Op rolletjes

© DIANE HENDRIKX

Groene kool is een typische wintergroente die vaak wordt geassocieerd met saaie familiemaaltijden. Dat cliché wordt hier naar de prullenmand verwezen, ook wel door de chorizo, die dit gerecht naar een hoger niveau tilt. Zo verovert het een plaats in de top 10 van de zondagse familiegerechten. Te combineren met een fruitige beaujolais.

Op rolletjes
© DIANE HENDRIKX

Gevulde koolrolletjes met chorizo

Voor 6 personen:

1 groene kool

Voor de vulling

800 g varkens-kalfsgehakt

80 g chorizo in olie (of verse chorizo, in het slechtste geval voorgesneden)

1 ui

2 el mosterd

Peper en zout

1 glas droge witte wijn (15 cl)

30 cl groentebouillon

Peper en zout

1. Breng water aan de kook in een grote kookpan.

2. Maak 11 mooie bladeren van de kool los zonder dat ze breken. Spoel en blancheer de bladeren in gezouten kokend water (ca. 3 minuten). Laat uitlekken op een doek.

3. Doe hetzelfde met de helft van het hart van de kool die je eerst hebt fijngesnipperd. Laat uitlekken op een doek.

4. Bereid de vulling: meng de gesnipperde ui, het gehakt, de in fijne blokjes gesneden chorizo, de goed uitgelekte helft van het hart van de kool en de mosterd. Breng op smaak. Rol vervolgens balletjes van de vulling.

5. Maak de middenrib van de koolbladeren minder dik door met een mes een V-vormige snede te maken en leg een beetje vulling op elk koolblad. Rol het blad op en vouw de zijkanten omhoog tot de vulling volledig omwikkeld is.

6. Leg de 11 koolrolletjes in een cocotte. Voeg de wijn en de groentebouillon toe. Dek de cocotte af met aluminiumfolie en zet gedurende 1 uur in de oven op 180°C.

7. Verwijder de aluminiumfolie wanneer het vlees gaar is en laat nog enkele minuten braden voor het serveren.

8. Wordt bij voorkeur gecombineerd met rijst of pasta.

2
2© DIANE HENDRIKX
4
4© DIANE HENDRIKX
5
5© DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content