Jong modetalent een professioneel podium geven, dat is nu al drie jaar op rij de opdracht van Fashion. Weekend. Het prestigieuze evenement, een initiatief van Weekend Knack en Weekend Le Vif / L’Express, kent een groeiend succes en kijkt nu ook over de grenzen.

Eind oktober toverden Weekend Knack en Weekend Le Vif / L’Express loods 45 van de nationale luchthaven heel even om in een modewalhalla. Tijdens de finale van de derde editie van Fashion Weekend mochten twaalf modestudenten er hun collectie voorstellen. Hun missie : de hoofdprijs van tienduizend euro binnenrijven. De finalisten stelden we enkele weken geleden al voor. Deze week brengen we een visueel sfeerverslag.

Belangrijke vernieuwing op Fashion Weekend : voor de eerste maal konden ook studenten van het Londense Central Saint Martin’s College of Art and Design meedingen. “Saint Martin’s is een van de meest gerenommeerde modescholen in Europa, maar daar moeten onze twee nationale academies niet voor onderdoen. Het belooft een boeiende en spannende avond te worden.” Met deze woorden gaven hoofdredactrices Trui Moerkerke en Christine Laurent meteen het startschot voor het wedstrijddefilé.

De vier beste ontwerpers van elke academie werden op de eindshows in juni door ons modeteam geselecteerd. Eén voor één mochten ze op 20 oktober hun nieuwste creaties aan de aanwezige vakmensen tonen : Demna Gvasalia, Arienne Birchler, Christopher De Vos en Marion Michel van de Antwerpse modeacademie, Anthony Vacarello, Nathalie Regnault, Mélanie Pierson en Stéphanie Mairiaux van La Cambre en Victoria Ludley, Hironobu Kasuga, Kristian Steinberg en Mary McCarthy van Saint Martin’s. Om alles de nodige professionele touch te geven, konden ze op de hulp van Dominique Models Agency en een make-upteam van Estée Lauder rekenen. De genodigden konden de modellen op gigantische schermen volgen.

Eén enkele winnaar aanduiden was geen evidente opdracht voor de juryleden, nochtans allen professionals uit het vakgebied : ontwerpers Bruno Pieters, Cathy Pill, Veronique Branquinho en Laetitia Crahay, Sonja Noël van boetiek Stijl en modejournalisten Pascale Baelden en Frédéric Brébant. Uiteindelijk viel hun keuze op de vijfentwintigjarige Christopher De Vos van de Antwerpse academie. Een keuze die trouwens niet helemaal uit de lucht kwam vallen, want De Vos werd eerder dit jaar ook al tot Weekend Knack Laureaat bekroond. Toen kon hij zijn afstudeercollectie via een professionele fotoshooting in dit magazine voorstellen. Op Fashion Weekend ging hij met het boeket van Daniël Ost én het geld lopen. De andere finalisten gingen elk met een naaimachine van Singer naar huis.

De avond werd door de Waalse acteur Patrick Ridremont en tv-presentatrice Tiany Kiriloff aaneengepraat. Die laatste is voornamelijk bekend van Alive.Style, het modemagazine op JIMtv. Het evenement werd opgesmukt met een defilé van Estée Lauder en enkele acrobaten die hoog in de nok van de loods aan lakens bengelden alsof het hun dagelijkse doen was. Wij verkozen de begane grond, de cocktails en de dj-set van het Dirty Dancing Team. Net iets minder risicovol.

Marjolijn Vanslembrouck / Foto’s Gerald Dauphin en Isopix /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content