Op de rollercoaster

Ella Leyers. © Portretten Bart Michiels

Net als miljoenen gelukzoekers en dromers vóór hen sprongen deze gepassioneerde Belgen op de New Yorkse rollercoaster. Ze vertellen waarom New York kriebels in de buik geeft, waarom ze op de eerste rij zitten, het liefst met de handen in de lucht en de ogen dicht, en waarom ze de kermisattractie soms – tijdelijk – verlaten.

Ella Leyers

Acteren zit Ella Leyers in het bloed. Niet alleen dook ze als tiener samen met zus Dorien al op radio en televisie op, maar ook tijdens ons gesprek in New York wisselt Ella voortdurend van intonatie en stem. “Na enkele maanden op de Antwerpse universiteitsbanken hakte ik de knoop door : ik wilde actrice worden. En het liefst in New York. Dat leek me een uitgelezen kans om levenservaring op te doen en te tonen dat ik het alleen kon, zonder hulp van papa en mama.”

“Na een geslaagd toelatingsexamen in Londen verhuisde ik, zonder ooit één voet in de Big Apple gezet te hebben, op mijn negentiende naar New York. Best maf eigenlijk, achteraf gezien. Na twee jaar opleiding aan de American Academy of Dramatic Arts speelde ik nog een jaar in The Company, een select groepje pas afgestudeerden. Ook Kim Cattrall en David Eigenberg uit Sex and the City leerden aan AADA de kneepjes van het vak. De laatste maanden verdiende ik de kost met enkele acteerjobs en als serveerster in de Biergarten, een bar van het hippe hotel The Standard in het Meatpacking District.” ( De knalgele PicNik, de tafeltjes van de Belgen Xavier Lust en Dirk Wynants, sieren er trouwens het terras.)

“Met het vooruitzicht op de administratieve rompslomp voor mijn visumaanvraag houd ik het hier voor bekeken. Al is het gemis van mijn familie en vrienden in ’t Stad de eigenlijke reden. Daarnaast verlang ik naar de lossere sfeer in België, in Amerika word je onder het motto ‘ for your own safety’ heel vaak met de vinger gewezen. Ik heb enorm veel zin om er in België als actrice in te vliegen.”

Brooklyn

Beacon’s Closet (tweedehands/vintage), www.beaconscloset.com

Artists & Fleas (markt met jonge designers), www.artistsandfleas.com

Pies N Thighs (zuiders comfort food), www.piesnthighs.com

Bohemian Hall and Beer Garden (zalig terras met livemuziek), www.bohemianhall.com

Manhattan

L’Orange Bleue

(Frans-Marokkaanse keuken), www.lorangebleue.com

Eileen’s Special Cheesecake (verrukkelijke cheesecake), www.eileenscheesecake.com

Laila Shetty

Hoewel Laila Shetty in België geboren is, groeide ze door haar vaders job op in het Amerikaanse Princeton. “Voor mijn universitaire studie keerde ik terug naar België, daarna heb ik zowel in Londen als Philadelphia gewerkt. Mijn MBA aan de Columbia Business School bracht me vier jaar geleden terug naar New York. Intussen werk ik hier al twee jaar voor L’Oréal op de marketingafdeling van Kiehl’s.”

“Toen ik Tim in België leerde kennen, vertrok ik net naar Londen en werkte hij als modeontwerper in Duitsland ( Tim Coppens lanceert zijn eerste eigen collectie in de herfst bij Barneys in New York). Na die langeafstandsrelatie maakten we vier jaar geleden samen de oversteek. Intussen voelen we ons in New York echt thuis. Ik heb hier familie wonen en mijn ouders pendelen tussen mijn moeders familie in België, mijn vaders familie in India en New York. Ook meer banale dingen zoals onze vaste buurtwinkels geven ons een thuisgevoel. Uiteindelijk is New York gewoon een groot dorp. Bovendien zijn er dagelijks vluchten naar België en kunnen we terugvallen op onze internationale vriendengroep.”

