OVER SMAAK VALT NIET TE TWISTEN

Goûts et couleurs : uitgelezen vintage en kunst.

Zoals een outfit staat of valt met accessoires, zo bepaalt ook de inrichting de uitstraling van uw interieur. Tien boeiende adressen om rond te speuren of waar het speurwerk al is gedaan voor u.

1 GOÛTS ET COULEURS

Tot voor kort was het in de Brugse Ezelstraat bijzonder stil, maar sinds de komst van Goûts et Couleurs kwamen er heel wat zaken bij. Sommige openen pas over enkele maanden. Ook deze zaak is pas verhuisd en werd helemaal opnieuw ingericht in de heldere en vrolijke interieurstijl van ontwerpster Ester De Vestele. Zij baat samen met Bob Waterschoot de zaak uit, geeft interieurtips en richt woningen in. “Wij houden van witte wanden en kleurrijke objecten uit Nederland en Scandinavië. Onze huisstijl is een beetje less is more, maar vol verrassende items.” De twee reizen liever noord- dan zuidwaarts en houden van verfrissende interieurs. P.S.

Goûts et Couleurs : Ezelstraat 5, 8000 Brugge. www.gouts-et-couleurs.be.

2 GOLDWOOD

“Ik heb wat afscheid genomen van klassieke vintage en zoek nu antiek van de grote decorateurs van de twintigste eeuw, zoals Emiel Veranneman, Michel Boyer, Jorge Zalszupin, Ado Chale, Jean-Michel Franck, André Arbus en zelfs van Memphis”, zegt Boris Devis van Goldwood, die zich liever designantiquair noemt dan vintagehandelaar. Met zijn trendy collectie en klanten in grote steden als New York, Londen en Berlijn, houdt hij de vinger aan de pols. Hij zoekt de mooiste decoratiestukken, bij voorkeur afgewerkt met kostbare materialen als brons, parelmoer, ivoor of ebène de macassar. P.S.

Goldwood : Offerandestraat 1, 2060 Antwerpen. www.goldwoodbyboris.com.

3 BLUET

Noem het een plantenwinkel voor de meerwaardezoeker. Bluet is een nieuwe naam in Gent. Uitbater Daniël Deprez verkoopt niet alleen fair flowers (duurzaam gekweekt) maar ook huiskamerplanten en cactussen die je nooit eerder zag. Of hangende tuinen die eruitzien als zwevende champignons. Bluet is populair. Nog niet lang open, en nu al talk of the town. De creaties van Daniël hangen aan het plafond van kruidenierszaak Moor&Moor en zijn ook te koop in de nieuwe interieurwinkel Huiszwaluw Home. V.H.

Bluet, Lange Kruisstraat 6L, 9000 Gent, www.bluet.be.

4 PIET HEIN EEK

Mocht er een boek bestaan met de titel 100 interieurplekken die je in je leven mòet bezocht hebben, dan stond het depot van de Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek er zonder twijfel in. Tienduizend vierkante meter studio, fabriek, restaurant, galerie en winkel in een voormalige keramiekfabriek van Philips. De werkruimtes waar de Nederlandse ontwerper zijn sloophoutmeubels laat slepen, zagen, schilderen, lijmen zijn toegankelijk voor iedereen. In zijn winkel verkoopt Eek niet enkel eigen ontwerpen, maar ook meubels en deco van andere eigenzinnige designers. Onmogelijk om hier met lege handen buiten te wandelen. V.H.

Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, 5651 BP Eindhoven, www.pietheineek.nl

5 THE GAME

The Game is een relatief nieuwe designwinkel in Brussel en Antwerpen met een origineel concept : in de rekken liggen 52 producten waarvan er elke week eentje vervangen wordt door een nieuwkomer. Alexis Ryngaert (ook bekend van de Brusselse Victor Hunt-galerie) verkoopt er een verrassende mix van meubels. Internationaal maar ook van eigen bodem, met onder meer Verilin, Benoît Deneufbourg en Sylvain Willenz. V.H.

