Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (424), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Het is al langer bekend : jaarlijks ‘verdwijnen’ vele honderden hectoliters wijn uit Zuid-Italië in Toscane zonder een spoor na te laten. Het is zoals de files bij ons : iedereen spreekt erover maar niemand doet er iets aan. Onlangs is er echter een klein topje van de ijsberg boven water gekomen : dertigduizend flessen met tafelwijn van ongeveer één euro per liter werden herbotteld en voorzien van prestigieuze etiketten van brunello, chianti en sagrantino. Ze werden via het internet en een reeks weinig scrupuleuze winkels te koop aangeboden voor dertig euro. Diep ontgoochelde consumenten brachten de fraude aan het licht.

Wellicht de grootste wijnvervalser ooit, Rudy Kurniawan alias dr. Conti, werd in New York door de FBI in de cel gestopt. Hij had een systeem. Eerst hield hij prestigieuze proeverijen met peperdure, echte flessen met de beroemde wijnjournalist Robert Parker en vele andere perslui, die hen ervan moesten overtuigen hoe goed de wijn wel was. Dan bracht Kurniawan een batterij soortgelijke maar vervalste flessen naar de veilinghuizen, waar ze voor fortuinen werden afgehamerd voor kopers en verzamelaars. Dr. Conti viel door de mand met een lading Clos Saint-Denis 1945 van Ponsot… die die wijn maar vanaf 1982 had geproduceerd.

Soms is fraude ook gewoon toegelaten, zoals de Franse 85/15-regel die dateert van 2002. In Europa is de jaarvermelding op de wijnflessen niet verplicht, maar als men er toch het jaar op zet, moet de wijn voor minstens vijfentachtig procent uit dat jaar afkomstig zijn. De resterende vijftien procent mag uit om het even welk jaar komen, maar wel uit dezelfde appellation. Geen enkele bordeauxse appellation heeft geprotesteerd tegen die mengsoepelheid van de Europese Commissie. Wel integendeel : Bernard Audoy van het Saint-Estèphe-syndicaat geeft toe dat er niet veel 2013 op de markt zal komen. De economische logica gebiedt immers om de 2013 over te brengen naar 2012, die veel duurder kan worden verkocht. Officieel geen fraude, maar een waarheid van slechts vijfentachtig procent.

Blanc de Blancs Sec, Vin de France, 12 graden

Brede neus met een nuance van wit fruit en finesse na opschudden. De smaak is goed en aangenaam. Universele wijn voor aan tafel, past zowel bij oesters als bij wit vlees.

Delhaize : 2,55 euro.

Cuvée de Grandgousier, Vin de France, Languedoc, 12,5 graden

Brede, multicépage neus van wit fruit. Goed geknoopte, evenwichtige smaak met fris accent. Universele tafelwijn, maar toch vooral voor bij oesters en koude visgerechten.

Delhaize : 2,89 euro, fles van 1 liter.

Cuvée Bisson, Vin d’Espagne, 11,5 graden, rood

Vrij zwakke kleur, breed open maar wel met een verse nuance. De neus is van druiven, maar de smaak is vol brutale tannines. Stoofpotwijn.

Colruyt : 1,89 euro.

Ecaillemer, Vin Blanc Sec, Vin de la Communauté Européenne, 11 graden

Neutrale neus met zuur accent na opschudden. De smaak is dun en waterachtig. Keukenwijn.

Carrefour : 2,35 euro.

Blanc de Blancs Sec, Vin de France, 11 graden

Een neutrale nulneus, zelfs na opschudden. De smaak is nietszeggend, wat zwaarwichtig en zuur op het einde. Keukenwijn.

Colruyt : 2,59 euro.

Fin Bouquet, Vin Blanc de la Communauté Européenne

Doffe neus, niet geoxideerd maar wel een nulsmaak. Keukenwijn.

Carrefour 2,99 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content