“Die culturele mix, die eigenlijk de hele stad kenmerkt, resulteert in een heel tolerante, open minded-sfeer. Iedereen in de stad gaat ten volle voor zijn eigen droom, dus je moet zelfverzekerd in je schoenen staan. Tegelijk moedigen mensen elkaar sterk aan om ervoor te gaan en word je vanzelf assertiever. Iedereen werkt hard en de communicatie verloopt razendsnel. Manhattan lijkt wel een sneltrein, tot rust komen is moeilijk. Al is het net al die input en energie die het zo boeiend maakt.”

Restaurants

The Smile (koffie), www.thesmilenyc.com

Il Buco

(authentiek Italiaans), www.ilbuco.com

Norma’s (klassieker voor brunch), www.parkermeridien.com/ normas.htm

Tamarind (Indiaas), www.tamarinde22.com Taim (beste falafels in zo- genaamde hole-in-the-wall en rondrijdende truck), www.taimfalafel.com

Hotel lounge in The Bowery Hotel (cocktails), www.theboweryhotel.com

Shops

Ralph Lauren Mansion (flagship store, 867 Madison Avenue).

What Goes Around Comes Around

(vintage), www.whatgoesaroundnyc.com

Kirna Zabete (ontwerpers), www.kirnazabete.com

Rizzoli

(boeken), www.rizzoliusa.com

Gagosian Gallery/Shop (kunst),

www.gagosian.com

Tim Goossens

Via Leuven en Parijs belandde Tim Goossens vijf jaar geleden in New York. “De dag na mijn thesisverdediging aan de Parijse Sorbonne stapte ik op het vliegtuig. Twee maanden voordien proefde ik voor het eerst van The Big Apple. Ik was Parijs al langer beu en was verliefd op een kunstenaar uit New York.”

“Na een paar maanden kon ik een stageplaats op het departement media en performance art in het Museum of Modern Art bemachtigen. Ik heb er onder andere de huidige Francis Alÿs-tentoonstelling voorbereid. Na mijn werk voor de kunstradio van PS1 tijdens de Biënnale van Venetië bood stichtster Alanna Heiss me een job als assistent-curator in die experimentele kunstruimte in Queens aan.”

“Na drie jaar heb ik in november 2010 de overstap naar FordProject, de galerie van Ford Models in een penthouse op een boogscheut van Central Park, gemaakt. Om de vijf weken pakken we uit met een nieuwe tentoonstelling. Ofwel ga ik als artistiek directeur zelf op zoek naar jong talent, ofwel nodigen we een gastcurator uit. We zijn pas sinds januari 2011 open voor het grote publiek, maar willen uitgroeien tot een artistieke hotspot. Al was het maar omdat we de enige galerij met een terras in een historisch gebouw zijn. ( lacht)”

“Door de culturele mengelmoes, de energie en de openheid van geest hou ik erg van New York. In tegenstelling tot in Parijs waarderen mensen het hier als je ergens anders vandaan komt. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en focussen op wat je kunt bijbrengen. Wellicht speelt hun immigrantenverleden daarin mee. Mijn vrienden zijn hier mijn familie : ik zie ze bijna dagelijks en feestdagen vieren we samen. Al blijft het gemis van mijn familie en vrienden in Europa altijd bestaan. Gelukkig laat deze job me toe om vaker heen en weer te vliegen.”

Doen

Dia Beacon (hedendaagse kunst), www.diabeacon.org

MoMA PS1 (experimentele kunstruimte), www.ps1.org

Restaurants

Freemans (authentiek Amerikaans), ww.freemansrestaurant.com

Indochine (Frans-Vietnamees), www.indochinenyc.com

Brown (biologisch), www.greenbrownorange.com

Uitgaan

Chelsea Hotel – Clubber Down Disco (gay feestje op vrijdag in de kelders van het beroemde hotel)

Bedlam (danscafé), www.bedlamnyc.com

Nil Sönmez

Als vicepresident voor het Belgische Group Rouge Tomate pendelt Nil Sönmez sinds 2007 maandelijks tussen Brussel en New York. “Een ideale combinatie, al mis ik tegelijk altijd wel iets. En weet ik soms niet meer waar ik mijn kleren gelaten heb ( lacht).”

