voor elke rimpel, geen dagcrème die je niet kan gebruiken als nachtcrème. Een uitgebreid schoonheidsritueel ’s morgens zit er niet in als de kinderen nog naar school moeten worden gebracht voor de vergadering begint. Dus: geef ons één product dat tegelijk ogen en gelaat reinigt, en één pot multifunctionele crème. Zo’n complete verzorging vind je bijvoorbeeld bij La Prairie. De Skin Caviar Luxe Cream verstevigt, voedt, hydrateert en strijkt rimpeltjes glad, restructureert en stimuleert de huid. De crème kan ’s morgens en ’s avonds gebruikt worden.

Een gewone dagcrème verkoopt niet meer als er geen zonnefilter in zit en het is handig als hij tegelijk wat kleur geeft. Lancôme, Aveda en andere grote merken hebben dergelijke crèmes.

Echt multifunctioneel is de 8 Hour Cream van Elizabeth Arden. Deze verzachtende en kalmerende balsem op basis van lanoline bestaat al meer dan 60 jaar. Je smeert de rijke balsem op ruwe plekjes, irritaties en zelfs op je nagels om ze te versterken en de nijnagels zacht te maken. Het is tevens een perfecte gloss die lippen beschermt en doet glanzen.

Ook onder de douche is een veelheid van producten niet meer nodig: een veel-in-één-shampoo wast het haar, maakt het zacht, glanzend en makkelijk doorkambaar. De meeste badproducten van bekende parfummerken hebben een all-over-body-shampoo waarmee zowel het haar als het lichaam kan worden gewassen. Na een hydraterende douchegel is het gebruik van een bodylotion niet meer nodig. Maar het haar wassen met zo’n douchegel is niet zo’n goed idee. De hydraterende ingrediënten leggen immers een vette film op het haar. Er bestaan ook bodylotions die je huid meteen een kleur geven. Andere, zoals Clinique’s Smooth Delivery Body Treatment, hebben exfoliërende eigenschappen waardoor een scrubbeurt onder de douche niet meer nodig is. Hemp 3-in-1 Oil van The Bodyshop kan je als badolie gebruiken, en als lichaams- of massage-olie.

Ook op de make-upbeurt kan je kostbare tijd besparen. Vergeet het gerommel in een overvol make-uptasje waar je met moeite iets in terugvindt. Zorg voor een doordachte selectie van enkele goede, multifunctionele producten. Een mascara moet niet alleen de wimpers langer en voller doen lijken, maar moet ze ook verzorgen. En het liefst nog waterbestendig en veegvast zijn, zoals de Cream Conditioning Mascara van The Bodyshop. De Multiple-crèmestick van Nars is een highlighter voor zowel wangen, lippen als ogen. De make-uplijn van stervisagist François Nars is echter niet in België te verkrijgen. Een gelijkaardig product is de Luminizer van Shu Uemura: een stick die ook als basis, camouflage of oogschaduw gebruikt kan worden.

Een mooie blush kan je ook als zonnepoeder en oogschaduw gebruiken. De toekomst van make-up ligt in een eenvoudige lijn van basisproducten, waarmee je elke make-up kan realiseren: van natuurlijk tot uitgesproken gesofisticeerd. Lancaster heeft zo’n make-uplijn uitgebracht: Colour is een gamma van 16 basisproducten, waarmee elk type vrouw een eigen stijl kan creëren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen koele en warme kleuren, tinten bestaan in drie verschillende intensiteiten en je kan persoonlijke accenten leggen met de Adaptor-kleuren. Deze kleuren kan men alleen, onder of over een andere kleur gebruiken, om zo verschillende effecten te bereiken. Maar ook de producten zelf zijn multifunctioneel. Zo heeft de oogschaduw twee applicators: een voor de contour van de ogen en een blushkwastje voor multifunctioneel gebruik.

