Samen met zijn kompaan, interieurarchitect Peter Ivens, runt hij al veel jaren het creatieve interieuratelier Astra in Sint-Niklaas. Zowel in Antwerpen als in Knokke verbouwden ze woningen en winkelpanden. Qrt Bruggeman is vooral thuis in de verlichting, terwijl Peter de architectuur voor zijn rekening neemt. Maar in deze woning liep het anders. Peter beperkte zijn inbreng tot het ontwerpen van de open haard, hier hertekende Qrt het grondplan. Voor hem was deze rijwoning in Sint-Niklaas een boeiende uitdaging, "want het uitgangspunt was eigenlijk onaantrekkelijk. Het huis had een klassiek plan met drie achter elkaar liggende vertrekken en daarachter het typische koertje. Het was dus klein en donker...

Samen met zijn kompaan, interieurarchitect Peter Ivens, runt hij al veel jaren het creatieve interieuratelier Astra in Sint-Niklaas. Zowel in Antwerpen als in Knokke verbouwden ze woningen en winkelpanden. Qrt Bruggeman is vooral thuis in de verlichting, terwijl Peter de architectuur voor zijn rekening neemt. Maar in deze woning liep het anders. Peter beperkte zijn inbreng tot het ontwerpen van de open haard, hier hertekende Qrt het grondplan. Voor hem was deze rijwoning in Sint-Niklaas een boeiende uitdaging, "want het uitgangspunt was eigenlijk onaantrekkelijk. Het huis had een klassiek plan met drie achter elkaar liggende vertrekken en daarachter het typische koertje. Het was dus klein en donker, en moest groot en licht worden. Daar is maar één oplossing voor : alles opengooien." Je kunt natuurlijk drastisch te werk gaan en de volledige bovenbouw laten ondersteunen met metalen balken, om vervolgens beneden alle muren te slopen. "Dat gebeurt meestal, maar is soms overbodig en kost veel meer. Want je hebt er extra vergunningen voor nodig en meer aannemingswerk. Alles afbreken betekent trouwens dat je budgettair in een heel ander segment terechtkomt. Daarom heb ik een alternatief gezocht. Ik liet de trap en een deel van de muren eromheen gewoon staan. Zo sluit je de ruimte toch wat af en creëer je achter de trap een wat geslotener zone. Als je alles opengooit, bestaat ook het gevaar dat je geen gezellige hoeken meer kunt realiseren," legt Qrt uit. "Ik heb de ruimte meteen in zones verdeeld. Vooraan, aan de straatzijde, is er de zithoek. Het plafond is er iets lager, daarin verstopte ik de dwarse draagbalk die een binnenmuur vervangt. Daarachter heb je de leefzone, die tot in de tuin loopt. Die ruimte heeft een hogere zoldering en een open karakter. Het is een multifunctionele ruimte met een kook- en eethoek en een terras. Het woord keuken is voor mij hier niet aan de orde, dit is één grote leefruimte met een woonkamersfeer." De keukenkast loopt trouwens door tot in het tuintje, op die manier is er wat extra berging. De glazen wand tussen tuin en eethoek loopt door van vloer tot plafond, waardoor de overgang naar buiten vervaagt. Qrt koos voor eenvoudige materialen : "Die passen beter bij de stijl van de woning, ze mochten niet té bourgeois zijn. De vloer is bijvoorbeeld van recuperatiehout van rubberbomen. Die houtplaten liet ik verzagen in een soort tegelpatroon en werden vervolgens donker gebeitst, om ze wat op natuursteen te doen lijken. Maar je blijft wel de houtstructuur zien. Dat vind ik mooier. De platen zijn ook warmer dan steen of beton." Ook de badkamer en de slaapkamer werden heringericht in een strakke stijl zonder overdreven franjes. De badkamervloer werd wat verhoogd om plaats te maken voor een verzonken douchecel die achter een glazen wand zit. "Zo'n verbouwing doe je uiteraard met een budget dat niet oneindig groot hoeft te zijn. Op die manier ben je verplicht om extra creatieve en soms ook wel onverwachte oplossingen uit te dokteren. Die vallen achteraf meestal goed mee, zoals de haard. Eerst dacht ik aan de zithoek, maar de eethoek is een betere plek. Daar konden we trouwens een bestaande schouwpijp gebruiken. De eet- en kookhoek is de centrale plek van de woning. Als ik 's avonds thuiskom, heb ik een vast ritueel. Ik steek de computer en de haard aan, trek een fles wijn open en begin te koken. Alles binnen handbereik in een gezellige en warme omgeving met een hedendaags karakter : dat is leuk en ontspannend." Door Piet Swimberghe I Foto's Jan Verlinde