“Ik kwam puur toevallig bij Rouge Tomate terecht. Tijdens mijn werk bij McKinsey en Company ontmoette ik CEO Emmanuel Verstraeten op een diner. Na Brussel wilde hij in New York een restaurant openen. Naast mijn passies voor eten en New York trok de job me aan, omdat ik binnen een klein bedrijf een project van begin tot einde kon regelen.”

“Intussen hebben we met de New Yorkse Rouge Tomate als eerste gezonde restaurant een Michelinster veroverd. Want gezond betekent bij ons allerminst saai : klanten moeten in eerste instantie genieten van hun eten. Het geheim zit in de balans, in het combineren van ingrediënten die elkaars voedingswaarde stimuleren.”

“Op basis van ons jarenlange onderzoek stelden we het voedselprogramma SPE, dat staat voor Sanitas Per Escam, en een bijbehorend kwaliteitslabel op. Obesitas is in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een epidemie, die de overheid handenvol geld kost. Samen met beweging, met bijvoorbeeld de Let’s move campagne van Michelle Obama, staat gezond voedsel hoog op de agenda.”

“Zopas lanceerden we een kraampje met verse, gezonde broodjes in Central Park, een van mijn favoriete plekken om tot rust te komen in deze stad die nooit slaapt. Het overaanbod aan restaurants, theaters en musicals doet mijn hart sneller slaan. Voorlopig heb ik het prima naar mijn zin, maar om een familie te stichten kies ik sowieso voor België en zijn kwalitatieve, democratische onderwijssysteem. Bovendien wordt Brussel net als New York steeds kosmopolitischer.”

Eten

Rouge Tomate (restaurant), www.rougetomate.com

Kraampje Rouge Tomate (op hoek 65th en 5th Avenue) Sushi of Gari (met Michelinster), www.sushiofgari.com

Doen

Musicals zoals Mamma Mia, Anything goes en Book of Mormons.

Naar Central Park tijdens het weekend zoals elke New Yorker.

Cocktails

The Pegu Club,www.peguclub.com

Lani Kai, www.lanikainy.com

Yves Jadot

Helemaal alleen, zonder een woord Engels te spreken en met slechts honderd dollar op zak waagde Yves Jadot op zijn achttiende de grote oversteek voor een vakantiejob in een Frans restaurant in Connecticut. “Na twee jaar verkaste ik naar New York zelf, waar ik jarenlang een nachtelijk bestaan tussen de jetset leidde. Door de zwangerschap van mijn vrouw besloot ik in 1996 mijn eigen Belgisch restaurant Petite Abeille te beginnen. Ik investeerde er letterlijk alles in : ik verkocht mijn auto, kunst en zelfs horloge. Onze eigen eettafel en keukenmessen verhuisden naar het restaurant.”

“De eerste dag verdiende ik amper iets. ’s Avonds huilde ik uit bij mijn echtgenote. Na het bezoek van Florence Fabricant van de NY Times volgden ook andere recensenten en begon de zaak te draaien. Vooral de mossels en de brunch met wafels oogstten veel succes. Doordat drie van de intussen vier Petite Abeille-filialen in de afgesloten zone lagen, luidden de aanslagen van 9/11 een moeilijke periode in. Gelukkig kwam de regering snel met financiële hulp over de brug. Intussen baat ik samen met mijn broers zeven zaken uit en lanceren we in januari 2012 een nieuw concept, waar heel België trots op zal zijn. Als je het in New York kunt maken, kun je het overal maken luidt het cliché. Volgens mij klopt dat niet, want hier wonen veel meer potentiële klanten.”

“Door mijn liefde voor België organiseer ik hier al jaren onze nationale feestdag. Misschien loopt niet alles perfect in ons land, maar de levenskwaliteit ligt er alleszins veel hoger. Bovendien is het merk België, denk maar aan het bier, de chocolade en de wafels, veel waard. Als België ooit splitst, word ik Amerikaan.”

