Tien jaar geleden werd de oven gebruikt om vlees te braden, cake te bakken, lasagne te maken en kaas te gratineren. Vandaag stoot grillen-in-de-oven het gewone koken van de troon als standa...

Tien jaar geleden werd de oven gebruikt om vlees te braden, cake te bakken, lasagne te maken en kaas te gratineren. Vandaag stoot grillen-in-de-oven het gewone koken van de troon als standaardbereiding voor groenten. We roosteren alles, van asperges tot spruitjes, bakken hele bloemkolen en knolselders, en grillen groenten zoals tomaten en pepers voor we ze in de soep draaien. Reden nummer één is smaak. Dankzij de hitte van de oven smaakt alles intenser, en als je er een handvol kruiden aan toevoegt, draai je de smaakknop nog wat hoger. Het helpt dat chefs van Jeroen Meus tot Ottolenghi ons de weg wijzen, maar roosteren in de oven blijkt gewoon een superieure methode voor wie het beste uit groenten wil halen. Het vraagt ook minder vet, belangrijk in deze bewuste-voedingstijden. En het vraagt minder aandacht, belangrijk in deze tijdarme tijden. Inspiratie nodig? Uit de oven, van Ajda Mehmet, uitgegeven bij Good Cook, uit in oktober.