Echte landrotten klampen zich vast aan hardnekkige misverstanden over cruises. Daarom deze twaalfdelige quiz over koudwatervrees.

1. Cruises zijn voor :

A. Rijkelui

B. Senioren

C. Reizigers zonder kinderen

D. Iedereen

2. Op een cruise word je ongetwijfeld enkele dagen zeeziek.

A. Ja

B. Op volle zee bij oceaancruises

C. Ter hoogte van Kaap Hoorn en Kaap de Goede Hoop

D. Neen

3. Wie op cruise gaat, moet avondkledij meenemen.

A. Ja

B. Afhankelijk van de bestemming

C. Afhankelijk van rederij en schip

D. Neen

4. Tijdens een cruise ben je gebonden aan een strak programma.

A. Aan boord

B. Aan boord en als het schip aan de kade ligt

C. Afhankelijk van de rederij

D. Neen

5. Cruises zijn geschikt voor een vakantie met kinderen.

A. Ja

B. Neen

6. De gemiddelde leeftijd van de passagiers aan boord is :

A. 35-40 jaar

B. 40-45 jaar

C. 45-50 jaar

D. +50 jaar

7. Grote cruiseschepen brengen alleen maar Amerikaans amusement.

A. Ja

B. Afhankelijk van de bestemming

C. Afhankelijk van rederij en schip

D. Neen

8. Cruises zijn saai, want je ziet dagenlang alleen water.

A. Ja

B. Afhankelijk van schip en vaarroute

C. Afhankelijk van het seizoen

D. Neen

9. Cruises kun je alleen maken in bepaalde perioden van het jaar.

A. Ja

B. Afhankelijk van het vaargebied

C. Neen

10. Alle schepen zijn identiek. Heb je er één gezien, dan heb je het gehad.

A. Ja

B. Weet niet

C. Neen

11. Een cruise kost meer dan de vraagprijs, door de fooien.

A. Ja

B. Afhankelijk van de rederij

C. Niet noodzakelijk

D. Neen

12. Je moet het maritieme jargon kennen, het verschil tussen bak- en stuurboord.

A. Ja

B. Neen

C. Weet niet

De antwoorden

1 D. Tot een twintig jaar geleden waren cruises haast exclusief voor de rijken. Intussen is het aanbod gedemocratiseerd en betaal je nauwelijks meer dan voor een traditionele strandvakantie. Maaltijden – vaak ook een afternoontea en een middernachtbuffet – en roomservice zijn steevast inbegrepen. Bij promoties, last minutes, vroege reserveringen en reizen buiten de piekperiodes vind je tarieven ruim onder 1000 euro.

2 D. Moderne schepen zijn voorzien van stabilisatoren die worden uitgeklapt als het schip te veel zou gaan schommelen. De huidige motoren trillen ook minder dan vroeger. Zeeziek worden is veeleer uitzondering en als het toch gebeurt, dan kan de bemanning een pilletje brengen. Zo nodig komt de scheepsarts te hulp.

3 C. De meeste schepen hebben een dresscode. Avondkledij mag je doorgaans thuis laten. Casual is vrij algemeen aanvaard. In het hoofdrestaurant verschijn je ’s avonds niet in jeans en T-shirt. Informeer vooraf naar de dresscode van de reder en de specifieke cruise van je keuze.

4 D. Iedereen is vrij zijn tijd naar keuze te besteden. Alleen voor de maaltijden kunnen er beperkingen zijn, maar tegenwoordig zijn er meer en meer vrije restaurants. Een boordkrant vertelt per dag wat je kunt doen en welke excursies (facultatief) mogelijk zijn. Eens aan de kade kuier je ook op eigen houtje rond of je geniet gewoon aan boord, al dan niet op het balkon van je kajuit.