Eigen zaken

Petite Abeille, www.petiteabeille.com

Vamos (Mexicaans), www.vamosnyc.com

Jones Wood Foundry (Engelse pub), www.joneswoodfoundry.com

The Raines Law Room (trendy speakeasy), www.raineslawroom.com Tips

Shrine (bar met livemuziek), www.shrinenyc.com

Milk and Honey (cocktails), www.mlkhny.com

Little Branch (cocktails), www.littlebranch.net

Ferry nemen naar strand van Jersey (aan East 34th street), www.newyorkbeachferry.com

Geertrui Jacobs

Geertrui Jacobs, in New York beter bekend als Geri, werkt nu iets meer dan een jaar voor Toerisme Vlaanderen in hartje Manhattan. Samen met de Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering en Flanders Investment & Trade huist de organisatie in het Flanders House op de 44ste verdieping van de New York Times Building, een werkplek om u tegen te zeggen vlak bij Times Square. “Vanuit deze wolkenkrabber van Renzo Piano, de op drie na hoogste van de stad, heb ik een prachtig uitzicht over Manhattan.”

“Als strateeg probeer ik het merk Vlaanderen op de kaart te zetten in de Verenigde Staten en Canada. Veel Amerikanen kennen Vlaanderen niet en zijn dus onbevooroordeeld. Maar eenmaal ze ter plaatse kennismaken met onze streek, zijn ze verkocht. We underpromise, but we over- deliver. Naast de kunststeden spelen we vooral niches zoals onze biercultuur, de chocolade en het wielrennen uit. Ik wil bezoekers laten voelen dat Vlaanderen allesbehalve een statisch openluchtmuseum is.”

“Intussen ben ik zelf mijn hart verloren aan het bruisende New York. Zeker in Manhattan kun je niet anders dan meegaan op de trip van de stad. Tegelijk is het een erg menselijke, open stad. De New Yorker heeft veel branie, weinig gêne en is sociaal erg vaardig. En dus slaan ze een babbeltje op de metro of lopen ze zingend over straat. Je kunt dat oppervlakkig en fake noemen, maar ik vind die openheid vooral aangenaam. In tegenstelling tot onze eerder behoudsgezinde mentaliteit zal een Amerikaan altijd proberen te streven naar meer. Hij smijt zich voor twee- honderd procent, maar relativeert zich- zelf via humor. Voor mij is een New Yorker in wezen optimistisch. En dat werkt aanstekelijk.”

Goedkoop eten

2 Boots Pizza, www.twoboots.com

Banh mi (Vietnamees broodje).

Chelsea Market (o.a. Thais), www.chelseamarket.com

Wereldkeuken

Ma Pêche (Oosters lunchen), www.momofuku.com/ restaurants/ma-peche

Fette Sau (beste BBQ), www.fettesaubbq.com

Eataly (Italiaans culinair walhalla), www.eatalyny.com

Gratis zomer- activiteiten

Bryant Park (films), www.bryantpark.org

Prospect Park Brooklyn (concerten), www.prospectpark.org

Governors Island (strand), www.govisland.com Praktisch

We vlogen via Connections met American Airlines. Twintig jaar geleden startte Connections als eerste op de Belgische markt met citytrips naar New York voor de prijs van een Europese citytrip. Intussen vervoert de reisorganisatie jaarlijks zo’n 25.000 passagiers naar de Big Apple.

www.connections.be

Volledige adressenlijst op www.knackweekend.be/newyork

Door Elien Haentjens

“Elke serveerster is hier eigenlijk actrice, danseres of model”

“New York is een groot dorp, maar ook een sneltrein”

“Inwijkeling zijn, is hier nooit een punt”

” New York doet mijn hart sneller slaan”

“Dit is de gemak-kelijkste plaats om het te maken”

“New Yorks optimisme werkt aanstekelijk”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content