Vaders, ze waren er altijd al. Je had God de Vader, Vader Weet Het Beter en Vader Abraham. Vaders van de oude stempel waren een gerief in huis. Als het even meezat, brachten ze geld in het laatje, vervingen ze kapotte zekeringen en vulden ze de belastingbrief in. Maar voor hun nageslacht waren ze een zo goed als onzichtbare species.

Dat begon al bij de geboorte, die zich voltrok in wat in de volksmond niet voor niets het moederhuis heette. Vrouwen in barensnood trokken daar bij voorkeur met hun eigen moeder heen, die tenminste van wanten wist, in tegenstelling tot de aanstaande vader, die in die pre-emancipatorische tijden als een nutteloze sta-in-de-weg inzake bevallingen gold. Zo’n sukkel die volgens de clichés van de Hollywoodfilm de hele miserie van persen, knippen en naaien kettingrokend naast de koffieautomaat doorbracht, en pas op de proppen kwam als de boreling opgeblonken en wel in de armen van de uitgetelde moeder lag. Verder beperkte vaders educatieve rol zich veelal tot het uitdelen van een vermanende tik als het opgroeiende kroost het al te bont maakte.

Hoe anders gaat het er tegenwoordig aan toe. Jonge en minder jonge vaders uit mijn omgeving zijn volleerde backing vocals bij het ritmisch puffen. Na de worp nemen ze ouderschaps-verlof om de eet-, plas- en poepactiviteiten van hun prille kroost te monitoren, ze zijn handig met flesjes, pampers en vochtige doekjes, en wisselen onderling ervaringen uit over de symptomen en behandeling van reflux. En nee, ze zijn ook niet te beroerd om met draagdoek en Maxi-Cosi gesignaleerd te worden. Daarbij hebben ze beroemde rolmodellen als Brad Pitt en David Beckham, die wat graag met hun koters op de foto gaan. En verzaakte Axel Merckx in 2005 niet aan het Belgisch kampioenschap omdat hij de geboorte van z’n tweede kind niet wilde missen ?

Volgens trendvoorspeller Li Edelkoort, onlangs avondvullend in Zomergasten, is het vaderen één van de belangrijkste maatschappelijke trends van het moment. Als de mensheid er maar lang genoeg mee doorgaat, hebben we straks geen psychotherapie nodig, voorspelde ze optimistisch. Kunnen we dan nu afspreken dat we de ouderrollen binnen een koppel herverdelen en het vaderschap ook voor vrouwen toegankelijk maken ? Vader zijn is nu immers duidelijk hipper dan het moederschap en je houdt er geen striemen, hangborsten en spat-aders aan over. En zoals Nicholas Sarkozy en Patrick Janssens bewijzen : je bent er nooit te oud voor.

LINDA ASSELBERGS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content