Trui Moerkerke

De komende dagen organiseert het Festival van Vlaanderen in Gent drie concerten in combinatie met drie wijnproeverijen. De opvallende affiche voor dit evenement toont de jonge sommelier Hilde Jonckheere – rode bril, rood jasje – met een glas wijn in de hand. De affiche illustreert perfect de tijdgeest : wijn is in en de wijnwereld is vervrouwelijkt.

De wijnwereld is lange tijd een echt mannenbastion geweest, maar het afgelopen decennium zijn heel wat vrouwelijke wijnmakers en sommeliers op het voorplan gekomen. Dat veroorzaakt af en toe nog een schokgolf, zoals vorig jaar, toen de Franse Sylvie Cazes (zie ook het interview in dit nummer) de eerste vrouwelijke voorzitter werd van de prestigieuze Union des Grands Cru Classés in Bordeaux.

Een goede kennis volgt sinds kort een opleiding tot sommelier. In haar vriendenkring worden af en toe wijnavonden georganiseerd en dat beviel haar zo dat ze er echt op wilde studeren. Na enkele maanden les was ze er al achter dat het hoge woord dat een paar mannelijke vrienden daar telkens voerden, niet noodzakelijk terug te brengen was op een doorgedreven wijnkennis. “Ik was vaak geïntimideerd door de hoogdravende gesprekken, maar door de cursus kon ik dat tot mijn verbazing zeer snel doorprikken.”

Of vrouwen nu beter kunnen proeven – ze zouden gevoeliger zijn voor bepaalde aroma’s en smaken – en andere wijn maken, is nog het onderwerp van discussie. Het is wel duidelijk dat die vervrouwelijking geleid heeft tot een andere benadering van wijn. Gevraagd naar de nieuwe garde vrouwelijke sommeliers in enkele Londense toprestaurants, bevestigde de beroemde wijnschrijfster Jancis Robinson in Time Out dat de aanpak van die vrouwen wijn minder intimiderend maakte. “Vrouwen zien het appreciëren van wijn veel minder als een competitiesport dan mannen.”

Wijnopleidingsconsulente Sybille Troubleyn organiseert met haar bedrijf Winewise op verschillende plaatsen in België opleidingen voor professionals en particulieren. Op het najaarsprogramma staat onder meer een women only-driedaagse. “Uit een rondvraag leerde ik dat daar behoefte aan was”, vertelt Troubleyn. “Vrouwen durven veel minder over wijn discussiëren als er mannen in de buurt zijn. Vandaar.”

In de basiscursussen van Winewise zijn vrouwen goed vertegenwoordigd, bij de gevorderden is het beeld veel mannelijker. “Frankrijk en België zijn op dat vlak zeer traditioneel en lopen wat achter op de internationale trend van vervrouwelijking.” Sybille Troubleyn wil zeker niet gezegd hebben dat vrouwen beter zijn in het proeven van wijn. “Er komt heel wat kijken bij een opleiding, maar ik vind het altijd jammer als vrouwen afhaken. Het is een fantastisch boeiende wereld, ook voor vrouwen. Wijn leren, is wijn begrijpen. Het is als een puzzel waarvan de stukjes geleidelijk in elkaar schuiven.”

www.festivalgent.be, www.winewise.be

trui.moerkerke@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content