The Game, Anspachlaan 123, 1000 Brussel en Nationalestraat 55, 2000 Antwerpen. www.the-game-online.com

6 WHITE INTERIORS

White Interiors in de Oostendse Langestraat is een ontdekking, omdat je op deze plek geen stijlvolle vintagezaak verwacht. Bovendien is de winkel van Mike Standaert heel groot. “Hier was ooit een lunapark”, vertelt hij. Nu staan er prachtige banken, kasten en lampen, vooral uit de jaren 1970 en ’80. Mike begon met stukken uit de fifties, maar schuift op naar iets meer ‘pop’. Door de ruwe betonnen zoldering lijkt de zaak op een enorme loft met veel knusse hoekjes. Ook dit is een inspirerende plek waar je vindt wat je zoekt. P.S.

White Interiors, Langestraat 55, 8400 Oostende. www.mike-whiteinteriors.be.

7 LA FABRIKA

Gevestigde waarde voor hedendaags design in Brussel. Met merken als Hay, Muuto, Artek en Normann Copenhagen is het aanbod van La Fabrika vrij Scandinavisch gekleurd, maar uitbaatster Kelly Claessens verkoopt evengoed Franse (Petite Friture) of Belgische (Atelier Belge) merken. La Fabrika heeft ook een webshop met een interessante koopjeshoek. V.H.

La Fabrika, Antoine Dansaertstraat 182, 1000 Brussel, www.lafabrika.be.

8 JEAN-PHILIPPE DEMEYER

Interieurdesigner Jean-Philippe Demeyer is verzot op de filmdecors van de jaren 1960 en ’70. Hij heeft niets met vintage, maar is gefascineerd door het originele design van toen, zoals de tafel van Andrea Salvetti die je nu ziet in zijn zaak in Knokke. Boven de tafel heeft hij keien van kunststof opgehangen, het lijkt wel een theaterdecor. Zijn eigen woning, in kasteel Rooigem nabij Damme, heeft hij deels heringericht in de stijl van La Madrague, de beroemde villa van Brigitte Bardot in Saint-Tropez. De stijl van De Meyer zit vol surrealistische accenten, de zogenaamde metaphysical style.

Zijn zaak in Knokke is een bron van inspiratie. P.S.

Jean-Philippe Demeyer, Sparrendreef 98, Knokke-Heist. www.rooigem.com.

9 MU/Z

Mu/Z vind je in een hoekje van het Gentse Beverhoutplein waar wekelijks de vlooienmarkt plaatsvindt. De winkel ziet eruit als een salon met een stemmige zit- en eethoek vol Deens meubilair, designvondsten en kunst. “Wij combineren vintage met werk van jonge artiesten, zoals fotografe Marianne Karssing”, zegt Christian Frederiks, die de zaak runt met Paul Cooremant. Zij verkopen ook wat nieuw design, zoals lampen van recuperatiemateriaal ontworpen door Vincent Vergracht. Hier doe je ideeën op en is alles betaalbaar. P.S.

Mu/Z : Beverhoutplein 5 (bij Sint-Jacobs), 9000 Gent. https://www.facebook.com/#!/pages/MuZ/1501465786789586?fref=ts.

10 DFIND

Speurneus Dries Van Landschoote blijft een verzamelaar die ook kunst en vintage design zoekt voor zichzelf. “Het is als handelaar belangrijk dat je ook wat dingen bijhoudt. Dat geeft voldoening en verrijkt je kennis.” Alles wat in zijn galerie Dfind staat, komt uit België. Want “Belgische kunst en design uit het nabije verleden is steeds meer in trek, tot in het verre buitenland”. Dries heeft klanten tot in New York en Melbourne. In zijn winkel vind je tafels en kunstwerken van Wabbes, Pia Manu, Ado Chale, Spilliaert, Bonduel, Swimberghe, Peire, Martens, Van Loocke en Ramon. Hij zoekt kunstenaars op, legt archieven aan, doet eigenlijk wat conservators meer zouden kunnen doen. Op de vintagemarkt zoekt hij de zeldzaamste stukken, om zo stilaan te evolueren tot een heuse kunstgalerie. Dit is een spannende plek. P.S.

Dfind : Genthof 29, 8000 Brugge. www.dfind.be.

DOOR PIET SWIMBERGHE EN VEERLE HELSEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content