Oosterse parfums hebben evenveel aanhangers als tegenstanders. De nieuwe generatie “light orientals” kan dat veranderen.

Een oosters parfum wordt als sensueel, mysterieus en vaak ook als “zwaar” ervaren. Dat type geuren wordt opgedeeld in twee groepen, op basis van hun basisingrediënten: de amberachtigen en de kruidigen. Jicky (1889) van Guerlain was de eerste echte amberoriëntaal, Shalimar (1925) wellicht een van de bekendste voorbeelden. De bekenste kruidige oosterlingen zijn Youth Dew (1952) van Estée Lauder en Opium (1977) van Yves Saint Laurent. Opium gaf de aanzet tot een nieuwe opbloei van oosterse parfums, die bleef aanhouden in de jaren ’80 en ’90 en blijkbaar hun vaste stek op de markt hebben veroverd.

Maar vandaag is er behoefte aan vernieuwing. Dat vonden ze ook bij Estée Lauder, waar ze hun nieuwste parfum Intuition een luminous oriental noemen: “De klassieke oosterse parfums zijn ofwel zeer zoet of intenser dan we gepast vinden voor de moderne klant”, legt parfumeur Karyn Khoury uit. “We zochten naar een manier om meer lichtheid in zo’n geur te verwerken. We wilden wel die sensualiteit en mysterie, maar op een lichtere en modernere manier dan de klassieke constructies toelieten.”

Voor Intuition verving Khoury de klassieke ingrediënten van een oosterse geur door lichtere alternatieven: “We kozen voor lichtere houtsoorten, zoals zilverden en ebbenhout, in plaats van patchoeli. We gebruikten slechts een klein beetje vanille en vulden dat aan met skinlike notes, dat zijn nieuwe hightech ingrediënten die niet in de natuur bestaan en de geur van een warme huid nabootsen. Zo creëer je diepte, zonder zwaarte.”

Zo’n warme-huidakkoord vind je ook bij Sensations van Jil Sander, een lichte, sensuele geur ondanks klassieke basisnoten als tonkaboon en hout.

Voor Intuition werd een nieuwe techniek ontwikkeld, nature print technology, om het hoofdingrediënt amber minder donker en zwaar te maken.

Jacques Cavallier, de parfumeur achter Paco Rabanne’s Ultraviolet en Armani’s Mania, zocht een andere oplossing: hij gebruikt de klassieke ingrediënten in andere dosissen en verhoudingen en combineert ze met lichte ingrediënten. Mania bijvoorbeeld, wordt omschreven als een frisse wierookgeur. Door de wierook in de drie fasen in subtiele dosissen te gebruiken en te omringen met frisse ingrediënten als bergamot, oranjebloesem en het droge guajachout, krijgt men een sensuele geur die niet dominant aanwezig is. Cavallier heeft er bewust voor gekozen om de formule zo eenvoudig mogelijk te houden, met slechts 25 ingrediënten. Dat heeft hij ook met Ultraviolet gedaan, dat alleen Spaanse peper, Japanse osmanthus en amber bevat.

Thierry Mugler’s Angel Innocent is een luchtige spin-off van het appetijtelijk oriëntaalse Angel. Het heeft dezelfde geurstructuur, maar de zwaarste ingrediënten werden vervangen door lichtere alternatieven: suikerbonen, meringue en zachte muskusamber in plaats van patchoeli, vanille, cumarine, chocolade en karamel.

Ook bij Hermès laat men een frisse wind waaien door het parfumdepartement. Letterlijk dan: de nieuwe eau de toilette Rouge Hermès is een herwerkte versie van de bloemige amberoriëntaal uit 1984. Dezelfde ingrediënten werden in kleinere dosissen gebruikt, voor een luchtiger effect. Het resultaat is een meer bloemige aanzet en een basis met meer hout en amber.

Sofie Albrecht/ Illustratie Kristina Ruell

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content