5 A. Op de megaschepen zijn er kinder- en tienerclubs, ingedeeld volgens de leeftijdscategorie en met aangepaste animatie. Koop een frisdrankforfait voor de kinderen en zij kunnen op het hele schip drank bestellen. Vaak reizen kinderen ook echt gratis, weliswaar in de ruime hut van de ouders.

6 B. De gemiddelde leeftijd aan boord schommelt tussen 40 en 45 jaar. Voor funcruises ’s zomers in de Caribische Zee of de Middellandse Zee ligt de leeftijd lager. Cruises van drie en vier weken of langer spreken een meer gevorderde leeftijd aan, omdat zij ook meer tijd en geld hebben. Informeer goed welke cruises bestemd zijn voor sportieve passagiers, voor families, voor stille genieters, voor gastronomen, enz.

7 C. De Amerikanen domineren de cruisemarkt, maar dat wil niet zeggen dat alle schepen Amerikaans getint zijn met casino’s, Las Vegas-shows en -entertainment. Omdat de cruisemarkt groeit vanuit Groot-Brittannië en continentaal Europa gooien steeds meer rederijen het over een andere boeg. Sommige rederijen zijn van Italiaanse, Britse, Duitse, Franse, Noorse of Griekse origine, die weten echt wel wat West-Europeanen verlangen.

8 B. Op een cruiseschip valt altijd wat te beleven. Sommigen gaan voor de rust, het niets doen of het lezen van een boek. Anderen kiezen voor lezingen of laten zich onderdompelen in luxe, wellness en fitness. De een gaat aan land voor een excursie, terwijl de ander liever flaneert in de winkelgalerij, schaatst op de ijspiste of de klimmuur uittest.

9 B. Je kunt het hele jaar door cruisen. De cruiseschepen wenden de steven immers naar het zomerseizoen en dat ligt in het zuidelijke halfrond tijdens onze winterperiode. Vaargebieden zoals Alaska, de Middellandse Zee, de Noord- en Oostzee worden nagenoeg uitsluitend in onze zomer bezocht. In de Caribische regio wordt rekening gehouden met het orkaanseizoen. Als de schepen geherpositioneerd worden, bijvoorbeeld van Europa naar de Cariben, zijn er vaak voordelige trans-Atlantische cruises.

10 C. Net zoals er aan land allerlei logies zijn, zo onderscheid je ook diverse schepen. Voor elk budget en voor elk type reiziger bestaan er cruises. Je kunt opteren voor een expeditiecruise (bv. Antarctica, Amazone), luxejacht met maximaal honderd passagiers, zeilschip, middelgrote cruiseschip (max. 750 passagiers), megaschip (3000 passagiers of meer), luxe- of riviercruise. Er zijn zelfs vrachtschepen die passagiers meenemen.

11 C. Diverse rederijen evolueren naar all-informules, waarbij de fooien worden gezien als een persoonlijke waardering voor uitmuntende dienstverlening. Bij andere moet je fooien betalen. Afhankelijk van de taak waarmee een bemanningslid is belast, varieert het bedrag tussen 1,5 en 3 dollar. Voor drank reken je 15 procent. Laat je vooraf goed adviseren over de fooienregeling aan boord, zo vermijd je verrassingen.

12 B. Het is mooi meegenomen als je een beetje thuis bent in het maritieme taalgebruik, maar het is geen noodzaak. Bakboord is overigens de linkerzijde van het schip, kijkend van achteren naar voren. Het navigatielicht is rood. Stuurboord verwijst allicht naar de tijd dat het roer rechtsachter zat als een soort roeispaan. Vandaar, dat stuurboord de rechterzijde is en die wordt aangeduid met het groene navigatielicht.

Uw cruisegehalte ?

Tussen 10 en 12 : stap vol vertrouwen met de rechtervoet vooruit aan boord.

7 tot 9 : voldoende positief ingesteld om een cruise te maken.

1 tot 6 : je behoort tot de onverbeterlijke landrotten.

Door Geert Van Lierde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content