Mooi gelakte nagels geven altijd een verzorgde indruk. Wie het druk heeft, kiest voor een sneldrogende formule van Gemey, Estée Lauder of Revlon. Maar een kleurloze, verzorgende nagellak is nog handiger: dan valt het niet zo op als de lak wat afgeschilferd is.

ANTI-STRESS

Volgens een internationaal onderzoek ( Biotherm 1999) is 83 procent van de vrouwelijke bevolking regelmatig gestresseerd. De belangrijkste oorzaak zou werk of studies zijn. Daarnaast spelen financiële en familiale problemen een belangrijke rol, maar ook verkeer en stadsdrukte. De meeste mensen zoeken een oplossing in geregeld sporten, het innemen van vitaminen- en magnesiumsupplementen, of zelfs in yoga.

Ook aromatherapie is een wapen tegen stress. Bepaalde geuren hebben een bewezen ontspannende werking, zoals lavendel, roos en vanille. Bergamot, pepermunt, eucalyptus en kamille werken dan weer verfrissend. Deze en andere essences kan je onder meer vinden bij The Bodyshop en Aveda.

In de klassieke parfumerie vind je parfums die niet alleen lekker ruiken maar die tegelijk een heilzame werking op de geest hebben. Een van de eerste was Aromatics Elixir van Clinique. “Aromatics werd uitgebracht in 1970, op vraag van de klanten”, vertelt Charlotte Boucher, persverantwoordelijke van Clinique. “Het is geen parfum in de klassieke zin van het woord. Het bevat ingrediënten die gekozen werden omwille van hun effecten op geest en lichaam.” Na bijna 30 jaar is Aromatics nog altijd een succes: de geur verwierf een cultstatus bij een kleine maar selecte groep van fervente fans.

Relaxing Fragrance werd anderhalf jaar geleden door Shiseido gelanceerd na uitgebreid onderzoek waarin werd aangetoond dat de geur een rustgevende en stressverminderende werking heeft. Alsem, theeroos, komkommer en jonge bamboe verfrissen de geest; pioen, gardenia en kardemom geven rust; sandelhout ontspant.

In huidverzorgingslijnen is de strijd tegen stress inmiddels een van de prioriteiten geworden. Stress zet zich vast op het gelaat: de gezichtstrekken staan gespannen en de huid ziet er flets en vermoeid uit. Vermoeidheid zet de huidcellen onder spanning. Daardoor moeten deze hun reserves aanspreken om zich te verdedigen en hun activiteit op peil te houden. Maar na een tijdje raken de reserves op en ontstaat een tekort aan oligo-elementen, minerale zouten, vitaminen en magnesium. Met andere woorden: een tekort aan energie. Het celmetabolisme verzwakt, de huid wordt gevoeliger en raakt sneller geïrriteerd. Ze gaat overdreven reageren op temperatuurschommelingen, vervuiling, airconditioning, scheikundige producten, cosmetica, interne (emoties) en externe stress. De toestand van de huid gaat veranderen: een droge huid wordt droger en een gemengde huid wordt vetter.

Met D-Stress wil Biotherm (zie etalage beauty p. 50) dergelijke problemen van antwoord dienen. Deze versterkende en vermoeidheidswerende verzorgingsproducten – een serum en een crème – vullen het vitaminen- en magnesiumtekort weer aan. De frisse gelcrèmetextuur heeft een kalmerende en tegelijk verkwikkende geur. Lancôme gaat meer de esoterische toer op met Hydra Zen. Het Acticalm-complex kalmeert de huid door de stressboodschappen die de zenuwuiteinden krijgen, te filteren. Een aangename textuur en een ontspannend parfum doen de rest.

Nina Ricci heeft een anti-stresscomplex in haar demaquillants gestopt: blauwe algen bieden afweer tegen verschillende soorten stress en werken ontgiftend. Renewing Pack van Valmont is een multifunctioneel anti-stressmasker. De diepe reiniging bevordert celherstel, regenereert, hydrateert en kalmeert de huid.

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content