Grade bestaat nu, in maart, twintig jaar en dat is een hele prestatie in tijden dat eethuizen als paddenstoelen uit de grond ploppen om niet veel later even snel weer te verdwijnen. Grade heeft zijn onderkomen in een meer dan honderd jaar oude patriciërswoning aan het Gentse Citadelpark en is genoemd naar Eugène Grade, de vroegere huiseigenaar en wijlen luitenant-generaal van de nabijgelegen Leopoldkazerne.

Grade was het project van kok Peter (of Piet voor vrienden) Rogiers en zijn toenmalige echtgenote, die als kunstenares voor de artistieke inrichting zorgde. Peter Rogiers wilde als goed opgeleide kok, die tijdens de opstart van De Karmeliet naast Geert Van Hecke stond, tonen wat hij allemaal in zijn mars had. Tien jaar later koos hij voor een commerciëlere en meer relaxte formule. Bij de omschakeling van gastronomisch restaurant naar brasserie verdwenen de nappes, werd het aantal tafels uitgebreid van acht naar vijftien, werden de bereidingen minder pretentieus en werd de bediening ‘opgevlot’. De nieuwe opzet viel vanaf het begin in de smaak en Grade groeide uit tot een vaste waarde bij jong en oud.

Vijf jaar terug werd een aanpalend oud pand ingelijfd en ingericht tot loungebar met modieuze, bijna minimalistische inrichting. De deur van de loungebar is de hele dag open. In het weekend drinkt men daar een aperitief als op een tafel moet worden gewacht of na de maaltijd zakt men er af om de avond te verlengen.

Wij kwamen ’s avonds met twee en troffen een uitverkochte zaal. In schemerige vertrekken met parketvloeren en kristallen luchters werd bij kaarslicht intiem en sfeervol getafeld. De spijskaart boezemt vertrouwen in. Het gevarieerde repertoire vertelt dat de koks met beide benen op de grond staan : oesters op ijs (6 voor 10,50 euro), gebakken ganzenlever met gekaramelliseerde appel (14,50 euro in kleine portie of 17,50 euro als grote portie), penne all’ arrabiata (9,50 of 12 euro), kreeft op drie manieren (24,50 of 39 euro) of gebraiseerde kalfszwezerik op brunoise van groenten met portsaus (19,50 of 23,50 euro).

In ons geval werden het twee voorgerechten, beide onberispelijk van kwaliteit : carpaccio van runderfilet met basilicum en parmezaanschilfers (11,50 euro) en sashimi van tonijn met roodlof en kroepoek (12,50 euro). Ook de hoofdgerechten waren naar tevredenheid : gebakken paling met tartaarsaus en in huis bereide frieten (18,50 euro) en ossenhaas met bearnaise, frieten en salade (21 euro).

Daarbij kwam een karaf rode Spaanse en een karaf witte Afrikaanse huiswijn (14 euro voor 1/2 liter) en zelfs die waren uiterst correct. Omdat het allemaal zo goed smaakte, namen wij nog een fris en origineel nagerecht : bavarois en gelei van Schweppes, ijs van citrusvrucht en sorbet van kumquat (7 euro).

BAR-RESTAURANT

Keuken : 7,5

Decor : 7

Comfort : 7

Service : 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7,5

PRIVÉRESTAURANTJE

Grade opende bijna twintig jaar terug als kunstzinnig gastronomisch restaurant. Het eethuis kwam echter pas in de belangstelling van het grote publiek toen het tien jaar terug veranderde van gastronomisch restaurant tot trendy brasserie. Sinds kort houdt eigenaar Peter Rogiers op zaterdagavond op de eerste verdieping een privérestaurantje open. Daar krijgen gezelschappen tot 30 personen na reservatie een gastronomisch viergangenmenu voorgeschoteld. De prijs van de formule Table du Chef bedraagt 59 euro, dranken inbegrepen.

RESTAURANT/BAR GRADE

Charles de Kerchovelaan 78-81 9000 Gent.

09 224 43 85.

Gesloten op zon- en maandag.

info@grade.be

www.grade.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content