De horecabranche verschaft logies, maaltijden en drank, op ontelbare manieren. In de restauratiesector kunnen koks die gastronomisch koken rekenen op mediaondersteuning. Hun inspanningen worden beoordeeld door restaurantgidsen, die sterren, gardes en koksmutsen uitdelen aan uitzonderlijk talent. Voor de koks die streven naar erkenning komt de lat telkens hoger te liggen en wordt het uiterste gevergd van het personeel. Die permanente stress was voor Patrice Brosse te veel. Hij gooide het roer om en keerde terug naar eenvoud en naar het goed gevoel van ontspannen te kunnen kokkerellen.

Patrice werd in Charleroi geboren en opende in het naburige dorp Nalinnes een hip aangekleed eethuis. De stijl mag dan wel ongedwongen zijn, dat wil niet zeggen dat Patrice geen zorg besteedt aan de selectie van de leveranciers en aan het bereiden van de gerechten. Heel wat producten die hij gebruikt, kunnen in de winkelhoek worden gekocht om mee naar huis te nemen. Patrice werkt met zijn vrouw en een hulpje in de keuken. Wij kregen alleen hem te zien, die in keukenvest en met een brede lach ontving, bestellingen opnam, kookte, inzette, afruimde en rekeningen maakte.

Hoe later, hoe voller de eetzaal liep. Het was donderdagavond en dan komt de hoge tafel aan de ingang vol te staan met tapas. Bezoekers nemen waar ze zin in hebben. Men betaalt via een systeem van tandenstokers. Een hapje met één tandenstoker kost 1 euro, een hapje met twee tandenstokers 2 euro. Er is ook een aantrekkelijk geprijsd menu van drie gangen met keuze (28,50 euro). Wij kozen twee voorgerechten van de beknopte spijskaart. Romige burrrata-kaas kreeg het gezelschap van kerstomaat, een weinig rundercarpaccio en raketsla (13,50 euro). Linguine kwam met in knoflook gebakken tapijtschelpen, blokjes tomaat en platte peterselie (13,80 euro). Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten. Spaghetti werd opgediend met langzaam gekonfijte lamsragout en boleten in homeo- pathische hoeveelheid (18 euro). Tagliata van kort gebakken biorundvlees uit Ierland werd begeleid door raketsla, parmezaan en aardappels (20,50 euro). De wijnkaart is samengesteld door oenoloog en wijnschrijver Benoit Decoster, die het accent legde op biowijnen. Onze keuze ging naar een Coteaux-d’Aix-de-Provence van Guillaume Lefèvre (27 euro), een sappige rode, gemaakt van syrah en grenache. Afsluiten deden wij met dame blanche met ijs gemaakt van biomelk (8 euro).

Wij genoten van de natuurlijke smaken en vonden de formule ontspannend en prijsvriendelijk.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content