Wat beweegt er dit najaar in de juwelensector ? Alles wat u moet weten samengevat in tien korte nieuwtjes.

1 VINTAGE VERZILVERD

Pomellato 67 heet de nieuwe collectie van het Italiaanse juwelenmerk, een verwijzing naar het jaar dat het werd opgericht. Pomellato selecteerde 47 legendarische stukken uit zijn archief en brengt die nu opnieuw uit in zilver, zwarte kwarts en marcasiet. Ook de contouren en volumes van de juwelen werden aangepast voor een meer eigentijdse look. Prijzen variƫren van 260 euro voor een zilveren ring tot 3200 euro voor een halsketting in zilver en marcasiet. Bij de nieuwe collectie horen oude campagnebeelden van de originele juwelen, gefotografeerd door bekende namen als Helmut Newton en Herb Ritts. Info : www.pomellato.com

2 AAN ELKE VINGER ƉƉN

1. Zilveren ring met zoet-waterparel (279 euro), Joerec, www.joerec.be.

2. Ring Liaisons (224 euro) in zilver, Anne Zellien, www.annezellien.be.

3. Ring Spirale (145 euro) met Swarovskikristallen, Swarovski, www.swarovski.com.

4. Ring Maillon (prijs op aanvraag) in witgoud en diamant, Dinh Van, www.dinhvan.com.

5. Ring Nautilus (2865 euro) in witgoud, Frey Wille, www.frey-wille.com.

3 JONG TALENT (1)

Lore Van Keer doet het goed. Slechts twee jaar nadat ze afstudeerde als productde- signer aan Sint-Lukas Brussel, kan ze rekenen op de steun van bekende ‘fans’ als Annemie Turtelboom, minister van Justitie, en omroepster Eva Daeleman. Ze opende onlangs ook haar eerste winkeltje in Wolvertem. Daar mag u elk seizoen een nieuwe collectie verwachten, maar ook unieke stukken, op maat gemaakt in sterlingzilver, geel- of witgoud. Haar jongste collectie, A12.4, is abstracter dan de vorige, maar blijft verfijnd en vrouwelijk. De naam van de collectie verwijst naar de plek waar ze bedacht werd : in de file op de A12 naar Antwerpen. Prijzen voor een juweel in zilver gaan van 100 tot 500 euro. Hoogstraat 37, 1861 Wolvertem. Donderdag en vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur. Of op afspraak. Info : www.lorevankeer.com.

4 JUWELENBOEK

Stichting Kunstboek bundelde het werk van ’s werelds beste en meest innovatieve juweliers in een mooi bladerboek. De selectie van de sieraden lieten ze over aan de internationale jury juweelontwerpers en designspecialisten van het project Jewelbook, dat juweelontwerp als expressie van de hedendaagse cultuur wil promoten. Aan het project is ook een wedstrijd verbonden : uit 540 inzendingen koos de jury dit jaar voor het werk Evening Butterfly van de Nederlander Ted Noten. Jewelbook, een publicatie van Stichting Kunstboek, 576 p., 49,90 euro.

5 JONG TALENT (2)

Jonathan Hens maakt draagbare objecten en juwelen in tin. Door de archaĆÆsche vormen en volumes van zijn stukken, en doordat het materiaal zwaar bewerkt is (hij doorboort, graveert en maakt afdrukken van het tin), zet hij een unieke, eigen stijl neer. Hensstudeerde dit jaar af als juweelontwerper aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Zijn mastercollectie over de rituelen en subculturen van het nachtleven won verschillende prijzen, waaronder de Marzee Graduate en Ventura Interior Prize. Info : www.jonathanhens.com.

6 KOP OF MUNT

Dit najaar lanceert Wouters & Hendrix een kleine collectie van zes manchetknopen. Er is onder meer keuze uit een paar met dambordpatroon in parelmoer en blauwe lapis lazuli, een paar in de vorm van een konijn, of deze munten met paarse amethist. De manchetknopen worden exclusief verkocht in de Wouters & Hendrixwinkels in Antwerpen en Brussel. Ze kosten tussen 165 en 180 euro. Info : www.wouters-hendrix.com.

7 NIEUW HOOFDSTUK

Vijf jaar is ze aan de slag, en ze heeft al meer dan veertig verkooppunten. Begin december opent juweelontwerpster Ann Strijbol van het merk Chapter 42 een eigen winkel op de Vlasmarkt in Antwerpen. Ook het atelier van de ontwerpster verhuist mee, waardoor u in de winkel persoonlijk door haar zal worden geholpen. U kunt er kiezen uit de volledige collectie handgemaakte juwelen. Vanaf 8 december, Vlasmarkt 20, 2000 Antwerpen. Open maandag tot zaterdag, van 11 tot 17.30 uur, zondag van 12 tot 16 uur.

8 SCHONE KUNSTEN

De huwelijksparels van Grace Kelly, een halsketting van Liz Taylor, en de juwelen die Edward VIII aan Wallis Simpson schonk. Het zijn maar enkele van de topstukken uit het archief van Van Cleef & Arpels, dat u tot 10 februari 2013 in het MusĆ©e Les Arts DĆ©coratifs in Parijs kunt gaan bekijken. Van Cleef & Arpels. L’art de la Haute Joaillerie is de eerste expo over de juwelier die chronologisch is opgebouwd. Er worden in totaal zo’n 400 juwelen, foto’s en schetsen tentoongesteld : van een Egyptische armband uit 1924 bezet met smaragden, robijnen, saffieren en diamanten tot juwelen van de Bals de LĆ©gendecollectie uit 2011. Van Cleef & Arpels. L’art de la Haute Joaillerie, tot 10 februari 2013, in het MusĆ©e Les Arts DĆ©coratifs in Parijs. Info : www.lesartsdecoratifs.fr.

9 BEESTIG SCHOON

1. Halsketting met tijgerkop in Swarovski-kristallen (378 euro), Shourouk, www.shourouk.com.

2. Krokodiloorbellen (25 euro), Asos, www.asos.com.

3. Metalen armband (495 euro), Burberry Prorsum, www.burberry.com.

4. Keverring in Swarovski-kristallen (305 euro), Roberto Cavalli, www.robertocavalli.com.

5. Ring Tao voor drie vingers (510 euro), AurƩlie Bidermann, www.aureliebidermann .com.

10 ‘T IS FEEST

Het Amerikaanse sieradenhuis Tiffany & Co bestaat 175 jaar en viert dat met de lancering van twee nieuwigheden : een nieuw materiaal en een nieuwe collectie. Die eerste krijgt de naam Rubedo mee. Het is een licht maar sterk metaal gecreƫerd door goud, zilver en koper te combineren. Dat geeft een mooie oranjeroze gloed. Het materiaal maakt zijn debuut in de bekende Tiffany 1837-collectie en zal slechts in limited edition beschikbaar zijn. Daarnaast brengt Tiffany & Co dit jaar ook de collectie Enchant uit, gebaseerd op de sierlijke patronen van traditionele negentiende-eeuwse hekken en bezet met witte en gekleurde diamanten. De collectie is te koop in hun Brusselse boetiek op de Waterloolaan. Info : www.tiffany.com.

DOOR ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content