Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Een lezeres schreef me dat ik een oude tante ben en dat ik beter plaats zou ruimen voor jongeren, in plaats van weer meningen te komen spuien op deze pagina. Het spijt me, lieve mevrouw, vanaf nummer 15 (11 april) zult u het weer elke week met mij moeten doen. Rimpels inbegrepen. Trouwens, ik denk dat de meningen met het vorderen van de rimpels nog sterker worden. Althans bij mij. Ingrid, Frieda en Johanna, die mij hier bijna een jaar hebben vervangen, waarvoor dank, zijn overigens ook niet meer zo piep.

Het is curieus, maar ook in een paar Britse kranten werd onlangs de aanval ingezet op rijpere columnisten. Wat antwoordde Joan Smith in The Independent on Sunday? ” Sneer at my age, but you won’t stop me working.” Je kunt wel met mijn leeftijd spotten, maar dat zal me er niet van weerhouden door te gaan.

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk zelf beduusd zat te turen naar die paar brieven waarvan de teneur was dat ik maar beter afgevoerd werd naar het ouderlingentehuis voor opgebrande journalisten. Op je 52ste is toch wel erg snel, niet? Ik heb trouwens mijn schaapjes nog niet op het droge. Ik moet nog even doorgaan.

In de krant las ik laatst ook dat van de werkbekwame Belgen tussen 50 en 64 slechts één op de drie nog een betaalde job heeft. Ik mag dus al van geluk spreken. Het is stilaan vanzelfsprekend geworden om mensen van mijn leeftijd zoetjesaan bij het huisvuil te dumpen. Meneer Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, toch niet de eerste de beste, vindt dat absoluut geen goed idee. Hij waarschuwde er bij de voorstelling van het jaarverslag van zijn eminente instelling voor dat het gevaarlijk is om vijftigplussers als vanzelfsprekend naar huis te sturen, bijvoorbeeld wanneer zich problemen voordoen in een bedrijf. Hij vindt integendeel dat we zo lang mogelijk moeten blijven werken opdat de last op de schouders van de aankomende generaties niet te zwaar zou worden. Er is trouwens ook een EU-richtlijn die regeringen aanspoort om komaf te maken met dat ageism, discriminatie op basis van leeftijd. België gaat daar nog steeds dwars tegen in. In Groot-Brittannië heeft de regering- Blair zich pas voorgenomen de verplichte pensioenleeftijd tegen 2006 af te schaffen.

Kunt u zich voorstellen dat Bill Clinton, nu hij president af is, op zijn 54ste in zijn tuin in Chappaqua alleen nog radijsjes en sla zou gaan kweken? En kijk naar Dirk Tieleman, die soms wel last heeft van flauwtes vanwege de stress, hij staat daar toch maar grijs en wijs te wezen aan het hoofd van zijn soms iets te overmoedige, maar hardwerkende Koppen-team.

Niet toevallig natuurlijk dat ik hier twee mannelijke voorbeelden geef. In het publieke leven en in de media zijn er niet zoveel vrouwen op leeftijd. Madeleine Albright snorde over de wereld als minister van Buitenlandse Zaken, maar ze is een uitzondering. Benieuwd of we nog wat van haar horen.

Op CNN en BBC World bijvoorbeeld worden de mannelijke nieuwslezers almaar ouder. De vrouwen worden geregeld vervangen, lang voor het verstrijken van hun houdbaarheidsdatum. Indien Martine Tanghe voor een commerciële zender werkte, zou ze wel wat voorzichtiger omspringen met decolletés. Halsplooien verraden immers onverbiddelijk de leeftijd. Ik heb me laten vertellen dat bij VTM twee middelbare heren niets anders doen dan dag in dag uit programma’s bekijken om dat soort onesthetische blunders op het scherm te vermijden. En het kan jong beginnen. “Heeft u niet al te opzichtige kraaienpootjes mevrouw De Putter?”

Weet u, je voelt in je hoofd helemaal niet dat je ouder wordt. Je beseft het alleen als je in de spiegel kijkt of recente foto’s onder ogen krijgt. Ik ben er echt niet de persoon naar om mij koste wat het kost ergens aan vast te klampen. Maar ik heb wel plezier aan deze pagina. En als ik een aantal maanden afwezig bleef, was dat alleen vanwege te veel andere bezigheden. Deze oude tante gaat dus door.

TESSA VERMEIREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content